MICHAEL JACKSON OP TENERIFE
De grootste show, het grootste evenement met het grootst aantal toeschouwers dat nooit eerder werd op poten gezet op het eiland was het mega-optreden van Michael Jackson, 25 jaar geleden. Hij trad op voor 50.000 concertgangers aan de esplanade Dársena de Los Llanos, de kade van de haven in Santa Cruz.
Nooit eerder op het subtropisch eiland werd een dergelijke mijlpaal in de muziekgeschiedenis van Tenerife gehaald.
Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana en zou nu zestig jaar geworden zijn. In 1993 was hij 33 jaar en dat was ook het jaar waarin Santa Cruz zijn 500ste verjaardag vierde.
Michael Jackson heeft er opgetreden op een gigantisch groot en containers hoog podium waarvoor 49.930 toeschouwers 5.000 peseta’s hebben betaald om het concert van hun popidool bij te wonen. Ruim 1.500 personen onder hen hebben er zelfs 10.000 peseta’s voor neergeteld.
Het is paradoxaal, maar door de festiviteiten van vijf eeuwen Santa Cruz was er in 1993 geen budget meer beschikbaar in de stadskas om dat evenement op poten te zetten. Meer zelfs, in november 1992 was de stad failliet en de schatkist leeg. Er kon geen enkele factuur meer betaald worden.
José Emilio García Gómez, de toenmalige burgemeester van Santa Cruz werd door de president van de Canarische regering op antwoord gediend met de woorden “José Emilio, ben je gek geworden?”, wanneer hij hoorde over de plannen van het groots opgezet spektakel.
Op 26 september 1993 heeft popster Jackson dan toch over de hoofdstad geregeerd en vele harten sneller doen slaan. Santa Cruz begon aan het grootste muzikale project dat het ooit zelf heeft georganiseerd, maar dan zonder geld.
Pepe Chiyah was schepen/wethouder van Jeugd, onder Manuel Hermoso, burgemeester van de hoofdstad tussen 1979 en 1991, had reeds ervaring opgedaan in het organiseren van een evenement. In 1991 had hij met succes het concert van de populaire Spaanse groep Mecano in elkaar gestoken en hij voelde zich helemaal klaar om de ster der sterren naar Santa Cruz te halen.
Uiteindelijk werd een lening afgesloten met Caja Canarias en werden er politieke beloftes gedaan om het evenement te ondersteunen. Zo konden de 300 miljoen geleende peseta’s in het project geïnvesteerd worden.
Michael Jackson landde in het gezelschap van zijn moeder en enkele familieleden met zijn privévliegtuig, een Boeing 727, op Los Rodeos. Twee kinderen in mago- en magakledij hebben de popster verwelkomd met hun kinderlijke charmes. Daarna vertrok een indrukwekkende stoet van drie busjes, twee limousines, een vrachtwagen voor de bagage en een jeep voor een televisieploeg naar het Hotel Botánico in Puerto de la Cruz.
Een andere Boeing 707 landde diezelfde dag nog op het eiland met 268 mensen aan boord, het hele productieteam van de show die normaal alleen naar grote wereldsteden trekt.
Eerder vlogen twee vrachtvliegtuigen Antonov 124 aan met 62 containers aan boord waarin al het materieel was opgeborgen dat nodig was voor het totaalspektakel ‘Dangerous’. De show was geïnspireerd door zijn achtste album met dezelfde naam dat wereldwijd 32 miljoen keer over de toonbank ging.
Burgemeester José Emilio García Gómez die de definitieve toelating gaf voor het popconcert en ook politiek eindverantwoordelijke was voor het hele gebeuren zei achteraf: “Op het moment dat ik Michael Jackson op het podium zag verschijnen kon ik weer normaal ademen en kon ik opnieuw rustig slapen”.