KABELBAAN TERUG IN WERKING
Nadat 34 personen op het eind van de zomer 2018 werden geëvacueerd uit de gondels van de kabelbaan op de Teide komen er snel gespecialiseerde technici naar Tenerife om de kabelbaan te inspecteren.
Eerder, in maart 2017 was er een dergelijk incident waarbij 59 personen werden gered uit de gondels en 111 personen hebben noodgedwongen de nacht hebben doorgebracht op Spanje’s hoogste berg. Twee defecten op relatief korte tijd brengen de bedrijfszekerheid van de kabelbaan in twijfel.

Voor de 34 geredde personen zijn de zorgen voorbij. Er werden controles uitgevoerd, elektronische systemen gecontroleerd en softwareprogramma’s gereset. De kabelbaan doet het weer maar de installatie moet verder en grondiger worden onderzocht nadat een noodstopprocedure automatisch werd geactiveerd door een fout in de besturingselektronica die de bewegingen van de cabines regelt.

De veiligheidssystemen van de kabelbaan werkten naar behoren en daardoor werd de installatie onmiddellijk gestopt door het in werking treden van de veiligheidsrem.
De kabelbaan beschikt over twee onafhankelijke systemen voor het verplaatsen van cabines die op dezelfde manier maar onafhankelijk van elkaar werken.

Ignacio Sabaté, manager van el teleférico del Teide erkent dat dergelijke defecten zich beter niet voortdoen, ook al zijn ze het gevolg van het beveiligingssysteem zelf. Hij hoopt dat dit niet meer zal gebeuren. Daarom komen er technici van het Zwitserse bedrijf Garaventa, een van de fabrikanten van de kabelbaan, naar het eiland om de omstandigheden te onderzoeken die de storing hebben veroorzaakt en om te beslissen of er nog verdere acties moeten ondernomen worden.
In het voorbije weekend heeft het bedrijf vanuit de hoofdzetel in Zwitserland verder gewerkt, omdat ze een rechtstreekse toegang hebben tot alle elektronica.

Nadat alle tests werden uitgevoerd is gebleken dat de twee incidenten elk een andere oorzaak hadden.