NIET VISSEN, ZEEZOOGDIEREN SPOTTEN
De maanden maart tot en met juni staan bekend als de beste maanden om een verscheidenheid aan zeezoogdieren te spotten. Ook de rest van het jaar is de kans op waarnemingen vrij groot. Zo kun je het jaar rond tuimelaars, grienden, vinvissen en soms potvissen spotten wanneer je een boot opstapt die 2 tot 3 uur de oceaan rondvaart om je te laten genieten van al dat moois.
Tussen de boten die toeristen meevoeren op de oceaan om al dat moois te laten aanschouwen liggen soms vaartuigen met vissers aan boord en zij hebben het niet gemunt op de dolfijnen en op de grienden. Zij willen andere vissoorten aan de haak slaan en dat is verboden. Voor het eerst in de geschiedenis werd daarvoor een proces-verbaal opgemaakt.
La Asociación de Empresas para la Conservación de Cetáceos del Sur de Tenerife (Acest) die instaat voor het behoud van zeezoogdieren heeft bij het Openbaar Ministerie klacht ingediend tegen een vissersvaartuig wegens vermeende inbreuk op de wet van het natuurlijk erfgoed en de biodiversiteit.
Zoals in de klacht werd gestipuleerd, hebben de opvarenden van het vaartuig El Tamboril gebruik gemaakt van een ongehoorde vistechniek en hebben gebruik gemaakt van drie vishengels om op korte afstand van deze beschermde vissoorten te vissen.
ACEST is een organisatie met bijna twintig verenigingen die gevestigd zijn in Puerto Colón, Los Cristianos, Las Galletas, Playa San Juan en Los Gigantes en die in het verleden bij de overheid reeds meermaals waarschuwde voor de ernstige gevolgen van deze vispraktijken in een gebied waar het wemelt van zeezoogdieren.
De vereniging stelt dat deze feiten zijn bewezen door de talrijke foto- en filmopnames van die door de toeristen op de spottersboten werden gemaakt.
De overkoepelende vereniging stelt ook dat het moeilijk is om dergelijke overtredingen vast te stellen en te bewijzen en dat daarom het gebruik van nieuwe technologieën en vooral van drones een hulp kan zijn om de daders van deze illegale activiteiten te vatten.
Foto: Diario de Aviso