maandag, april 22, 2024
HomeBlogGastronomieDE BESTE GUACHINCHES 
spot_img

DE BESTE GUACHINCHES 


Het eiland bezoeken en daarbij vergeten om een guachinche te bezoeken is een doodzonde, volgens de lokale inwoners. Bovendien blijkt het een vergissing te zijn om de zuiverste vorm van gastronomische traditie te negeren en vooral blijft het roerloos bovenaan jouw bucketlist staan tot op het ogenblik je jezelf dwingt tot een eetbezoek.

Een Guachinche vind je niet in zuidelijke en westelijke toeristische streken, je vindt deze schoendoosgrote restootjes op de flanken of helemaal in de bergen en vooral in het noorden van Tenerife. Daar zijn ze gelegen. Om de naam guachinche te dragen moet je voldoen aan een aantal criteria. Er moeten lokale producten gebruikt worden en deze moeten uit eigen bodem komen. Als daarmee dan de gerechten worden samengesteld en er komt wijn op tafel van eigen origine of uit de eigen zone, dan kan men spreken over een onvervalste guachinche.

Deze traditionele voedselhuizen hebben diepgewortelde verbindingen met de wijnbouwers die in de jaren vijftig besloten om overtollige wijn te verkopen in hun huizen, of liever, in hun garages. Tegenwoordig zijn ze een toeristische trekpleister. Omdat er veel vraag is naar deze traditionele gastronomie maken wij van de gelegenheid gebruik om de tien beste guachinches op Tenerife op een rij te zetten. Toch volgens TripAdvisor.

Op nummer één staat La Huerta de Ana y Eva. De beroemde recensiewebsite plaatst deze guachinche helemaal bovenaan omdat het eethuisje in het verleden de meeste recensies mocht ontvangen. Het krijgt ook de meeste bezoekers over de vloer en iedereen die er binnenkwam zal er ook gelukkig en voldaan zijn buiten gewandeld. Gelegen in Calle Obispo Pérez Cáceres in La Matanza, beschikt La Huerta de Ana y Eva over een gezellige eetkamer, opgesmukt met met verschillende soorten vegetarische gewassen, waar je kunt genieten van typische gerechten als ropa vieja, van diverse kaassoorten en va, allerhande vleesschotels.

Guachinche Romance staat op de tweede plaats en ligt in de gemeente La Orotava. Met een rustieke en gezellige eetkamer en een terras met een prachtig uitzicht, triomfeert dit eethuis om zijn sappige vlees, in al zijn varianten.

Op drie pronkt Guachinche Tres Dragos. Ondanks de beperkte oppervlakte en de geringe capaciteit van het gebouw kunnen de uitbaters zich bevestigen door kwaliteit en service aan te bieden. Dit niemendalletje staat in de buurt van de luchthaven Los Rodeos  en scoort hoge ogen door de typische huisgemaakte gerechten. Kikkererwten en vleesschotels zijn de specialiteiten.

Guachinche El Cordero staat op de vierde plaats in de Tripadvisorlijst en is er een met een grotere dimensie. De grote barbecueplek en de gastvrije omgeving brengen elke dag een massa nieuwsgierige mensen bij elkaar die klaar zijn om Canarische lekkernijen te proeven. Lamsvlees is de specialiteit van het huis en de steaks zijn smaakvol. Guachinche El Cordero Carretera ligt aan de weg van Las Chafiras naar Las Galletas, in Granadilla de Abona, vlakbij La Oroteando.

Op vijf, La Granja. Dit Canarische huisje is gelegen in de Calle Espinero in San Cristóbal de La Laguna en draagt de voorkeur van grotere groepen gastronomische genieters vanwege de ruime eetkamer. Aan de rijke variëteit van Canarische gerechten worden specialiteiten als konijn, kikkererwten en aardappelen met mojosaus toegevoegd.

Guachinche El Cubano neemt de zesde plaats in. De huiswijn, de stoofpot en de vleesschotels met aardappeltjes verdienen deze plaats. El Cubano is gelegen in de gemeente La Orotava en onderscheidt zich vooral door de lokale sfeer en het smakelijke gastronomische aanbod.

Op zeven staat Guachinche El Primero. Deze uitbating onderscheidt zich door haar professionele service, haar eigen bodega en haar uitstekende traditionele en tevens eenvoudige gerechten. Guachinche El Primero is een zeer gegeerde eetlocatie in de gemeente Santa Úrusla en populair bij jong en oud. De verscheidenheid van aanbod is de grote troef van deze guachinche.

Guachinche Los Gómez staat niet onverdiend op de achtste plaats. In La Orotava en in de wijde omgeving staat dit eethuisje bekend om zijn sappig en mals varkensvlees. Een stevige lunch met indrukwekkend zicht op de barranco staat garant voor tevreden klanten. Guachinche Los Gómez is gelegen in de Camino Los Gómez in La Orotava.

Op negen staat Guachinche El Pino gelegen in de Calle Longuera in Los Realejos. Deze  guachinche is een goede keuze voor grotere groepsfeesten. De zelfgemaakte Canarische gerechten scoren steeds en de kaas met mojo,  de carne de fiesta en de huiswijn laten niemand onverschillig.

Als laatste in deze top tien staat  Guachinche Paraiso dat gelegen is in het hart van het historische centrum van La Laguna. Wil je waar voor je geld, dan moet je daarnaartoe. Dit is de plek waar veel gezinnen naartoe trekken om te eten nadat ze in het weekend door een werelderfgoedstad zijn gewandeld.

Wat hier opvalt is dat de noemer waaronder de term guachinche valt soms wat vervaagt en veelal ruim opengetrokken wordt. De kleinschaligheid en de typische locatie waar eten wordt bereid en opgediend is hier niet overal terug te vinden. Zo vinden wij, en dat is persoonlijk, dat El Cordero niet onder deze noemer valt.
Wil je alles weten over een guachinche, klik dan HIER

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM SANTA ÚRSULA

AANGIFTE VERHUURINKOMSTEN

spot_img