zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsVERKEERSREGLEMENT IN SANTA CRUZ
spot_img

VERKEERSREGLEMENT IN SANTA CRUZ

Verkeersreglement in Santa Cruz trad in werking na een lange administratieve procedure op vrijdag, 9 februari 2024. Daarmee wil het gemeentebestuur van de hoofdstad een nieuw mobiliteitsmodel implementeren met een duidelijk uitgangspunt: Santa Cruz moet een voetgangers vriendelijke stad zijn.

Deze verordening vervangt het bestaande verkeersreglement in Santa Cruz anno 1985 en er worden belangrijke nieuwe kenmerken geïntroduceerd, zoals voorrang aan voetgangers en het gebruik van fietsen en scooters in de hoofdstad. Ook de lage-emissiezone (LEZ), om het verkeer te beperken en het verkeer van motorfietsen, fietsen en scooters worden duidelijk geregeld. Verder werd er aandacht geschonken aan het parkeren en de aan persoonlijke mobiliteitsvoertuigen (PMV).

De verbodsbepalingen zijn onder andere het parkeren voor meer dan 10 dagen op dezelfde plaats of voor meer dan 48 uur op de stranden van Las Teresitas en Las Gaviotas, in het Parque Marítimo en aan het Palmétum. Een aantal activiteiten werden stevig gereglementeerd of geheel verboden. Voorbeelden daarvan zijn het bedelen bij verkeerslichten, het bezetten van de rijbaan om iets aan te prijzen, balspelen op de openbare weg, met skates of skateboards op de rijbaan of in verboden zones, steppen zonder helm en overdadig claxonneren of knipperlichten.
Bron: www.santacruzdetenerife.es en in het Officiële Provinciale Blad (BOP) van 17 januari.

Doelstellingen

De nieuwe verkeersverordening moet niet alleen een nieuw mobiliteitsmodel in de hoofdstad implementeren, er moeten evenals mechanismen worden geschapen om de levenskwaliteit in de gemeente te verbeteren.

Zone 30

De verordening regelt de zones waar men zicht te voet, per fiets of op elektrische scooters voortbeweegt. Daarom worden er Zones 30 ingesteld, waar auto’s niet harder dan 30 kilometer per uur mogen rijden en waar voetgangers, fietsen, skates, skateboards en VMP’s voorrang hebben op alle verkeer.

Zone met lage uitstoot

De nieuwe verkeersverordening van Santa Cruz omvat de implementatie van de lage-emissiezone (LEZ) in de stad, waarin toegangs-, verkeers- en parkeerbeperkingen zullen worden toegepast. Dit in overeenstemming met de classificatie van voertuigen op basis van hun emissieniveau.

Wachtzones

Op kruispunten geregeld door verkeerslichten, kan een wachtruimte voor het exclusieve gebruik van motorfietsen, bromfietsen en, in voorkomend geval, fietsen en MPV’s worden gemarkeerd door passende bewegwijzering. Deze zones mogen worden gebruikt wanneer auto’s volledig tot stilstand zijn gekomen.

Gedragsregels voor voetgangers

Degenen die skates, skateboards, scooters, steppen of fietsen gebruiken moeten zich aanpassen aan de voetgangers om te voorkomen dat zij hinder of gevaar veroorzaken. Er is een verbod op balspelen, skaten en rolschaatsen op de rijbaan. Voetgangers worden daarentegen verboden om zich te begeven op fietsstroken, of om de rijbaan of de onmiddellijke omgeving te gebruiken voor activiteiten zoals jongleren, zakdoekjes verkopen, straatverkoop, ruiten reinigen, reclame verspreiden of andere activiteiten. Voetgangers mogen enkel de rijweg oversteken op de daarvoor aangeduide plaatsen.

Fietsen en scooters

Fietsers en gebruikers van VMP’s, zoals elektrische scooters moeten gebruik maken van de rijweg of van fietspaden. Het is uitdrukkelijk verboden om op trottoirs, voetgangersgebieden, voetgangersstraten, pleinen, parken en promenades te rijden. De rijweg oversteken gebeurt te voet met de fiets aan de hand. De minimumleeftijd om te rijden met een PMV op openbare wegen is vastgelegd op 15 jaar is en een helm is daarbij verplicht.

Parkeren

De verordening regelt alles wat te maken heeft met parkeren in de hoofdstad Santa Cruz en introduceert ook de creatie van de zogenaamde Gereguleerde Parkeerzones (ZER) met tijdsbeperkingen, die gratis of betalend kunnen zijn. Een van de verbodsbepalingen is het parkeren op de openbare weg gedurende 10 of meer dagen, of gedurende meer dan 48 uur op de stranden van Las Teresitas en Las Gaviotas, het Parque Marítimo en het Palmétum. De ZER’s zijn een instrument zijn voor de toewijzing van een schaars goed zoals parkeerruimte. Daarom wordt een passende rotatie voor voertuigen op de openbare weg bevorderd.

Overtredingen en boetes

Het verkeersreglement in Santa Cruz voorziet in drie soorten overtredingen. Als ‘zeer ernstig’ worden beschouwd, het hinderen of het niet respecteren van veiligheidsafstanden, en daarop wordt een eenmalige boete van 500 euro vastgesteld. Voor overtredingen die als ‘ernstig’ worden beschouwd, bedraagt de boete 200 euro. Voorbeeld daarvan is het bezetten van de rijbaan of de onmiddellijke omgeving ervan voor het aanprijzen van waren of activiteiten aan het voorbijkomend verkeer. Voor ‘kleine’ overtredingen, zoals het berijden van skates, skateboards, scooters en soortgelijke niet-gemotoriseerde apparaten op wegen of in gebieden waar het verkeer ervan verboden is of het veroorzaken van overlast voor voetgangers, bedragen de boetes 100 euro.

Wat betreft de regelgeving van fietser op het grondgebied Tenerife hebben wij dit toegelicht in DIT artikel.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img