vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogNieuwsVERKEERSPROBLEMEN BREIDEN UIT
spot_img

VERKEERSPROBLEMEN BREIDEN UIT

Verkeersproblemen breiden uit naar parallelle wegen en andere wegen in het zuiden van Tenerife die het verkeer van en naar de snelweg TF-1 moet leiden. 

Frustraties door vertragingen en stilstaand verkeer maken de bevolking hopeloos. De mobiliteitsproblemen waar ze dagelijks op veel wegen mee te maken hebben verbetert er niet op, neen, het verergert met de dag. 

Wegen slibben dicht 

Werknemers, studenten, ouderen en jongeren, werkgevers en werknemers, toeristen, inwoners lijden elke dag opnieuw onder het mobiliteitsprobleem in het zuiden van Tenerife. Van San Isidro tot aan Miraverde, soms zelfs voorbij van Las Nieves zorgen de enorme en groeiende files in beide richtingen voor een groot dilemma voor iedereen die snelweg gebruikt om zich te verplaatsen. 

Wij vergelijken deze toestanden met een ‘odyssee’ maar dan in een voertuig. Vooral tijdens de spitsuren, als iedereen naar het werk moet en de kinderen naar school gaan is het bingo. Niet één keer, neen, inde voormiddag en in de late namiddag. En wat blijkt? Dat andere wegen nu ook beginnen dicht te slibben.  

800.000 voertuigen voor 950.000 inwoners

De grote boosdoener moet gezocht worden in de bevolkingsgroei en de verhuis van heel veel werknemers uit de toeristische sector naar gebieden waar betaalbare huurwoningen worden aangeboden. In de gemeenten Arona, Adeje en Granadilla, om er maar drie te noemen, is het aantal inwoners gevoelig gestegen. Ter illustratie, het aantal geregistreerde inwoners in de gemeente Adeje is de voorbije twee decennia gestegen van 14.007 naar 47.869, wat een toename betekent van 241%.

De verkeersproblemen breiden uit, niet alleen aangezwengeld door de bevolkingsexplosie, maar ook door de status van het zuiden van het eiland als belangrijke toeristische bestemming, waar veel hotels, appartementen en recreatiecomplexen zijn geconcentreerd. Niet het aantal huurvoertuigen is het probleem, wel het totaal aantal voertuigen op het eiland, zijnde 800.000 voertuigen voor 950.000 inwoners. Als we alle voertuigen, bumper tegen bumper, achter elkaar plaatsen, komen we tot een file van 3.170 kilometer.   

Te kort aan efficiëntie

De verkeersproblemen breiden uit door het ontwerp van de wegen, die vaak niet zijn berekend op het huidige verkeersvolume. De snelweg TF-1 kampt met frequente congesties tijdens de spitsuren en in het hoogseizoen dat tien maanden duurt. Hoewel er inspanningen worden gedaan om het verkeer terug op gang te krijgen, is de overheid te laat wakker geworden om de verkeersproblemen te verlichten. De ondertunneling van de TF-1 tussen Las Américas en Miraverde of de herziening van de toegangen tot het industrieterrein van Las Chafiras en het aanleggen van een derde rijvak vorderen niet, wat leidt tot nog meer files.

De inwoners in het zuiden van Tenerife roepen om dringende maatregelen om de mobiliteitsproblemen aan te pakken. De snelweg TF-1, als belangrijkste verkeersader, moet dringend worden verbeterd om de huidige en toekomstige verkeersstroom te kunnen verwerken. Daarnaast moeten nieuwe projecten niet alleen worden gepland en gepresenteerd, maar ook snel en efficiënt worden uitgevoerd om de druk op de wegen te verminderen.
 

Het is duidelijk dat de problemen niet alleen een kwestie van infrastructuur zijn, maar ook van planning en uitvoering van de uitbreiding van het wegennet. Om de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren en de toeristische aantrekkingskracht van het eiland te behouden, is een gecoördineerde inspanning essentieel. De tijd dringt.

Guy Devos © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Nutteloze en dure verkeerswisselaar. Men had beter meer aansluitingen voorzien naar de autopista op de wegen die naar Las Chafiras leiden. Komende van Guargacho, komende van los Abrigos, of van de golf, komende van Buzanada.
    Al het verkeer naar één punt leiden is chaos in de hand werken

    • Dag Willy,

      Wat u aanhaalt zit in het uitvoeringsplan. Er komt ook nog een rotonde ter hoogte van La Oroteando (t.h.v. het benzinestation El Gomero). Zoals de werken nu vorderen zal het nog jaren duren eer het verkeersplan van Las Chafiras is gerealiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

VLUCHT NAAR TENERIFE

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img