woensdag, april 17, 2024
HomeBlogWeetjesVERKEERSBELASTING OP TENERIFE
spot_img

VERKEERSBELASTING OP TENERIFE

Verkeersbelasting, (impuesto de circulación) of rodaje in de volksmond, is een belasting op motorvoertuigen die personen en goederen over de weg vervoeren. Je betaalt de overheid om gebruik te mogen maken van de verkeersinfrastructuur. Ook op Tenerife is dat zo …!
De overheid gebruikt nog de term ‘Impuesto sobre vehículos de tracción mecánica’, wat zoveel betekent als ‘belasting op voertuigen met mechanische aandrijving’, maar doordat dit niet opgaat voor elektrisch aangedreven voertuigen, spreken wij liever van belasting op motorrijtuigen.

Iedereen die eigenaar is van een gemotoriseerd voertuig deelt mee in de kosten dewelke het verkeer met zich meebrengt. Het spreekt voor zich dat de betaling ervan verplicht is, en dat doen we jaarlijks, ongeacht of wij ingedeeld worden in de categorie ‘natuurlijk’ of ‘rechtspersoon’. Deze belasting is gemeentelijke materie en wordt aldus ingevorderd door de gemeente. De aanslagen kunnen per gemeente verschillend zijn, maar zijn in grootorde aan elkaar gewaagd.

Uitzonderingen

Op Tenerife zijn er een aantal voertuigen die vanwege hun bestemming zijn vrijgesteld van wegenbelasting: voertuigen bestemd voor openbaar personenvervoer, sommige landbouwvoertuigen, ambulances, voertuigen met diplomatieke kentekenplaten, historische of verzamelvoertuigen of voertuigen die zijn aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit. 

Gemeentelijke taks

De belastingen worden betaald op het gemeentehuis, in de SAC (Servicio de Atención a la Ciudadania), of op een kantoor dat door de gemeente wordt uitgebaat.
Handig is om het bedrag te betalen via een domiciliëring of bestendige opdracht. U kunt ook wachten tot de betalingsuitnodiging aankomt en deze bij de bank of op het gemeentehuis zelf gaan betalen binnen de vastgestelde termijn.
Door de technologische vooruitgang kan er nu ook online betaald worden. HIER staat de webpagina van de gemeente Adeje.

Controles

De wegenbelasting is geldig van 1 januari tot 31 december en wordt meestal in de loop van het tweede kwartaal geheven, alhoewel dit afhankelijk is van gemeente tot gemeente. Betalen doe je best, want de politiediensten beschikken over een database van eigenaars van voertuigen die deze verkeersbelasting niet betalen. Er wordt op Tenerife geen gerichte controle uitgevoerd op niet-betalers. Toch zijn de controlesystemen in politievoertuigen aanwezig en wordt er bij elke ’toevallige’ controle nagekeken of er geen openstaande schuld bestaat.

De tabel hieronder laat de tarieven zien die de gemeente Arico aanrekent. De rijtaks wordt geheven op het aantal fiscale pk’s (paardenkracht) die het voertuig bezit.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VLUCHT NAAR TENERIFE

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

APP POLITIEHULP

WATERGALERIJEN OP TENERIFE

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

spot_img