zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsVERKEER OP TENERIFE
spot_img

VERKEER OP TENERIFE

Verkeer op Tenerife, een eenvoudige titel die inhoudelijk zo complex is, dat het niet in een twee drie kan worden opgelost. Tenerife is een populaire bestemming die jaarlijks miljoenen toeristen verwelkomt en daarenboven wonen er nog eens ruim 950.000 mensen op een eiland met adembenemende landschappen, bruisende toeristencentra en diverse culturele bezienswaardigheden. Dit aantal is nog steeds groeiend en dit leidt tot een aanzienlijk probleem: de saturatie van de mobiliteit.

De smalle, kronkelige wegen die eerder rustig waren, zijn vaak overvol. De snelwegen die ooit snelle wegen waren zijn overvol wat leidt tot files, stilstaand en stapvoets verkeer. Deze toestanden hebben en grote belasting op de infrastructuur. De toename van het verkeer heeft niet alleen invloed op de lokale bevolking en de toeristen, maar ook op de algemene levenskwaliteit en het milieu op Tenerife.

Dit artikel onderzoekt de oorzaken van deze mobiliteitsproblemen en de uitdagingen die ze met zich meebrengen, evenals mogelijke oplossingen om de mobiliteit op het eiland te verbeteren en de charme en aantrekkelijkheid van Tenerife te herstellen. Verkeer op Tenerife is een complexe kwestie die wordt gekenmerkt door verschillende criteria.

Verzadiging van het wegennetwerk

Tenerife heeft een beperkt wegennet dat op sommige plaatsen, vooral in en rond de grootste steden zoals Santa Cruz de Tenerife en San Cristóbal de La Laguna, niet is ontworpen om de huidige hoeveelheid verkeer aan te kunnen. Dit leidt tot frequente verkeersopstoppingen, vooral tijdens de spitsuren, wat resulteert in significante vertragingen en een verhoogde milieu-impact door uitlaatgassen.

Afhankelijkheid van voertuigen

Er is een sterke afhankelijkheid van persoonlijke voertuigen op het eiland, deels vanwege het gebrek aan meer uitgebreide en meer efficiënte opties van het openbaar vervoer. Elke inwoner beschikt over 1,1 voertuigen om zich te verplaatsen. Dit verhoogt niet alleen de druk op het wegennet, maar draagt ook bij aan milieuvervuiling en vermindert de levenskwaliteit door verhoogde geluids- en luchtvervuiling.

Strompelend openbaar vervoer

Hoewel er meer dan 600 bussen (guaguas) op het eiland rondrijden en twee tramlijnen (tranvía) zorgen voor duurzaam vervoer in het hoofdstedelijk gewest, worden deze door veel bewoners en toeristen als ontoereikend ervaren. De dienstregelingen, de frequentie en het bereik van het openbaar vervoer voldoen niet aan de behoeften van de gebruikers, waardoor mensen eerder voor persoonlijk vervoer kiezen.

Toerisme

Tenerife is een populaire toeristische bestemming, wat bijdraagt aan de verkeersdruk. Met ruim zes miljoen bezoekers – dat is gemiddeld 500.000 bezoekers per maand – is het 2.034 km² grote eiland te klein geworden. De pieken in het toeristenseizoen leiden tot een significante toename van gehuurde voertuigen op de wegen, wat de verkeerscongestie verergert en de infrastructuur verder belast.

Geografische beperkingen

Het vulkanische landschap van Tenerife, met zijn bergen en steile hellingen, vormt een natuurlijke beperking voor de uitbreiding van het wegennet en andere vormen van transportinfrastructuur. Dit beperkt de mogelijkheden voor de aanleg van nieuwe wegen of uitbreiding van bestaande wegen en maakt de ontwikkeling van alternatieve vervoerswijzen uitdagender.

Parkeerproblemen

In veel stedelijke gebieden is er een tekort aan parkeergelegenheid, wat leidt tot overvolle straten en verhoogde parkeerdruk. Dit ontmoedigt het gebruik van het openbaar vervoer en stimuleert de zoektocht naar alternatieve, maar niet altijd duurzame, mobiliteitsoplossingen.

Deze factoren creëren een situatie waarin de mobiliteit op Tenerife onder druk staat, met negatieve gevolgen voor de economie, het milieu en de levenskwaliteit van zowel de bewoners als de toeristen op het eiland. Het aanpakken van dit probleem vereist een holistische benadering die rekening houdt met zowel de huidige behoeften als de toekomstige ontwikkeling van het eiland.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img