dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesVERHUIZEN, EEN GOEDE BESLISSING?

VERHUIZEN, EEN GOEDE BESLISSING?

Hoe meer ik erover nadenk, hoe gekker ik word. Ik ben er mij van bewust dat mijn vaderland de beste sociale voordelen biedt en dat ik mijn moedertaal, mij met de paplepel ingegeven, niet mag verraden. Ik ben er mij ook van bewust dat mijn leven een nieuwe wending aanneemt vanaf het moment dat ik een ingrijpende beslissing neem. Ik was niet de eerste die besliste om te verhuizen. Ik ben ook niet de laatste die besluit om de Lage Landen achter mij te laten om mij drieduizend kilometer verder, op Tenerife, te gaan vestigen.

Waarom? Is het daar beter? Neen, is het eerlijke antwoord. Het is daar anders.

Het moment van de beslissing brengt geen verandering, wel wat er nadien allemaal gebeurt en moet gebeuren om de zaak administratief te regelen. Niet in het thuisland. Daar loop ik even het gemeentehuis binnen en vraag ik mij uit te schrijven. En that’s it.

Daarna kom je aan op een onooglijk klein en supermooi eiland en dan val je van de ene verbazing in de andere. Iedereen die deze stap van ruim 3.000 kilometer zet in zuidzuidwestelijke richting weet dat er veel moet gebeuren in een vooraf gedefinieerde periode.

De administratieve molen, die bijna niet wiekt maar toch ook niet echt stilstaat, moet alle procedures verwerken. Deze molen draait tergend traag en dit zet je aan om je eigen natuurlijke drive een versnelling lager te schakelen. Je begrijpt niet zo goed dat alles zo lang duurt.
Precies alsof er geen wind is, heel traag en geruisloos, bijna onzichtbaar draaien de wieken in het rond.

Het begint reeds bij de pasfoto’s. De kleinoden die je in de Lage Landen hebt laten maken blijken niet het juiste formaat te hebben; je kunt al meteen opnieuw beginnen.

Met de juiste pasfoto’s storm je naar het gemeentehuis van de Canarische gemeente waar je gaat wonen en je laat je inschrijven in het bevolkingsregister; je legt alle administratieve stukken neer, betaalt € 3 maar je vergat van alle documenten fotokopieën te maken. Lap, daar gaan je bewijsstukken.

Als je nog geen NIE-nummer bezit krijg je dat er bij de aanvraag van het ‘certificado de Residencia’ gratis bij maar daarvoor moet je wel moeite doen. Per persoon moet je het formulier ‘EX15′ of ‘-18’, of is het nu ‘Modelo 719’, invullen. Daarmee ga je naar de bank, je betaalt een kleinigheid per formulier en met het betalingsbewijs rep je je weer naar de Policía Nacional. Daar kom je tot de constatatie dat je de recto verso-kopie van de ID’s niet hebt meegebracht. Pfff, je kunt opnieuw aankloppen. En zo gaat het maar door … je moet ook nog het nodige doen voor de seguridad social en voor het Spaanse rijbewijs. 

Ook door het feit dat je daar woont moet je je belastingen aangeven. Binnen de drie maanden moet je ‘formulier 720’ indienen, en wees nu eens eerlijk, wie kan dit nu? Je bent de taal niet machtig en je voelt je ook zó machteloos. Wat je leest lijkt Chinees en toch ben je niet in China, je verhuisde zonet naar Tenerife.

En ben je vergeetachtig of onwetend, dan word je beboet en dat is bij alles zo. Te laat is gelijk aan gestraft. Zo wordt het je in Tenerife geleerd.
Ik vraag mij af of dat overal zo is, en vooral, of dit voor iedereen zo is.

Hoe doen de bootvluchtelingen het? Bij aankomst op Tenerife worden deze mensen opgevangen, medische begeleid en niet één moet er aanschuiven in een van die ellenlange rijen. De rest van de administratieve rompslomp wordt afgehandeld door een speciaal aangestelde administratie. En finaal worden er groepjes vluchtelingen naar verschillende Spaanse gemeenten gestuurd die op hun beurt de rest van de administratieve plichtpleging moeten ondergaan. Op deze manier hebben de stakkers geen stress en worden zij zonder veel heen-en-weer-geloop gesetteld in Europa.

Neen, ik ben niet jaloers, ik wil op geen enkel moment een vluchteling zijn. Ik ben een inwijkeling en dat is iets helemaal anders, of niet soms? Inwijkelingen moeten moeite doen om in te wijken. Van hot naar her. Je moet je duizend-en-één keer verplaatsen om alle attesten en vergunningen te bemachtigen.

Spreek je niet of onvoldoende de taal, dan ben je zeker de pineut en laat je je best begeleiden door een gestor of door een vertrouwenspersoon.
Wil je echt verhuizen? Dan kun je het naslagwerk HIER nalezen. Let op, het lijkt erop dat aan de lijst geen einde komt.

Toch wens ik u heel veel succes.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. Welkom terug. U zegt dat in Nederland de uitkeringen beter zijn dan hier, wat ik niet ontken dat ze goed zijn, maar men ziet dat u wederom niet weet hoe het hier werkt. Ten eerste is gezondheidszorg volledig gratis en universeel, tenzij je een buitenlander bent en geen particuliere verzekering hebt en toch, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Ierland, waar je zelfs moet betalen om naar de dokter te gaan, hier doe je niets betalen. Seconde. Er is hulp voor allerlei soorten grote gezinnen, van openbaar vervoer tot schoolbenodigdheden; Veel gemeentehuizen bieden gratis schoolondersteuningscursussen, buiten de lesuren, en voor alleenwonende of lichamelijk gehandicapte ouderen stuurt de gemeentelijke overheid maatschappelijk werkers om hen te helpen met het huishouden, van het schoonmaken van het huis tot het koken of houden van hen bedrijf. De blinden hebben allerlei soorten hulp en dekking; Als je werkloos blijft, heb je recht op een WW-uitkering in verhouding tot de tijd die je hebt gewerkt en als die opraakt, kun je andere hulp vragen en als je een groot gezin hebt, heb je meer overheidssteun. Dan is er hulp voor jongeren bij hun eerste woning, waaronder hulp bij het plaatsen van zonnepanelen in uw woning die later wordt afgetrokken bij uw belastingaangifte; in sommige gemeenten worden kleine trommels voor het recyclen van compost uitgedeeld aan de bevolking en dus oneindige hulp van allerlei aard waar juist veel immigranten van profiteren en waar veel lokale bewoners last van hebben, omdat veel van degenen van buitenaf nooit op de lijst van eilanden. Mijn oudere broer werkt als maatschappelijk werker en zorgt voor mensen uit vele plaatsen, waaronder Europeanen, die om hulp vragen en de overheid verleent die. Hier zie je, als je je goed informeert, dat je allerlei sociale bijstand kunt krijgen van de Spaanse overheid, de Canarische overheid, de overheid van het eiland Tenerife en de gemeenten. Arm zijn, als je dat bent, op de Canarische Eilanden of Spanje, heeft niets te maken met arm zijn in Afrika of Zuid-Amerika. Gelukkig lijden de mensen geen honger en krijgen ze van de verschillende regeringen veel sociale hulp van allerlei aard. Wat betreft de bureaucratie is het waar dat het soms erg zwaar is, maar je kunt ook veel processen via internet doen. Het is meer. Mijn jongere broer en ik hebben een bedrijf voor zakelijke dienstverlening opgericht en de Kamer van Koophandel heeft het papierwerk voor ons verwerkt om het bedrijf in één dag op te richten. Het wordt de Single Window-service genoemd.
    Nogmaals gegroet en sorry voor het plaatsen van deze verduidelijkingen. Het is dat ik sommige dingen lees en nogmaals, ze komen niet erg dicht bij de realiteit. Wees voorzichtig, ik zeg niet dat alles hier geweldig is en als een uurwerk werkt, maar we zijn niet zo achterlijk of hebben helemaal geen goede openbare diensten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES