maandag, maart 4, 2024
HomeBlogNieuwsVERDWIJNT HET FRANCOMONUMENT?
spot_img

VERDWIJNT HET FRANCOMONUMENT?

Het monument van Franco is een monumentaal werk waarin de fontein een extra dimensie moet toevoegen, dat op de hoek staat waar de Avenida de Anaga en de Rambla Islas Canarias samenkomen. Hoe geliefd het monument is bij de Canarische bevolking en hoe ze zich opstellen tegenover het Francoregime kan gelezen worden in het artikel WEG MET FRANCO. Wat u vooraf moet weten staat in dit artikel. 

De overheid werkt momenteel aan het document van symbolen en elementen die in strijd zijn met de democratie, waaronder het Francomonument dat ontworpen is door Juan de Ávalos ontworpen en in 1966 werd ingehuldigd. Het monument ligt in het vizier van de catalogus van de wet op de democratische en historische herinnering.

Ángel de la Victoria 

De Ley de Memoria Histórica is reeds van kracht vanaf 2007 en wil genoegdoening geven aan slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 en de daarop volgende dictatoriale periode van Francisco Franco die begon in 1939 en duurde tot in 1975. 

Het van kracht worden van de wet op de democratische herinnering voorziet in een catalogus van symbolen en elementen die in strijd zijn met de democratische herinnering en richt zich vooral op Francoïstische bouwwerken zoals het Monument Ángel de la Victoria van Franco, gelegen in Santa Cruz, maar ook deze in de Vallei der Gevallenen (San Lorenzo de El Escobal), de Piramide van de Italianen (Burgos) en de obelisk van Llano Amarillo (Ceuta) vallen onder deze wetgeving. Of ze in de catalogus terechtkomen is afhankelijk van juridische uitspraken door justitie.

6.000 symbolen

Bronnen binnen het Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática bevestigden dat deze catalogus van symbolen en elementen die in strijd is met de democratische herinnering in de maak is, in toepassing op de nieuwe wet. Verder werden er geen details verstrekt. Op Tenerife gaat het vooral om de omstreden Engel der Overwinning die prominent in het zicht staat op een locatie waar veel verkeer is. 

Bij gebrek aan een officiële catalogus van de regering is de compilatie van Francoïstische elementen de verantwoordelijkheid van de autonome gemeenschappen. In Spanje zijn er ongeveer 6.000 francistische symbolen die in strijd zijn met de wet van de herinnering, waaronder tien monumenten van meer dan 20 meter hoog. 

Wachten op de rechtbank

Het enige monument van deze omvang op de Canarische Eilanden dat in Santa Cruz. De toekomst van dit statig beelhouwwerk, dat door de regering van de Canarische Eilanden is opgenomen in hun catalogus, wacht op een uitspraak van de rechtbank over de weigering van de Canarische regering om het monument tot Goed van Cultureel Belang (BIC) te verklaren, en waartegen een vereniging in beroep is gegaan. Dit beroep is bekrachtigd door het Hooggerechtshof (TSJC) en daardoor mag het monument niet mag worden aangeraakt tot de procedure in beroep is uitgesproken.

Op de Canarische Eilanden zijn er 28 Francoïstische elementen en verwijzingen die moeten worden verwijderd. Op Tenerife tellen we er 19, waarvan 15 in Santa Cruz, twee in Garachico en twee in El Tanque, straatnamen die verwijzen naar de dictator Francisco Franco. 

Foto © Google Maps

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN HET CARNAVAL

LEVEN OP TENERIFE

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

spot_img