woensdag, juni 29, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsVERDWIJNEN STRANDEN DOOR ECOLOGISCHE OVERGANG?

VERDWIJNEN STRANDEN DOOR ECOLOGISCHE OVERGANG?

Het Departement Ecologische Overgang, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning van de Canarische Eilanden heeft de werkzaamheden van het project ‘PIMA – Plan de Impulso al Medio Ambiente – Adapta Costas Canarias’ afgerond. Dit is de eerste keer dat een studie de risico’s laat zien, waarmee de kustgebieden zullen worden geconfronteerd, indien er geen maatregelen worden genomen in verband met de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. 
Deze studie maakt deel uit van het nationale plan voor aanpassing aan de klimaatverandering. Het voornaamste doel ervan is de mogelijke sociaal-economische en ecologische gevolgen vast te stellen voor de acht eilanden.

De bevoegde minister, José Antonio Valbuena, legt uit dat alle klimaatscenario’s die in dit document worden beschreven, gebaseerd zijn op een hypothetische scenario’s indien er geen preventieve maatregelen worden genomen tegen dit milieuverschijnsel.

De Canarische overheid heeft reeds een ambitieus wetgevend maatregelenpakket uitgevaardigd, met als speerpunt de wet inzake klimaatverandering en energietransitie, die binnenkort de definitieve goedkeuring van het regionale parlement zal krijgen. 

Hypothetische scenario’s

In het verslag van PIMA Adapta Costas staat dat de gevolgen van niet-handelen op klimaatgebied kunnen variëren van een toename overstromingen met directe gevolgen voor de bevolking, tot schade aan belangrijke wegeninfrastructuur, het verdwijnen van toeristische stranden, de vermindering van habitats en ecosystemen en een toename van de erosie in de kustgebieden op alle eilanden. 

De omvang en intensiteit van deze verschijnselen, die de risicocomponenten vormen, zijn voorspeld voor het midden en het einde van de 21ste eeuw.
Nog steeds zijn de berekende resultaten gebaseerd op hypothetische scenario’s waarin geen maatregelen worden genomen. 

Verliezen tot 11% van het BNP

De verscheidenheid aan situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen, afgeleid uit de veelheid van scenario’s van broeikas- en gasconcentraties en modellen van gemiddelde zeespiegelstijging, is in deze modellen meegnomen en dient om een duidelijker zicht te geven op de mogelijke situaties. 

Daaruit blijkt dat de geraamde directe economische verliezen die samenhangen met zowel erosie als overstromingen in de kustgebieden als gevolg van de klimaatverandering, in het ergste scenario in 2100 tot 11% van het huidige BNP kunnen oplopen.

Geschat wordt dat het slechtste klimaatscenario in 2050, een oppervlakteverlies zou betekenen van 10,6% en daarmee 147 toeristische stranden zou kunnen treffen.

47 kuststroken

De resultaten wijzen op een oost-westpatroon in de geografische spreiding. In die zin zullen de kustgebieden van de oostelijke eilanden, La Graciosa, Fuerteventura en Lanzarote, eerst aan aanzienlijk risico’s worden blootgesteld.

Rekening houdend met alle gemodelleerde sociaaleconomische- en ecosysteemeffecten is van 47 kuststroken op de Canarische Eilanden vastgesteld dat zij een hoog cumulatief risico lopen en dat zij prioriteit moeten krijgen voor gedetailleerde studies en plannen in verband met aanpassingen ten gevolge van de klimaatverandering op lokaal niveau.

Alle informatie over de studie die in het kader van PIMA Adapta Costas is uitgevoerd, staat op https://pimacostas.grafcan.es/.

De hotspots of risicozones op de Canarische Eilanden

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelCOÑO – MARC LEGENDRE
Volgend artikelZWEMBADGENOEGENS
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

MIJN DAG

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

OPLOSSING IN ZICHT

ROKEN VERBODEN

MEDISCHE ZORGEN NODIG?