vrijdag, december 2, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsVERDRINKINGEN IN 2022

VERDRINKINGEN IN 2022

Eilanden in een subtropische gordel staan garant voor romantiek en verleiding, voor rust en sfeer, voor strand en water, voor vakantie en ontspanning. Dit zijn de kernwoorden die de harten van iedere lezer moeten veroveren bij het lezen van de beschrijving van een stukje paradijs in de oceaan. Bij het lezen ervan moet je je in gedachten onmiddellijk kunnen verplaatsen naar deze exotische bobbels.
Eilanden zijn omringd door water, nogal wiedes … en daardoor is er een lange kustlijn waar overal strandjes, rotsformaties en walletjes opduiken die uitnodigen tot waterplezier. En waar water is kun je verdrinken.

Bij verdrinking sterft een mens aan zuurstofgebrek door contact met het water. Men spreekt van verdrinking wanneer dit gebeurt door een overvloed aan vloeistof in de longen of bij verstikking door onderdompeling.

Gevaarlijke omstandigheden

Wat sterven er veel mensen de verdrinkingsdood op de Canarische Eilanden. Bij een zware zeedeining of mar de fondo ontstaan er gigantische golven op de oceaan en een eiland is daar langs alle kanten bijzonder gevoelig voor, vooral dan de regio waar de zeewind het eiland in alle hevigheid bereikt. Dan stomen gigantische watermassa’s de eilanden op en verwateren ze alles en iedereen die zich in deze omgeving bevindt. Dit fenomeen werd eerder reeds beschreven in het artikel WEERFENOMENEN (5).
Ga nooit zwemmen onder deze omstandigheden, ook niet in de zeezwembaden. Deze nodigen weliswaar uit tot spectaculair zwemplezier maar staan ook garant voor een dodelijke afloop.

Waaghalzerij door je te verplaatsen over rotsformaties die de grens afbakenen tussen land en water, wordt best vermeden. Golven duiken op uit het niets en je bent een vogel voor de kat wanneer er een rolgolf over je heen raast. Nergens heb je houvast en tegen een dergelijke watermassa kun je niets beginnen.

Eerste vier maanden van 2022 op alle eilanden

Tussen januari en april van dit jaar zijn op de Canarische Eilanden – die een totale kustlengte heeft van 1.500 kilometer – in totaal twintig mensen door verdrinking om het leven gekomen, zeven meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden, toen kwamen er dertien mensen om het leven.
In april 2022 zijn er 19 mensen het slachtoffer geworden van een verdrinkingsincident. De meeste ongevallen zijn te wijten aan baden of zwemmen bij ongunstige weersomstandigheden. Daarnaast zijn er zes zwaargewonden, zestien matig- en zes lichtgewonden gevallen. Negen personen waren ongedeerd na de reddingsoperatie.

Cijfers

Vijfenzeventig procent van de geïdentificeerde dodelijke slachtoffers waren buitenlanders en kwamen uit zeven verschillende landen: Polen (2), Duitsland (1), Verenigd Koninkrijk (1), Nederland (1), Noorwegen (1), Ierland (1), Portugal (1) en onbekende nationaliteit (1).
Daaronder was 40% (8) volwassen en 25% (5) ouder was dan 60 jaar. Van de overige 35% (7) is de leeftijd onbekend.

Op Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote vielen er telkens vier doden; op La Gomera drie en op El Hierro één. Op La Palma en La Graciosa werden geen verdrinkingen gesignaleerd. 75% van het aantal verdrinkingen met dodelijke afloop vonden plaats in de namiddag, 20% in de voormiddag. 65% (13) van de overledenen was visser, 15% (3) kwam om het leven ten gevolge van een duikongeval en van 20% (4) is de activiteit niet gekend.

Stranden zijn de omgeving waar de meeste dodelijke ongevallen plaatsvonden, met 46% van de gevallen, gevolgd door havens en kustgebieden (40%), zeezwembaden (12%) en zwembaden (2%).
Verdrinking is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak op de archipel, voornamelijk als gevolg van onvoorzichtigheid, roekeloosheid en onwetendheid.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

PLAYA LAS TERESITAS

ILLUSTERE BEZOEKERS

PRIMA TV-ONTVANGST