zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsVERDRINKINGEN IN 2022

VERDRINKINGEN IN 2022

De organisatie “Canarias, 1500 Km de Costa” in haar rapport dat 2022 op de Canarische Eilanden werd afgesloten met 74 overlijdens door verdrinking. Dit is meer dan in de coronajaren. Plus 16% in vergelijking met 2021 waar er 64 verdrinkingen werden geregistreerd en 31% meer dan in 2020, toen 43 mensen het leven lieten gedurende een of andere wateractiviteit.

Ruim 85% van de ongevallen en incidenten in aquatisch milieu zijn het gevolg van roekeloosheid en onwetendheid, het negeren van de rode vlag en het niet-navolgen van de richtlijnen van de badmeesters en redders. In kringen van hulpverleners wordt de oorzaak van een incident steeds gelinkt met de drie O’s van Onvoorzichtigheid, Onwetendheid en Onverschilligheid.

Gemiddelde sterfte

In de laatste maand van 2022 werden er 22 waterincidenten gemeld waarbij 8 mensen om het leven kwamen. Daarenboven werd 1 zwemmer in kritieke toestand gered, 2 in ernstige toestand, 6 matig gekwetst, 3 licht gewond en 2 personen ongedeerd uit hun onfortuinlijke positie geëvacueerd.

Daarmee blijft de maandelijkse sterfte aan de kusten en in aquatische voorzieningen steken op een gemiddelde van 6 personen.

Naast de 74 geregistreerde doden door verdrinking werden er ook nog 10 zwaargewonden, 23 ernstige, 45 matige en 21 lichtgewonden uit het water gehaald. Door een snelle interventie werden er 35 personen gered die niet werden gewond.

208 waterincidenten

Van januari tot december waren 75% van de dodelijke slachtoffers buitenlanders uit 12 verschillende landen: Polen (3), Duitsland (7), Verenigd Koninkrijk (1), Nederland (1), Noorwegen (2), Ierland (2), Portugal (1), Sahara (1), Italië (2), Argentinië (1), Zweden (3), Colombia (1) en andere niet gekende nationaliteiten (5).

Qua leeftijd was 37% ouder dan 60 jaar, 32% waren volwassenen en 3% waren minderjarige slachtoffers. Opgedeeld volgens het geslacht was 80% of 59 van de dodelijke slachtoffers mannen en 20% of 15 waren vrouwen.

Naar activiteit waren 69% van de overledenen zwemmers, 8% vissers, 8% watersporters, 7% duikers, en 8% die niet konden worden gelinkt aan een van deze categorieën.

Canarische archipel

Per eiland staat Gran Canaria bovenaan de ranglijst, met 21 doden, gevolgd door Tenerife (20), Fuerteventura (16), Lanzarote (9), La Gomera (5), La Palma (2) en El Hierro (1), terwijl op La Graciosa geen enkel verdrinkingsincident werd gemeld.

Stranden blijven in 47% van de gevallen koploper als de omgeving waarin de meeste dodelijke ongevallen plaatsvonden, gevolgd door havens en kustgebieden met 35%, zwembaden (6%) en natuurlijke zeezwembaden of -poelen (12%).

In de namiddag werden de meeste verdrinkingen met dodelijke afloop geregistreerd, namelijk 72%. Dit is veel vergeleken met de voormiddag (23%) en na zonsondergang (5%).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

  1. Onze beste wensen voor het 2023 ste jaar, en beste Guy,
    Wat een interessante site met al dat nieuws over de wondere wereld op de Canarische ,,archipel” !!!
    Groetjes Jo, Wevelgem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

ZWEMBADGENOEGENS

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES