In een vorig artikel met de titel VERDRINKINGEN hebben wij reeds uitvoerig beschreven hoe mensen zich vergissen in de brutale krachten van zeeën en oceanen. Op een eiland komt daar ook nog eens een eindeloze kustlijn bij waar resident en toerist zich kan vermaken.

Tenerife heeft een kleine 300 kilometer kuststrook, alle eilanden samen beschikken over 1.500 kilometer verleidelijke kustgebieden. En waar water is, is er waterplezier. Maar gelijktijdig schuilt er een spreekwoordelijk pietermannetje in het zand.

Ongevallen gebeuren steeds in relatie met de drie O’s: onverschilligheid, onvoorzichtigheid en onwetendheid. Eén van deze criteria is altijd voor 99% procent verantwoordelijk wanneer je de dieperik in tuimelt of als je het hoofd niet meer boven water kunt houden.
De cijfers zijn schrikbarend.
Het aantal sterfgevallen door verdrinking op de Canarische Eilanden neemt met 9% toe tot 24 voor de eerste zes maanden van dit jaar 2019. Dat is vier drenkelingen per maand, een gelijk aantal als in 2018, maar slechts de helft van het rampjaar 2017.

Van de verdrinkingen met dodelijke afloop is 87% een man en 13% een vrouw. Gran Canaria staat bovenaan de statistieken, met 8 verdrinkingen, 5 slachtoffers vielen er in de wateren rond Tenerife en 5 op Fuerteventura. De resterende slachtoffers vielen op de kleinere eilanden.

Vijfenzeventig procent van de geïdentificeerde overledenen zijn buitenlanders: het Verenigd Koninkrijk (2), Duitsland (2), Italië (1), Noorwegen (1), Zweden (1), Nederland (1) en Rusland (1). Vierenvijftig procent van de overledenen zijn volwassenen, terwijl 29 procent ouder is dan 60 jaar. De stranden blijven de meest dodelijke ongevallenlocaties, met 59% van de gevallen, gevolgd door havens en andere kustgebieden (37%) en zwembaden (4%).

De helft van de onfortuinlijke slachtoffers kwam om gedurende de dag, 21% overleed in de voormiddag en 4% ’s nachts. 46% waren zwemmers, 21% vissers, 12% duikers en 13% watersporters. De overige 8% wordt met een andere categorie gelinkt.

Het platform herinnert eraan dat verdrinking de belangrijkste doodsoorzaak op de Canarische Eilanden is, nog meer dan het aantal dodelijke verkeersslachtoffers.

De belangrijkste oorzaak van een ongeval in het aquatisch milieu is onverschilligheid, één van de drie O’s. De rode vlag negeren, het solozwemmen en de verraderlijke onderwaterstromen zijn de meeste rechtstreekse oorzaken van verdrinkingen.