zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatVERDOMDE WEERAPPS
spot_img

VERDOMDE WEERAPPS

Volautomatische, enkel op computer gefundeerde weerapplicaties zijn dingen die niet zouden mogen bestaan. En weet je wat deze applicaties zo ongeloofwaardig maakt? Je kunt voor tien miljoen verschillende locaties op deze aardbol het weerbericht raadplegen, sommige tot dertig dagen ver. Laat je niet misleiden, veelal is dit larie en vooral, belachelijk misleidend.
Weerapps bedriegen de mensen, dat kun je dagelijks vaststellen bij het gebruik van die dingen.

Voorspelde de app op jouw mobieltje het verkeerde weer? Een aangekondigde regenzone die net niet overkwam? Of een zonnige dag waar de zon wel scheen, maar dan achter een dik wolkendek? Om dan maar te zwijgen over temperaturen die een loopje namen met de ‘voorspelling’ of de wind die uit een verkeerde hoek kwam.
Je kwam bedrogen uit en je bent niet de enige. 
Dat blijkt uit de vele berichten op sociale media aan het adres van Buienradar, Buienalarm, Weer Online, Het Weer in Nederland, WeatherPro en andere apps die weersverwachtingen in kaart brengen.

Onbetrouwbare apps

Meteorologen noemen dit junk applications. Dit zijn de toepassingen die verschijnen op smartphones, tablets en mobiele internettoestellen die voorspellingen geven op basis van één enkel numeriek model zonder menselijke tussenkomst. Sommigen gaan er zelfs prat op dat ze in staat zijn om 45-dagenvoorspellingen te geven. In feite krijg je een betere weersvoorspelling als je in een glazen bol kijkt.

Apps die het weer weken vooruit voorspellen zijn niet betrouwbaar. Dat stelt Aarnout van Delden, hoofddocent meteorologie aan de Universiteit Utrecht. ‘De weerapps die standaard op mobiele telefoons staan zien er mooi uit, maar baseren zich op berekeningen die automatisch door een computer worden gemaakt. Vaak met Amerikaanse modellen, omdat de weerdata daar gratis en voor iedereen beschikbaar is.’
Een nadenkertje: Meteorologen spreken over weersverwachtingen, de rest heeft het over voorspellingen. Meteorologie is geen exacte wetenschap en het weer kan als dusdanig anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De woorden weersverwachting en weersvoorspelling worden vaak door elkaar gebruikt en velen denken zelfs dat wat ‘verwacht’ wordt, ook ‘langskomt’.

1 + 1 = 3 of meer

Om de weersverwachting uit te leggen aan een geïnteresseerd lezerspubliek moet je op de hoogte zijn van de algemene circulatie, van luchtdrukgebieden en isobaren, van neerslag en wolken, van windsnelheden en van luchtvochtigheid. Weerkunde is gebaseerd op de wetten die de beweging in de atmosfeer beheersen en het verbanden leggen tussen de geobserveerde meteogegevens.
De interpretatie van het weer wordt dan overgezet op kaarten en diagrammen die de atmosfeer voorstellen boven een bepaald gebied op een bepaald tijdstip.
Dan pas komt het resultaat. Meteorologie is dus geen exacte wetenschap. Meteorologie is niet gelijk aan 1 + 1 = 2.

Te duur

Het is dus bijzonder moeilijk om de resultaten van een weersverwachting te ‘voorspellen’. Gelukkig is er voor de computer heden ten dage een grote rol weggelegd en wordt er gebruik gemaakt van weermodellen. Maar in Europa moet je daarvoor betalen en niet een klein beetje. Het Europees weermodel vinden we terug in het Verenigd Koninkrijk. Om deze gegevens te kunnen gebruiken moet je ongeveer 300.000 euro per jaar neertellen. Alleen de allergrootste bedrijven doen dat. Het model, dat ECWFM heet, kan tot 7 kilometer nauwkeurig laten zien waar een bui valt.
Veel te duur voor de reclamehoudende weerapps die ons rond de oren vliegen en daarom maken de makers ervan gebruik van Amerikaanse weermodellen. Deze gegevens worden gratis beschikbaar gesteld, maar zijn niet zo betrouwbaar als de Europese data.

Officiële weerorganen

En ja, officiële meteo-organen maken ook gebruik van een eigen weerapp. Op Tenerife kunnen we gebruik maken van de weerapp van Aemet, het officiële weerkundig instituut. In Nederland is er de KMNI-app en in België is versie 2.2 van de KMI-app beschikbaar voor iedereen die het weer accuraat wil volgen.
Deze applicaties worden up-to-date gehouden door meteorologen en niet door machines …! Meer zelfs, de meteorologen kiezen zelf het weermodel dat op de app wordt gezet.

Door het feit dat het weer in de atmosfeer snel verandert moeten meteorologen ook snel reageren. Het weer op Tenerife, en bij uitbreiding de Canarische Archipel, is gemakkelijk waar te nemen, maar het weergeven is niet eenvoudig en vooral niet neer te pennen in één weerbericht. Het eiland heeft een danige topografische verscheidenheid dat er meerdere weerberichten nodig zijn om alle waarnemingen en vooruitzichten op eenzelfde moment te beschrijven.
Dat heb ik ook uitgebreid beschreven in het artikel Mijn weerbericht, een moeilijke opdracht.

Betrouwbare app, Aemet

En als afsluiter geef ik nog een tip mee. Laat je nooit verleiden door automatische weerapps; ze zijn uiterst aantrekkelijk, gemakkelijk te installeren en nog gemakkelijker te gebruiken. Deze applicaties zijn mooi en overzichtelijk, maar dit is slechts een verleidingsmanoeuvre. Deze mobiele toepassingen zijn computervoorspellingen die in de overgrote meerderheid van de gevallen gebaseerd zijn op één enkel numeriek voorspellingsmodel met een zeer kleine resolutie die fouten maakt. Aemet bijvoorbeeld gebruikt daarentegen 51 numerieke modellen om de weersverwachtingen te beschrijven.

Wil je een betrouwbare weerapp op jouw mobiele apparatuur?
Download dan hier de app voor iPad en iPhone: http://itunes.apple.com/es/app/el-tiempo-de-aemet/id784646178?ls=1&mt=8
Download de app voor Androïd hier: http://play.google.com/store/apps/details?id=es.aemet

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

LENTE OP HET EILAND

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img