zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeetjesVERBODEN VOOR PAARDEN
spot_img

VERBODEN VOOR PAARDEN

Natuurgebieden op Tenerife hebben reeds langer te lijden onder menselijke gedragingen en handelingen die schadelijk zijn voor het milieu. Graffiti op rotsen, illegaal kamperen en offroad-toestanden zijn maar enkele voorbeelden van handelingen die niet zijn toegestaan. Het toezicht op beschermde natuurgebieden, die bijna 50% van de totale oppervlakte van het eiland innemen, komt in het gedrang door een tekort aan boswachters en het uitblijven van controles. Ook in het drukst bezochte natuurpark op Tenerife, zijnde Las Cañadas en het Parque Nacional del Teide.

Doordat bepaalde administraties lange tijd hebben nagelaten om de nodige materiële en personele middelen te voorzien, gaat het van kwaad naar erger. Net op de 68ste verjaardag dat het natuurpark tot nationaal park werd uitgeroepen (22 januari 1954), trok een grote groep bereden paarden het Guajara-pad op, iets wat uitdrukkelijk verboden is volgens het Plan Rector de Uso y Gestión vanwege de eroderende werking en de verspreiding van zaden die via uitwerpselen in de natuur worden gebracht. 
Het enorme werk dat gedurende vele jaren is verricht in natuurgebieden op Tenerife dreigt daarmee in het niet te vallen. 

Meer controles gevraagd

Om deze reden heeft Telesforo Bravo Foundation een klacht ingediend. De stichting is genoemd naar de natuurwetenschapper en professor in de petrologie en biochemie (1913-2002) die zoveel heeft gedaan voor Las Cañadas en het nationaal park. Telesforo Bravo werd opgericht in 2015 en wordt geleid door de Telesforo’s kleinzoon, Jaime Coello. 
Zij eisen een onmiddellijke reactie van de eilandregering en eisen dat de overtreders worden opgespoord en beboet. Zij vragen aan de Cabildo (eilandregering) en de Gobierno (Canarische regering) om onmiddellijk vacatures voor milieuagenten te plaatsen, zodat risicogebieden 24/7 kunnen worden bewaakt.

Of toch niet?

Maar niet iedereen is het eens met de visie van Telesforo Bravo. Tegenstanders menen te weten dat Las Cañadas del Teide zijn naam dankt aan de Cañadas Reales dat is gedefinieerd in de wet op de Vías Pecuarias en/of Cañadas Reales. De Cañadas del Teide zijn in de loop van duizenden jaren ontstaan in een perfecte symbiose tussen vegetatie, dieren (duizenden stuks vee) en de mens, waardoor er een unieke plaats is ontstaan die 100 jaar geleden ecologisch veel gezonder was dan nu.

Tegenbewijs

Telesforo Bravo verdedigt dit argument als volgt. Cañada in dit geval verwijst niet naar een periode waar vee graasde, maar is een geologische term is die wordt gebruikt op vlaktes die zijn gevormd door de afzetting van geërodeerd materiaal van de oeroude vulkaanwand. 

Vanaf de oprichting van het Nationaal Park op 22 januari 1954 was begrazing op Las Cañadas del Teide verboden. Deze activiteit is onverenigbaar met het hoofddoel van het natuurpark, namelijk het behoud van de flora, fauna en geologie van het domein. Alle andere activiteiten die in het park kunnen doorgaan, zijn daaraan ondergeschikt. Zo verdwenen ook de laatste geitenhoeders in het gebied, zoals herder Juan de Izaña.

Foto: facebookpagina Telesforo Bravo Juan Coello

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

VIRUSSEN OP TENERIFE

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img