maandag, oktober 18, 2021
spot_img
HomeBlogVERBODEN VOOR JONGEREN

VERBODEN VOOR JONGEREN

Dit artikel ‘Verboden voor jongeren’ is niet geschikt voor lezers jonger dan 55 jaar. Hiermee wil ik niet discriminerend overkomen. Neen, dat ligt niet in mijn aard. Ik vrees enkel dat te jonge lezers zich niet zullen vinden in dit artikel. Het gaat er voornamelijk om dat jongere mensen niet de ervaring hebben om zich oud te voelen en dat leeftijdskwaaltjes van jongere mensen anders zijn dan deze van hun oudere soortgenoten.

Het gevoelsleven speelt een rol in hetgeen ik schreef in de openingsalinea. Jongeren beseffen niet wat het is om iedere dag te beleven als een zondag, zonder dat daar ooit een maandag op volgt. Jongere mensen hebben een tijdschema om hun leven te leiden en daarin worden alle aangename en verplichte taken netjes geordend. Bij oudere mensen bestaat dat lijstje niet meer. De taken werden met het ouder worden uitgegomd, maar desondanks hebben zij nooit overschot aan tijd. Als iemand je in het warenhuis vraagt om even voor te mogen dan is dat iemand met pensioen en de reden is ook altijd dezelfde: ik ben ‘gepresseerd’, is het verontschuldigende antwoord.

Oudere mensen gaan slapen drie uur nadat zij in hun zetel zijn ingedommeld terwijl op tv het nieuws voor de zesde keer wordt voorgelezen.
Een simpele klus kan ook een eeuwigheid duren. Waarom niet? Er is tijd zat …
Een uitgebreide brunch is steeds het begin van een normale dag. En de garage, de kelder of de zolder opruimen doen ze ook niet omdat ze weten dat de kinderen er dan hun gerief willen stapelen.
Gepensioneerden beschrijven hun op rust zijn als een ‘nooit eindigende koffiepauze’.
Wat doen ze uiteindelijk dan wel? Het gefundeerde antwoord is eenvoudig: van maandag tot vrijdag niets en op zaterdag en zondag rusten.

En dat begrijpen jongeren niet. Ik neem hen dat niet kwalijk, hun tijd om dit te begrijpen komt nog wel.

Als wij deze gedachtegang doortrekken naar het leven op een subtropisch eiland als Tenerife, dan komt daar een extra dimensie bij. De ongemakken die opduiken door emoties. Fantoomgemis is er een van. Een dokter-specialist legt het kort en verstaanbaar uit … Je bent er nog en mist het al-gevoel is een aandoening die bij ouderen sterker aanwezig is dan bij jongeren.

In eerdere artikels heb ik het volgende reeds beschreven maar omdat het perfect past bij dit artikel wil ik het er nog even over hebben.
Tenerifitis is de Latijnse medische naam van een ongeneeslijke aandoening die enkel op Tenerife voorkomt, een kwaal die het denken, het voelen en het handelen beïnvloedt. Het begint steevast net voordat je terugkeert naar je thuisland. Niet levensbedreigend, maar wel ongeneeslijk en er is momenteel geen enkel geneesmiddel voorhanden die deze aandoening kan genezen. Bewonderenswaardig verdwijnen de symptomen onmiddellijk bij het betreden van het eiland en treedt het acuut weer op bij het verlaten ervan. Als dit gevoel je bekruipt, dan lijd je aan het Tenerifitissyndroom. Gelukkig ga je er niet dood aan.

De eerste verschijnselen uiten zich in het fantoomgemis. Daarna wordt het erger en erger, er volgen nog ongemakken. Dit is een aandoening waarmee iedereen besmet kan worden maar waar ouderen extra gevoelig voor zijn. Na verloop van tijd worden de aanvallen erger en worden ze heviger. Er is in de farmaceutische wereld geen enkel medicijn bekend die deze klachten kan bestrijden, laat staan genezen. En laat je vooral niet verleiden tot alternatieve geneesmiddelen of tot een bezoek aan een kwakzalver: het helpt geen zier! Het is een microbiologische aandoening die nog niet is opgenomen in medische vakliteratuur.

Maar er is een lichtpunt. Je kunt de bijwerkingen van Tenerifitis op tweeërlei manieren verzachten: je verblijft zoveel als mogelijk op het eiland of je leest op regelmatige basis deze en andere lectuur over Tenerife. Het helpt; hoe meer je ermee bezig bent, hoe beter voor je innerlijkheid, hoe rapper je tot rust komt. Het is een therapeutisch gegeven waaraan je jezelf kunt vastklampen wanneer de Tenerifemicrobe je bekruipt.

Op deze manier kun je jezelf ook naar het eiland verplaatsen zonder maar één kilometer te reizen en dat is dan weer goed voor de portemonnee. 


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

  1. Mooi stukje waarheid . Je wil het de jeugd wijsmaken , maar deze staan er helemaal niet voor open . Ooit komen ze er achter . Dit komt vanaf zestig . Als de bobokes je verhinderen van bepaalde dingen te doen . De geschiedenis herhaalt zich . Hadden wij dit ook niet een beetje ? Ik durf mijne vinger niet in de lucht te steken ..

  2. Het is helemaal waar, eens je dit eiland kent met alle rust en schoonheid wil je er blijven. De ouderdomskwalen die je in België hebt, ook door toedoen van het slechte weer, zijn op Tenerife een stuk milder. En je leeft er veel rustiger. En laat het je zeggen, ook jongere mensen verblijven er steeds liever om de werkstress in België even te vergeten, en daarna elk jaar meer en meer tegen de zin naar huis gaan.Het leven is er zo makkelijk. Ik kan niet wachten om weer te vertrekken….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

DE TIJD VAN TOEN

HOPELOOS VERLIEFD

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CUMBRE VIEJA – DAG 12

ORKA MORGAN