dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogColumn GuyVERBODEN VOOR JONGEREN
spot_img

VERBODEN VOOR JONGEREN

Deze column is niet geschikt voor lezers jonger dan 55 jaar en daarmee wil ik niet discriminerend overkomen. Neen, dat ligt niet in mijn aard. Ik vrees enkel dat te jonge lezers zich niet zullen vinden in dit artikel. Het gaat er voornamelijk om dat jongere mensen niet de ervaring hebben om zich oud te voelen en dat leeftijdskwaaltjes van jongere mensen anders zijn dan deze van hun oudere soortgenoten.

Het gevoelsleven speelt een grote rol in hetgeen ik schreef in de openingsalinea. Jongeren beseffen niet wat het is om iedere dag te beleven als een zondag, zonder dat daar ooit een maandag op volgt. Jongere mensen hebben een tijdschema om hun leven te leiden en daarin worden alle aangename en verplichte taken netjes geordend. Bij oudere mensen bestaat dat lijstje niet meer. De taken werden met het ouder worden uitgegomd, maar desondanks hebben zij nooit overschot aan tijd. Als iemand je in het warenhuis vraagt om even voor te mogen dan is dat vast iemand met pensioen en de reden is ook altijd dezelfde: ‘Ik ben gehaast’, is het verontschuldigende antwoord.

Nooit eindigende koffiepauze

Oudere mensen gaan slapen drie uur nadat zij in hun zetel zijn ingedommeld terwijl op tv het nieuws voor de zesde keer wordt voorgelezen.
Een simpele klus kan ook een eeuwigheid duren. Waarom niet? Er is tijd zat …
Een uitgebreide brunch is steeds het begin van een normale dag. En de garage, de kelder of de zolder opruimen doen ze ook niet omdat ze weten dat de kinderen er dan hun gerief willen stapelen.
Gepensioneerden beschrijven hun op rust zijn als een ‘nooit eindigende koffiepauze’.
Wat doen ze uiteindelijk dan wel? Het gefundeerde antwoord is eenvoudig: van maandag tot vrijdag niets en op zaterdag en zondag rusten.

Fantoomgemis

En dat begrijpen jongeren niet. Ik neem hen dat niet kwalijk, hun tijd om dit te begrijpen komt nog wel.

Als wij deze gedachtegang doortrekken naar het leven op een subtropisch eiland als Tenerife, dan komt daar een extra dimensie bij. De ongemakken die opduiken door emoties. Fantoomgemis is er een van. Een dokter-specialist legt het kort en verstaanbaar uit … Je bent er nog en mist het al-gevoel is een aandoening die bij ouderen sterker aanwezig is dan bij jongeren.

Tenerifitis

In eerdere artikels heb ik het volgende reeds beschreven maar omdat het perfect past bij dit artikel wil ik het er nog even over hebben.
Tenerifitis is de Latijnse medische naam van een ongeneeslijke aandoening die enkel op Tenerife voorkomt, een kwaal die het denken, het voelen en het handelen beïnvloedt. Het begint steevast net voordat je terugkeert naar je thuisland. Niet levensbedreigend, maar wel ongeneeslijk en er is momenteel geen enkel geneesmiddel voorhanden die deze aandoening kan genezen. Bewonderenswaardig verdwijnen de symptomen onmiddellijk bij het betreden van het eiland en treedt het acuut weer op bij het verlaten ervan. Als dit gevoel je bekruipt, dan lijd je aan het Tenerifitissyndroom. Gelukkig ga je er niet dood aan.

Niet te genezen

De eerste verschijnselen uiten zich in het fantoomgemis. Daarna wordt het erger en erger, er volgen nog ongemakken. Dit is een aandoening waarmee iedereen besmet kan worden maar waar ouderen extra gevoelig voor zijn. Na verloop van tijd worden de aanvallen erger en worden ze heviger. Er is in de farmaceutische wereld geen enkel medicijn bekend die deze klachten kan bestrijden, laat staan genezen. En laat je vooral niet verleiden tot alternatieve geneesmiddelen of tot een bezoek aan een kwakzalver: het helpt geen zier! Het is een microbiologische aandoening die nog niet is opgenomen in medische vakliteratuur.

Goedkoop

Maar er is een lichtpunt. Je kunt de bijwerkingen van Tenerifitis op tweeërlei manieren verzachten: je verblijft zoveel als mogelijk op het eiland of je leest op regelmatige basis deze en andere lectuur over Tenerife. Het helpt; hoe meer je ermee bezig bent, hoe beter voor je innerlijkheid, hoe rapper je tot rust komt. Het is een therapeutisch gegeven waaraan je jezelf kunt vastklampen wanneer de Tenerifemicrobe je bekruipt.

Op deze manier kun je jezelf ook naar het eiland verplaatsen zonder maar één kilometer te reizen en dat is dan weer goed voor de portemonnee. 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

WAAR EEN WIL IS

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

WATERONTZILLTING OP TENERIFE

TERUG NAAR BELGIË

spot_img