dinsdag, juni 6, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesVERBODEN VOOR HUISDIEREN

VERBODEN VOOR HUISDIEREN

Met dit artikel krijg ik gegarandeerd de helft van Vlaanderen en Nederland over mij heen omdat onze liefste lieveling in het middelpunt komt te staan van een artikel dat bol staat van verbodsbepalingen. Op Tenerife, net zoals in Vlaanderen en in Nederland, zijn er nogal wat wetten, decreten en verordeningen die het leven van onze huisdieren moeten veraangenamen en die ze tevens moeten beschermen. Maar er bestaan ook regels en voorschriften die de huisdieren en hun baasjes opgelegd krijgen als het over hygiëne en volksgezondheid gaat.

Ook ik ben een dierenvriend, alhoewel ik geen huisdieren meer heb. Ik ben wel opgegroeid in een omgeving waar heel veel dieren centraal stonden. Bij ons thuis was er zowaar een dierenpark en was er een regionaal dierenopvangcentrum van het Blauwe Kruis ondergebracht. Ik ben zowat in een halve dierenwereld geboren.

Anarchisten

Dit artikel is er gekomen door de vele speculaties op sociale media waarbij er nogal gejongleerd wordt met de waarheid en met de officiële richtlijnen en gedragsregels die door de overheid in wetten en decreten werden gegoten i.v.m. animales domesticas of huisdieren.
Onwaarheden en dikke leugens als roddels verspreiden is laf, vooral aan een onwetende lezer, omdat die niet weet dat het over roddels gaat en dat deze ook niet kunnen getoetst worden aan de waarheid.
Daarenboven komt ook nog de negatieve attitude van sommige baasjes om zich boven de wet te stellen. Ze vertikken het om tussen de uitgestippelde lijnen te lopen. Zij die straffeloos en ongegeneerd anderen aanzetten om zich niet te houden aan de wettelijke voorschriften. Anarchisten zijn dat …!

Delicate locaties

In een eerder gepubliceerd artikel HUISDIEREN OP DE BUS hadden we het over de restricties en de aanbeveling waartegen onze huisdieren opkijken vooraleer ze op Tenerife in een taxi of op een bus mogen stappen, als dat al mag van de chauffeur. Maar nog vooraleer ze op het eiland aankomen hebben ze reeds af te rekenen met de richtlijnen van de vliegtuigmaatschappij. Niet onoverkomelijk als je de richtlijnen volgt, bij een aantal lowcostmaatschappijen worden er al helemaal geen huisdieren vervoerd, laat staan toegelaten.

Elk hondenbaasje die zichzelf respecteert weet dat bij een uitje plastiekzakjes moeten worden gebruikt indien de hond nodig moet. Iedereen weet dat een hond op publieke plaatsen aan de leiband moet worden gehouden. Maar mag je mascote mee binnen in een commercieel centrum? Of in een openbare plaats, zoals het gemeentehuis of het politiekantoor? Mogen ze op het strand, ook al heb je ze aan de leiband? Veel vragen die voor velen onder ons onbeantwoord blijven. En wat als je je liefste hebbedingetje wil meenemen op restaurant?

Boetes

Om een antwoord te krijgen op al deze vragen moeten we gaan grasduinen in wetten en decreten in het BOE en het BOC, het ene het staatsblad van Spanje, het andere het staatsblad van de Canarische Eilanden. Maar we moeten ook onze weg vinden in de gemeentelijke verordeningen inzake bescherming en geleiding van huisdieren. Bijna onbegonnen werk met 31 gemeenten op Tenerife.
Gelukkig verwijzen de meeste gemeenten naar het wetboek en gaan ze minder in detail op gemeentelijk vlak.

Een voorbeeld? Drollen is er een van. Iedere gemeente bestraft in mindere (€ 30) of meerdere (€ 300) mate het negeren van het opruimen van achtergelaten stronttaartjes en dito vlaaitjes. In de ene gemeente wordt er al scherper gecontroleerd dan in de andere, maar één zaak is duidelijk: iedereen wil van de drollen af omwille van de onhygiënische omstandigheden, en overtredingen worden onvermijdelijk bestraft.

Hondenstranden op Tenerife

Huisdieren worden overal geweerd op de stranden om hygiënische redenen.
Viervoeters horen niet thuis op een strand volgens de autoriteiten. Op Tenerife zijn er echter een aantal uitzonderingen: er zijn vijf stranden waar huisdieren wel welkom in 2019 zijn:
In Puertito de Güimar naast de Club Náutico  en op Playa del Socorro ten zuiden van de industriezone zijn onze viervoeters welkom. Een ander ligt in Granadilla de Abona aan Playa El Confital ten westen van Montaña Roja, een zandstrook die in de zomer veel te klein is voor de instroom van lokale bewoners en hun huisdieren. Verder zijn onze huisdieren welkom op Playa La Gaviotas in Santa Cruz de Tenerife en op het strand El Callao/Las Bajas in Arona)In een vorige editie heb ik aangekondigd dat Playa La Enramada aan de Costa Adeje een zandstrand voorzien is waarop onze huisdieren welkom zijn maar een aandachtige lezer heeft ons gemeld dat daar pictogrammen werden bevestigd met een verbodsteken voor honden en het hondenstrand als dusdanig niet meer te betreden is. Geen enkel ander strand mag door je lieveling gebruikt worden. Dat is de wet. Jammer, er zijn er al zo weinig. En op de laatste knip worden wij op de hoogte gesteld dat het hondenstrand aan het Playa San Teresitas in San Andrés pas met de jaarwisseling opengaat.

Nog meer

Een ander heikel punt is de toegang tot openbare plaatsen. Eenvoudige uitleg: als daar voedingsmiddelen worden verhandeld dan is je lieveling niet welkom. Lees: ingang verboden. In een Commercieel Centrum bijvoorbeeld kan je hond de ingang geweigerd worden omdat er een groenten-, vlees- of viswinkel uitgebaat wordt.
Dat brengt ons naadloos tot bij een restaurantbezoek. Ook daar kan je viervoeter niet binnen omwille van de hygiënische omstandigheden bij de voedselbereiding en -verdeling.

Op iedere locatie binnen elke entiteit kunnen huisdieren geweerd worden om verschillende redenen. Dat is ook wettelijk bepaald, maar dan moet de eigenaar of de uitbater dit kenbaar maken met een aanplakbiljet of met een klever dat dit verbod duidelijk aantoont.
Gelukkig zijn blindengeleidehonden van deze wisselvalligheden vrijgesteld, omdat ze vrijelijk toegang hebben gekregen tot alle plaatsen die in de wetgeving worden beschreven zolang ze zich maar in de juiste hygiënische omstandigheden bevinden.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

3 REACTIES

 1. Hallo Guy,
  De vervuiler betaald is een gezegde wat ook hier weer van toepassing is. Jammer dat het zo ver heeft moeten komen maar als men geen verantwoording neemt voor zijn of haar huisdier en denkt boven de wet te kunnen staan zijn dit de gevolgen.
  Een ander storend element is dat men honden ongelimiteerd laat blaffen en soms uren lang te keer laat gaan waarbij het een kettingreactie teweegbrengt door de bijval van andere honden. Vaak zijn de Canarios hier debet aan, zij realiseren zich waarschijnlijk niet dat zij daardoor veel mensen, die van rust en stilte houden, tot wanhoop drijven. Ook hier is de oplossing een aangifte doen bij de politie als onderling overleg geen resultaat heeft.
  Geluidsoverlast is tenslotte ook een vorm van milieuvervuiling.
  (Ik ben een oud bekende van je op Tenerife, nu sinds 5 jaar woonachtig op La Palma)

  • Hoe onverdraagzaam en weinig emphatisch! Het is zeker niet zo dat honden geluidsoverlast bezorgen, ze brengen veel geluk en vreugde aan veel mensen. Dat ze waken en blaffen is normaal. Gelukkig zijn honden fijner en verdraagzamer dan vele mensen die in alles en nog wat problemen zoeken. Misschien vind je rust en stilte op de maan, zonder mensen en dieren…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GEVLEUGELDE WOORDEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES