You are here:---VERBODEN VOOR HUISDIEREN

VERBODEN VOOR HUISDIEREN

Met dit artikel krijg ik gegarandeerd de helft van Vlaanderen en Nederland over mij heen omdat onze liefste lieveling in het middelpunt komt te staan van dit artikel dat bol staat van verbodsbepalingen. Op Tenerife, net zoals in Vlaanderen en in Nederland, zijn er nogal wat wetten, decreten en verordeningen die het leven van onze huisdieren moeten veraangenamen en die ze tevens moeten beschermen. Maar er bestaan ook regels en voorschriften die de huisdieren en hun baasjes opgelegd krijgen als het over hygiëne en volksgezondheid gaat.

Laat je niet misleiden. Ook ik ben een dierenvriend, alhoewel ik geen huisdieren heb. Ik ben wel opgegroeid in een omgeving waar heel veel dieren centraal stonden. Thuis hadden wij een dierenpark en was dierenopvangcentrum Het Blauwe Kruis ondergebracht. Ik ben zowat in een halve dierenwereld geboren.

Dit artikel is er gekomen door de vele speculaties op sociale media waarbij er nogal gejongleerd wordt met de waarheid en met de officiële richtlijnen en gedragsregels die door de overheid in wetten en decreten werden gegoten i.v.m. animales domesticas of huisdieren.
Onwaarheden en dikke leugens als roddels verspreiden is laf, vooral aan een onwetende lezer, omdat die niet weet dat het over roddels gaat en dat deze ook niet kunnen getoetst worden aan de waarheid.
Daarenboven komt ook nog de negatieve attitude van sommige baasjes om zich boven de wet te stellen. Ze vertikken het om tussen de uitgestippelde lijnen te lopen. Zij die straffeloos en ongegeneerd anderen aanzetten om zich niet te houden aan de wettelijke voorschriften. Anarchisten zijn dat …!

In een eerder gepubliceerd artikel HUISDIEREN OP DE BUS hadden we het over de restricties en de aanbeveling waartegen onze huisdieren opkijken vooraleer ze op Tenerife in een taxi of op een bus mogen stappen, als dat al mag van de chauffeur. Maar nog vooraleer ze op het eiland aankomen hebben ze reeds af te rekenen met de richtlijnen van de vliegtuigmaatschappij. Niet onoverkomelijk als je de richtlijnen volgt, bij een aantal lowcostmaatschappijen worden er al helemaal geen huisdieren vervoerd, laat staan toegelaten.

Elk hondenbaasje die zichzelf respecteert weet dat bij een uitje plastiekzakjes moeten worden gebruikt indien de hond nodig moet. Iedereen weet dat een hond op publieke plaatsen aan de leiband moet worden gehouden. Maar mag je mascote mee binnen in een commercieel centrum? Of in een openbare plaats, zoals het gemeentehuis of het politiekantoor? Mogen ze op het strand, ook al heb je ze aan de leiband? Veel vragen die voor velen onder ons onbeantwoord blijven. En wat als je je liefste hebbedingetje wil meenemen op restaurant?

Om een antwoord te krijgen op al deze vragen moeten we gaan grasduinen in wetten en decreten in het BOE en het BOC, het ene het staatsblad van Spanje, het andere het staatsblad van de Canarische Eilanden. Maar we moeten ook onze weg vinden in de gemeentelijke verordeningen inzake bescherming en geleiding van huisdieren. Bijna onbegonnen werk met 31 gemeenten op Tenerife.
Gelukkig verwijzen de meeste gemeenten naar het wetboek en gaan ze minder in detail op gemeentelijk vlak.

Een voorbeeld? Drollen is er een van. Iedere gemeente bestraft in mindere (€ 30) of meerdere (€ 200) mate het negeren van het opruimen van achtergelaten stronttaartjes en dito vlaaitjes. In de ene gemeente wordt er al scherper gecontroleerd dan in de andere, maar één zaak is duidelijk: iedereen wil van de drollen af omwille van de onhygiënische omstandigheden, en overtredingen worden bestraft.

Huisdieren worden overal geweerd op de stranden. Viervoeters horen niet thuis op een strand volgens de autoriteiten. Op Tenerife zijn er echter drie uitzonderingen: stranden waar huisdieren wel welkom zijn. Playa del Cabezo, naast de Club Náutico in Puertito de Güimar, is er een van. Een ander ligt in Adeje en heet Playa de la Enramada en het derde ligt in Granadilla de Abona, Playa del Confital (naast Playa La Tejita), een 150 meter lange zandstrook die in de zomer veel te klein is voor de instroom van lokale bewoners en hun huisdieren.
Geen enkel ander strand komt je hond op. Dat is de wet.

Een ander heikel punt is de toegang tot openbare plaatsen. Eenvoudige uitleg: als daar voedingsmiddelen worden verhandeld dan is je lieveling niet welkom. Lees: ingang verboden. In een Commercieel Centrum bijvoorbeeld kan je hond de ingang geweigerd worden omdat er een groenten-, vlees- of viswinkel uitgebaat wordt.
Dat brengt ons naadloos tot bij een restaurantbezoek. Ook daar kan je viervoeter niet binnen omwille van de hygiënische omstandigheden bij de voedselbereiding en -verdeling.

Op iedere locatie binnen elke entiteit kunnen huisdieren geweerd worden om verschillende redenen. Dat is ook wettelijk bepaald, maar dan moet de eigenaar of de uitbater dit kenbaar maken met een aanplakbiljet of met een klever dat dit verbod duidelijk aantoont.

Gelukkig zijn blindengeleidehonden van deze wisselvalligheden vrijgesteld, omdat ze vrijelijk toegang hebben gekregen tot alle plaatsen die in de wetgeving worden beschreven zolang ze zich maar in de juiste hygiënische omstandigheden bevinden.

By | 2018-01-03T18:42:58+00:00 januari 2nd, 2018|Categories: Blog, Weetjes|Tags: , , , , |0 Comments

About the Author:

Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

Leave A Comment