dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogWeetjesVERBODEN TE ROKEN
spot_img

VERBODEN TE ROKEN

In onze hedendaagse maatschappij wordt er stevig debat gevoerd en worden er tevens talrijke acties ondernomen om het roken af te raden. Normaal, want roken is niet gezond. Je kan geen enkel voordeel formuleren dat het roken verdedigt. Integendeel, enkel negatieve aspecten kunnen hier worden opgesomd. Maar wie ben ik om je rookgedrag te beoordelen.
Ik wil hier ook geen debat voeren over het pro of het contra en uit deze tekst zal ook niet blijken of ik roker ben of niet. Wat ik wel weet is dat het departement Volksgezondheid van de Canarische Eilanden ernaar streeft om een netwerk van rookvrije stranden te creëren. Stranden die niet-rokers en kinderen moeten aantrekken om ‘gezondheidsredenen’ zoals die ook reeds bestaan in de noordelijke Spaanse provincie Galicië. 

De overheid is begaan met onze gezondheid en stelt in haar betoog dat roken en de daaraan gekoppelde aandoeningen doodsoorzaak nummer één zijn bij haar bevolking. Een derde van de Canarische gemeenschap is roker, ook vrouwen nemen deel aan het schoorsteeneffect. Vandaar dat het hoog tijd is om acties te ondernemen. Wie had gedacht dat een prijsverhoging van het rookgerief het onderwerp van dienst zou uitmaken is eraan voor de moeite. Rokers worden hier niet gestraft, de niet-rokers krijgen er een rookvrije zone bij. Aan het strand, waar trouwens altijd kinderen aanwezig zijn, moet er ruimte zijn om pure lucht in te ademen. Meeroken is gevaarlijker dan het roken zelf, blijkt uit talrijke antirookcampagnes. 
Deze holistische benadering is een mogelijkheid om het rookgedrag van haar bevolking te stimuleren zonder dat er geraakt wordt aan dwingende maatregelen.

Niet alleen de volksgezondheid op de Canarische Eilanden is een reden om dit stappenplan te realiseren, ook het milieu heeft er baat bij. Een achtergelaten peuk heeft 10 jaar nodig om af te breken. We maken een sommetje: ruim 2 miljoen inwoners + 12 miljoen toeristen (gemiddeld verblijf 7 dagen) waarvan naar schatting de helft rookt aan een gemiddelde van 8 sigaretten per dag zorgt voor een jaarlijkse peukenberg van 3.256.000.000 stompjes. Gespreid over tien jaar liggen er dus ergens ruim 32 miljard rookrestanten. Dit is 32 x 109, een getal met 11 cijfers. Je wil echt niet weten hoe omvangrijk deze gigantische berg is. De peuken zitten bovendien ook nog eens vol met schadelijke stoffen zoals nicotine en teer en dat is nefast voor het milieu.

Rookvrije playas zijn niet uniek binnen de Canarische archipel. Mogan op Gran Canaria bezit reeds een dergelijke strandzone en er wordt opgemerkt dat ook rokers daarnaartoe gaan om gedurende enkele uren nicotinevrij te zijn. Dit past dus perfect in de strategie van de overheid om mensen te stimuleren om minder te roken of om er helemaal mee te stoppen. Een voorlichtingscampagne rond het sociaal bewustzijn van het rookgedrag is volgens de overheid de beste manier om resultaten te behalen zonder te moeten overgaan tot verbodsbepalingen en restricties met de daaraan gekoppelde boetes. Er zullen geen controles uitgevoerd worden door de overheidsdiensten, sociale controle is al voldoende om het anti-rookgedrag te stimuleren. 

Een project dus waar men vrijwillig kan aan meewerken. De vraag is alleen maar of inwoners en toeristen zich verder dan normaal zullen verplaatsen om zich op een rookvrij strand neer te vleien. We zien het wel …
Wat we wel weten is dat iedereen, voor- en tegenstander, kan beamen dat het roken op zich en rookrestanten respectievelijk gevaarlijk en nefast zijn voor onze gezondheid en voor het milieu.
Niettegenstaande dat beschikt iedereen over het zelfbeschikkingsrecht. Iedereen mag zelf bepalen hoe men zijn leven wil leiden en dat respecteren wij ook.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Dag François,
    De papieren versie van ‘De geschiedenis van Ten Bel’ wordt dit voorjaar gedrukt. Wij overwegen een versie te maken die uitsluitend op Tenerife zal kunnen worden aangeschaft en een boekversie die enkel in de Lage Landen zal worden uitgebracht.
    Wij zullen ruchtbaarheid geven aan de publicaties van zodra deze beschikbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAMA

VISSERSDORPJE OP TENERIFE

spot_img