vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsVERBODEN STRAND
spot_img

VERBODEN STRAND

Niet alles op Tenerife is rozengeur en maneschijn, her en der detecteren wij ook kommer en kwel. Zoals in het wondermooie kustgebied in de noordelijk gelegen gemeente La Guancha. Daar is het strand met de naam Playa Santo Domingo niet meer toegankelijk is sinds februari 2010. Toegankelijk moet heel ruim worden geïnterpreteerd. Het strand dat bezaaid is met grote keien moet je via sluip- en wandelwegen benaderen want er is geen enkele deftig pad die er heen leidt, laat staan een verharde weg.

In 2007 begonnen er zich weg- en grondverschuivingen voor te doen en pas drie jaar later werd de kuststrook een verboden zone. De strandzone was niet meer toegankelijk voor zwemmers en zonnebaders, dat lieten de borden zien die wezen op de gevaarlijke situatie en op het verbod tot betreden.

Beloftes en projecten

Sedert februari 2010 wachten de omwonenden geduldig op de heropening ervan, terwijl eerder al, door de besturende overheid, verschillende projecten en diverse termijnen voor het herstel en een veilig strand werden aangekondigd. Geen enkel project tot renovatie heeft het gehaald. Het strand ligt er zoals het is. Onaangeroerd en nog steeds een gevaarlijke zone.

In 2014 kondigden de toenmalige verantwoordelijke voor ruimtelijke ordening en de voormalige burgemeester een investering van 300.000 euro aan om de toestand veilig te maken. Het project omvatte het herstel van de hellingen en het wegnemen van loszittende rotsachtige elementen die dreigden te vallen. Het project had een uitvoeringstermijn van zes maanden en zou afgewerkt zijn in 2015.

Uitleg aan de inwoners

Maar de termijnen werden niet gehaald en in maart 2015 werden de werkzaamheden opnieuw aangekondigd als een noodproject met een financiering van 308.000 euro door de eilandregering, Cabildo van Tenerife. 
Idem dito in mei 2018. Opnieuw werden er werken aangekondigd en een jaar later is en blijft het strand er onaangeroerd bij liggen. De bevolking stelt vragen en krijgt vier jaar later de antwoorden.

De burgemeester van La Guancha legde vorig jaar (anno 2022) uit dat er er momenteel geen project lopende is waarbij het departement Costas (Ministerie Kustgebieden) de toestemming moet geven. 
De gemeentelijke overheid is ook bezorgd over het gebrek aan doeltreffendheid (lees: interesse) van de eilandregering bij het oplossen van deze kwestie. De burgemeester houdt vol dat de regio Santo Domingo vanaf het begin werd bedrogen. Volgens hem heeft de Cabildo het dossier heen en weer geschoven – de onderste lade, je weet wel – zonder te communiceren. 

Strand met charme

Het strand van Santo Domingo is erg populair bij harpoenvissers, omdat het een van de weinige plaatsen op Tenerife is waar jagen onder water is toegestaan, met beperkingen weliswaar. Bovendien is het strand van Santo Domingo een bijzonder aantrekkelijke plaats om te duiken.

De situatie is zorgwekkend voor de plaatselijke bevolking en de toeristen die La Guancha bezoeken, aangezien het strand van Santo Domingo het enige strand van de gemeente is en de sluiting ervan de plaatselijke economie negatief beïnvloedt. De opening van het strand van Santo Domingo zou een grote stimulans voor de primaire sector kunnen zijn.

Kortom, de opening van Playa Santo Domingo is een dringende noodzaak voor de inwoners van La Guancha en voor het toerisme in de gemeente. Het is aan de bevoegde autoriteiten om de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid en de kwaliteit van de werkzaamheden te garanderen en de termijnen en budgetten in acht te nemen, zodat iedereen weer van het strand met veel charme kan genieten.
En bovendien verdienden de inwoners van La Guancha een duidelijke en nauwkeurige uitleg over de status van het project en de redenen voor de vertraging.

Foto’s: La Guancha (Facebook) – Google Maps

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. ik ken Ten,erife wel een beetje maar dank zij uw Connect leer ik véél bij ! ! ! bedankt – doe zo voort – verder noieuws van het TenBel resort?,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

ZWEMBADGENOEGENS

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img