zondag, oktober 2, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesVERBODEN ACTIVITEITEN

VERBODEN ACTIVITEITEN

Motorfietsen, fietsen en terreinwagens die de verharde rijweg verlaten en zich op onverharde wegen wagen, veroorzaken ernstige schade in beschermde natuurgebieden op het eiland.
De gebieden met een grote natuurwaarde die het meest getroffen zijn door deze onregelmatige praktijken zijn het Parque Natural de la Corona Forestal, Las Lagunetas, het Parque Rural de Anaga, het Reserva Natural Especial Chinyero, het Parque Rural de Teno en het gebied rond Mesa Mota-El Púlpito.

Vrije tijd en de coronapandemie zijn de oorzaken van het toenemende gebruik van off-road voertuigen, zoals terreinwagens, quads, motorfietsen en ATB’s (All Terrain Bikes). Als deze activiteiten worden beoefend in beschermde gebieden, brengt dit ernstige en onherstelbare schade toe aan de fauna en flora.
Vorig jaar zijn er 88 overtredingen vastgesteld voor dergelijke activiteiten op bos- en wandelpaden in gebieden, die vanwege hun rijkdom van het landschap aan strenge regels onderworpen zijn.
Overtredingen worden gesanctioneerd met boetes van 100 tot 1.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Door de milieuorganisatie Juan Coello Telesforo Bravo werd er een merkwaardig feit vastgesteld. Zo werden er paden aangelegd voor het downhill-fietsen op het historische Chivisaya-Orticosa-pad in het Parque Natural de la Corona Forestal, dat in Arafo is gelegen.
Snelheidsovertredingen en het rijden met motorvoertuigen op wandelpaden (senderos) zijn de meest voorkomende overtredingen.

Sportfederaties die dergelijke activiteiten overkoepelen wijzen erop dat hun wedstrijden en opleidingen gereglementeerd zijn. Niet deze groepen zijn verantwoordelijk voor dit beschamend gedrag, wel enkelingen die alle regels aan hun laars lappen.
Voorzitter van de Federación Insular de Automovilismo, Francisco Negrín, wijst erop dat alle clubactiviteiten geregeld zijn en dat de federatie zich verzet tegen alles wat vernietigend is voor het milieu of schadelijk is voor de natuur.

Deze onnatuurlijke praktijken leiden tot erosie, geluidsoverlast, verandering van de natuurlijke omgeving en zijn bovendien nefast voor de fauna en flora. 
De overheid heeft beloofd om een tandje bij te steken inzake de controles en bekijkt of de boetes kunnen worden verhoogd voor elke overtreding die zich voordoet in beschermd natuurgebied.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

NEP OF NAMAAK

VERBODEN VOOR JONGEREN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES