zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesVERBODEN ACTIVITEITEN
spot_img

VERBODEN ACTIVITEITEN

Motorfietsen, fietsen en terreinwagens die de verharde rijweg verlaten en zich op onverharde wegen wagen, veroorzaken ernstige schade in beschermde natuurgebieden op het eiland.
De gebieden met een grote natuurwaarde die het meest getroffen zijn door deze praktijken zijn het Parque Natural de la Corona Forestal, Las Lagunetas, het Parque Rural de Anaga, het Reserva Natural Especial Chinyero, het Parque Rural de Teno en het gebied rond Mesa Mota-El Púlpito.

Vrije tijd en de voorbije coronapandemie, die veel mensen deden uitkijken naar een of andere sportbezigheid, zijn de oorzaken van het toenemende gebruik van off-road voertuigen, zoals terreinwagens, quads, motorfietsen en ATB’s (All Terrain Bikes). Als deze activiteiten worden beoefend in beschermde gebieden, brengt dit ernstige en onherstelbare schade toe aan de fauna en flora.
Vorig jaar zijn er 88 overtredingen vastgesteld voor dergelijke activiteiten op bos- en wandelpaden in gebieden, die vanwege hun rijkdom van het landschap aan strenge regels onderworpen zijn.
Overtredingen worden gesanctioneerd met boetes van 100 tot 1.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Door de milieuorganisatie Juan Coello Telesforo Bravo werd er een merkwaardig feit vastgesteld. Zo werden er paden aangelegd voor het downhill-fietsen op het historische Chivisaya-Orticosa-pad in het Parque Natural de la Corona Forestal, dat in Arafo is gelegen.
Snelheidsovertredingen en het rijden met motorvoertuigen op wandelpaden (senderos) zijn de meest voorkomende overtredingen.

Sportfederaties die dergelijke activiteiten overkoepelen wijzen erop dat hun wedstrijden en opleidingen gereglementeerd zijn. Niet deze groepen zijn verantwoordelijk voor dit beschamend gedrag, wel enkelingen die alle regels aan hun laars lappen.
Voorzitter van de Federación Insular de Automovilismo, Francisco Negrín, wijst erop dat alle clubactiviteiten geregeld zijn en dat de federatie zich verzet tegen alles wat vernietigend is voor het milieu of schadelijk is voor de natuur.

Deze onnatuurlijke praktijken leiden tot erosie, geluidsoverlast, verandering van de natuurlijke omgeving en zijn bovendien nefast voor de fauna en flora. 
De overheid heeft beloofd om een tandje bij te steken inzake de controles en bekijkt of de boetes kunnen worden verhoogd voor elke overtreding die zich voordoet in beschermd natuurgebied.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img