Veiligheid, stabiliteit en structuur zijn heel belangrijke thema’s voor de mens.

Wist je dat je onbewust altijd op zoek bent naar veiligheid en dat dit biologisch ingebouwd is? Dit komt omdat je fysieke lichaam enerzijds zeer sterk is en anderzijds bijzonder kwetsbaar. Pas als jij als bewust mens leeft in plaats van op automatische piloot, kun je de focus op bescherming en je eerder defensieve levenshouding ompolen.

Woorden doen echt pijn!

Wat iemand zegt of doet heeft een grote impact op je. De impact is even groot als het krijgen van een stevig fysieke klap. Je hebt misschien zelf al eens ervaren dat de boosheid van de ander aanvoelde alsof je een stevige stomp in je maag kreeg. En dat klopt, want Californische onderzoekers hebben ontdekt dat:
– woorden of sociale afwijzing ongeveer dezelfde netwerken in de hersenen stimuleren als echte fysieke pijnen.
– als iemand je met opzet pijn doet, jij meer pijn ervaart dan als iemand je per ongeluk treft.
– je minder pijn ervaart als je naar iets moois kijkt.
– één van de beste pijnstillers het kijken naar een foto van je geliefde is.

Verder beweren ze ook dat je de pijn van een fysieke wond kan verminderen als je er door een verkleinglas naar kijkt. Ik heb dit echter nog niet zelf geprobeerd want heb enkel een vergrootglas in huis en heb nu niet direct zin om mijn pijnen “uit te vergroten”.

Zelfs horen over pijn doet al pijn

Duitse onderzoekers van het departement Biologie en Klinische Psychologie wisten te ontdekken dat de hersenen waar pijn geregistreerd wordt zelfs al gestimuleerd worden enkel bij het horen van de woorden ‘pijnlijk’, ‘prikje’, ‘steek’ en ‘wonde’. Zelfs een simpele waarschuwing dat iets zal pijn doen zorgt voor een pijnregistratie in de hersenen. Je hersenen zijn zeer specifiek op het gebied van pijn want woorden zoals  ‘verschrikkelijk’ of  ‘afschuwelijk’ blijken zonder effect te zijn.

Probeer dus nooit meer om iemand op zijn gemak te stellen met het zinnetje: ”het zal niet veel pijn doen of het zal maar een beetje pijn doen”. De pijnpiek snerpt al door de hersenen.

Ook praten over hoeveel pijn je hebt en waar, maakt de pijn alleen maar erger. Ze ontdekten dat chronische pijn patiënten meer pijn kregen telkens hen gevraagd werd om te omschrijven hoe ze zich voelen. Wat voor mij volstrekt logisch is want waar jij je aandacht op richt, stuur je energie naar. En wat energie krijgt groeit of wordt versterkt. Zo klaar als pompwater.

Bewustwording

Een gevoel van onveiligheid ontstaat uit angst voor pijn, angst voor verlies, angst voor afwijzing. En jouw angst kan in jezelf blijven leven zolang jij op de één of andere manier het idee hebt dat je waardeloos of machteloos bent.

Het woordje ‘loos’ staat voor verlies. Ergens onderweg, in je prille jeugd bent jij een stuk of meerdere stukken van jezelf ‘verloren’. Je hinkelt als het ware op een been, altijd bang om te vallen. Je zoekt een steun in de buitenwereld in plaats van gewoon terug op beide benen te staan.

Enkel bewustwording kan zorgen voor de nodige veiligheid, stabiliteit en structuur. Zolang je in overlevingsmodus zit of op automatische piloot leeft heb jij geen zicht op de onderliggende mechanismen die aan het werk zijn. Pas wanneer je de koe bij de horens hebt gevat, kan ze niet meer met je op de loop. Dan ben jij baas.

Is het echt zo eenvoudig? Ja gewoon weer rekenen op jezelf, vertrouwen op jezelf en geloven in jezelf.