zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsVEEL TE WARM
spot_img

VEEL TE WARM

De hoge temperaturen op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden zorgen voor een bakoveneffect als er niet geventileerd of geconditioneerd wordt. De hitte die de Canarische Eilanden heeft overspoeld wordt veroorzaakt door een golf van warme lucht die vanaf de Noord-Afrikaanse regio komt en zorgt voor temperaturen boven de 35 graden Celsius.

De temperatuur in La Laguna (36,5 °C) was meteen de hoogste temperatuur op Tenerife. Ook in het zuiden en het westen werden waarden boven de 30 graden gemeten. De hoge temperaturen troffen niet het hele eiland op dezelfde manier. Tussen het noorden en het zuiden van het eiland bedroeg het temperatuurverschil 10 graden. Het verschil heeft te maken met een wolkenzee die zich over de noordelijke hellingen uitstrekt en daardoor de impact van de continentale luchtmassa verzacht.

Heetste gemeenten

Woensdag 28 juni 2023 wordt de heetste dag. Het Nationaal Meteorologisch Instituut Aemet handhaaft de alarmfase oranje in het zuiden van Gran Canaria en activeert deze op Fuerteventura. De alarmfase geel wordt uitgebreid voor alle overige gebieden. Er wordt aangeraden om tijdens de dag zo min mogelijk buiten te komen. Op donderdag zal de hitte ietwat afnemen, maar er zijn specifieke gebieden die gevoelig blijven voor hoge temperaturen, waaronder het zuiden van Gran Canaria, het zuiden van Tenerife, La Gomera, het westen en de hogergelegen gebieden van La Palma en El Hierro.

Maatregelen

Het Canarische Ministerie van Gezondheid stelde het oranje alarm in vijf gemeenten op Tenerife, namelijk Arona, Granadilla de Abona, La Orotava, San Miguel de Abona en Vilaflor.

De maatregelen die door de overheid worden uitgevaardigd treffen vuurgevaarlijke acties en worden verboden. Open vuur in de buitenlucht worden verboden, en dat omhelst ook het gebruik van barbecues en het aanleggen van vreugdevuren. Het gebruik van machines of gereedschap die vonken kunnen geven, zoals bosmaaiers, lasapparatuur of snij- en slijpschijven is ook verboden, zo ook het afsteken van vuurwerk.

Hittegolf

Om een periode als hittegolf te beschouwen moet er voldaan worden aan een aantal parameters. Er moeten minimaal drie opeenvolgende dagen zijn met maximumtemperaturen die in 10% van de weerstations boven normaal liggen. Dat is anders dan in de Lage Landen waar het gedurende minimum vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden moet zijn, waarvan er drie dagen 30 °C moeten halen.

Weerkaarten en modellen laten zien dat de hete lucht vanaf donderdag terrein zal verliezen onder de invloed van het hogedrukgebied van de Azoren. Vrijdag is het nog erg warm en zaterdag verandert het weer radicaal met overwegend bewolking zijn en zelfs een kleine kans op lichte regen in noordelijke, hoger gelegen gebieden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET KLIMAAT VERANDERT

BOSBRANDEN VERMIJDEN

spot_img