vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsVASTGOED AAN BUITENLANDERS
spot_img

VASTGOED AAN BUITENLANDERS

Vastgoed aan buitenlanders. Op de Canarische Eilanden doet zich momenteel een probleem voor dat elk jaar groter wordt en ernstige huisvestingsproblemen veroorzaakt voor de lokale bevolking. De afgelopen dagen is er veel geschreven en gesproken over de mogelijkheid om de verkoop van woningen aan buitenlanders op de Canarische Eilanden te verbieden. Uiteindelijk kunnen de Canarische Eilanden geen verbod opleggen van de verkoop van woningen aan buitenlanders.

In de zonnige oase van de Canarische Eilanden, waar azuurblauwe zeeën en weelderige landschappen samenkomen, woedt een stille strijd die de lokale bevolking treft: de woningnood. Een acute situatie die wordt aangewakkerd door de stijgende vastgoedprijzen, vooral als gevolg van de interesse van buitenlandse kopers. Als reactie hierop werd serieus overwogen om de verkoop van vastgoed aan niet-residenten te verbieden, een controversieel voorstel dat nu wordt teruggefloten.

Lage inkomens

Er is behoefte aan 40.000 gesubsidieerde woningen voor de eilandbewoners, tegen een betaalbare prijs, want de salarissen op de Canarische Eilanden laten geen grote luxe toe, zelfs niet om rond te komen. Laten we niet vergeten dat de lonen hier 20% onder het Spaanse gemiddelde liggen en 32% onder het EU-gemiddelde. Dit cijfer alleen al zou ons ertoe moeten aanzetten om eens goed na te denken over de toestand van onze arbeidsmarkt.

Niet-residenten en de woningmarkt

De Canarische Eilanden, met hun aangename klimaat en prachtige omgeving, hebben de aandacht getrokken van niet-residenten die op zoek zijn naar een stukje paradijs. Deze interesse heeft echter een schaduwzijde gecreëerd op de lokale woningmarkt. De vastgoedprijzen zijn gestegen, en wat eens betaalbare huizen waren voor de lokale bevolking, zijn nu buiten bereik geraakt.

Verbod op verkoop aan niet-residenten

In een poging om de woningmarkt te stabiliseren en lokale bewoners te beschermen, overwoog de Canarische overheid om een verbod in te stellen op de verkoop van vastgoed aan niet-residenten. Dit voorstel, hoewel met goede bedoelingen, deed de nodige stof opwaaien en riep vragen op over de impact ervan op de economie en internationale relaties.

Teruggefloten

Na uitgebreide discussies en het wegen van de voor- en nadelen, heeft de Canarische overheid besloten het verbod op de verkoop aan niet-residenten terug te fluiten. Dit besluit komt voort uit de erkenning van de complexiteit van de kwestie en de noodzaak om evenwichtige oplossingen te vinden die zowel de lokale bevolking als de economie ten goede komen. Vastgoed aan buitenlanders kan niet worden verboden.

De complexiteit van de woningmarkt

De woningnood op de Canarische Eilanden is een multifactorieel probleem. De stijgende vastgoedprijzen worden niet uitsluitend veroorzaakt door niet-residenten, maar ook door factoren zoals speculatie, beperkte bouwruimte en de groeiende populariteit van de eilanden als vakantiebestemming. Het verbieden van de verkoop aan niet-residenten werd gezien als een potentiële, zij het controversiële, manier om lokale bewoners te beschermen.

Zoeken naar evenwichtige oplossingen

Het terugfluiten van het verbod markeert een verschuiving naar het vinden van evenwichtige oplossingen. De Canarische overheid staat voor de uitdaging om de woningmarkt toegankelijk te houden voor lokale bewoners, terwijl ze tegelijkertijd de deur openhoudt voor internationale investeringen en toerisme, beide cruciale pijlers van de economie.

Maatregelen om de woningmarkt te stabiliseren

Naast het verbod zijn er andere maatregelen die worden overwogen om de woningmarkt te stabiliseren. Dit omvat het bevorderen van duurzame bouwpraktijken, het creëren van meer sociale huisvesting en het aanscherpen van regelgeving om speculatie tegen te gaan. Deze maatregelen beogen een inclusieve aanpak die de belangen van zowel de lokale bevolking als niet-residenten respecteert.

Conclusie

De woningmarkt op de Canarische Eilanden bevindt zich op een kruispunt, waar de belangen van lokale bewoners en internationale investeerders elkaar ontmoeten. Het verbod van de verkoop van vastgoed aan buitenlanders is nog geen feit, hoewel kortstondig overwogen, heeft het een breder gesprek op gang gebracht over de noodzaak van evenwichtige oplossingen. De uitdaging is nu om een duurzame aanpak te vinden die de unieke charme van de eilanden behoudt en tegelijkertijd de lokale bevolking ondersteunt.

Reactie

Jean-Pierre Willaert-Coene heeft de conclusie als volgt verwoord:
Het verbod van de verkoop van vastgoed aan buitenlanders is nog geen feit. Het kortstondig overwogen voorstel heeft evenwel een breder gesprek op gang gebracht over de noodzaak naar evenwichtige oplossingen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Beste Guy, ik wil niet bekritiseren of redacteur spelen maar uw conclusie is slecht geformuleerd en dus verwarrend.
    Ik zie het zo:
    Het verbod van de verkoop van vastgoed aan buitenlanders is nog geen feit. Het kortstondig overwogen voorstel heeft evenwel een breder gesprek op gang gebracht over de noodzaak naar evenwichtige oplossingen. ….
    Hartelijke groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VIRUSSEN OP TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img