dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogNieuwsVAREND HOSPITAAL IN GRANADILLA
SEB LEESON LEGAL GROUP

VAREND HOSPITAAL IN GRANADILLA

De Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld, dat gratis gezondheidszorg biedt, vertrok eerder uit Senegal en is voor werkzaamheden aangekomen in de haven van Granadilla. Het is niet de eerste keer dat het grootste der Mercy Ships in de haven van Granadilla aanmeert. 

Ook in 2007 was de varende ziekenboeg op Tenerife aanwezig. Het zusterschip Africa Mercy kwam naar Tenerife voor een medische en maritieme update in 2022. En eerder gedurende de coronapandemie lagen de twee schepen en hun bemanningen broederlijk naast elkaar te wachten op een betere wereldgezondheid om zelf medische hulp te bieden aan behoeftige Afrikanen.

Hulp en opleiding

Tenerife is niet alleen een toegangspoort in de Atlantische Oceaan voor vluchtelingen die hun leven wagen op zoek naar een betere toekomst, het is ook een plek die hoop exporteert naar verschillende landen in Afrika ten zuiden van de Westelijke Sahara, zoals Senegal, Gambia en Sierra Leone. Het is in elk geval de logistieke basis en ultieme rustplek voor degenen die straks de levensomstandigheden van duizenden mensen zullen verbeteren door medische en chirurgische zorg te bieden, of indirect, door professionals uit deze landen op te leiden.

De Global Mercy, het grootste civiele hospitaalschip ter wereld, is aangemeerd omwille van onderhouds- en bevoorradingswerkzaamheden. Het schip is eigendom van de NGO Mercy Ships, die in 1978 werd opgericht en sinds 1991 Tenerife gebruikt als basishaven voor onderhoud en bevoorrading. Vooraleer het aanmeerde in de haven van Granadilla verbleef het schip vijf maanden in Dakar waar het gratis medische diensten verleende aan 800 mensen, zowel aan Senegalezen als aan Gambianen. Daarnaast heeft het ruim 600 medici bijgeschoold.

Thuishaven Granadilla

Tientallen bedrijven zullen zich inzetten om het schip vaarklaar te houden en de nodige onderhouds- en aanpassingswerken uit te voeren. De tijd om de werken uit te voeren wordt geschat op een maand. Daarna vaart het schip voor tien maanden naar Freetown in Sierra Leone.

Mercy Ships is dankbaar omdat ze al sinds 1991 Tenerife als thuishaven mogen voorzien voor de hospitaalschepen. Ze kijken steeds uit naar de tijd van het jaarlijks onderhoud, de rustperiode voor het medisch, technisch en maritiem personeel, terwijl een volgende humanitaire missie wordt voorbereid.

Humanitaire missies

Dankzij de gastvrijheid van de Senegalese en Gambiaanse regeringen kon ‘Ships of Hope’ tijdens het laatste Afrikaanse bezoek patiënten uit twee landen helpen via één haven. Dit is een historische primeur voor de NGO, waardoor meer mensen toegang krijgen tot de veilige en gratis aangeboden chirurgische zorgen die ze nodig hebben. Dit is van cruciaal belang omdat Ships of Hope zich vooral richt op Afrika ten zuiden van de Sahara, waar 9 van de 10 mensen momenteel geen toegang hebben tot veilige chirurgie.

Deze humanitaire missie markeerde het derde opeenvolgende bezoek van de organisatie met een ziekenhuisschip aan Senegal. Sinds 2019 konden op de schepen Africa Mercy en Global Mercy, ondanks een pauze als gevolg van de Covid 19 pandemie, 2.966 operaties uitgevoerd worden op 2.707 patiënten. Daarvoor waren er 1.184 vrijwilligers nodig die uit 59 landen kwamen. Het vereiste ook de steun van meer dan 50 internationale bedrijfspartners, waaronder talrijke Senegalese bedrijven.

Het ziekenhuisschip, de Global Mercy, is 174 meter lang, 28,6 meter breed en biedt plaats aan 200 patiënten. Het heeft zes operatiekamers, een laboratorium, een dagziekenhuis en tandheelkundige en oogheelkundige disciplines aan boord. De twee dekken van het ziekenhuis beslaan een oppervlakte van 7.000 vierkante meter.

Foto©mercyships.be/

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

TOERISTEN OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP