zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsVALSE TUNNEL IN HET ZUIDEN
spot_img

VALSE TUNNEL IN HET ZUIDEN

Om soelaas te brengen aan het mobiliteitsprobleem zoekt de overheid naar structurele oplossingen voor alle locaties waar het verkeer begint vast te lopen. Voor het drukke zuiden en de nog drukker bereden snelweg TF-1 heeft het Canarische Ministerie voor Openbare Werken een aanbesteding uitgeschreven waarmee een valse tunnel of overkapping worden aangelegd op de TF-1 tussen Playa de Las Américas en Fañabé.

Met de bouw van de overdekte tunnel tussen Playa de Las Américas en Fañabé wil men de files verminderen die zowel ’s ochtends als ’s middags in dit deel van het zuiden voorkomen en de gebruikers van de TF-1 de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van alternatieve wegen.

Drie kilometer

Het doel van dit project is een fysieke scheiding creëeren door de TF-1 op het grondgebied in Adeje en Arona te overkappen om daarmee een bovengrondse verkeersruimte te creëren. Daarop worden er dan nieuwe banen aangelegd met rijstroken voor motorvoertuigen en voor fietsers, groenvoorziening en vier rotondes om de twee toeristische zones ten noorden en ten zuiden van de snelweg opnieuw met elkaar te verbinden.

De drie kilometer valse tunnel begint naast het politiebureau van Playa de Las Américas en het winkelcentrum Siam Mall en eindigt naast het winkelcentrum Gran Sur. Er komen drie rijstroken in elke richting, wat de toegang tot deze centra zal vergemakkelijken en de doorstroming van het verkeer zal verbeteren op een van de delen van de snelweg waar het verkeer de afgelopen jaren het sterkst is toegenomen.

Aanbesteding

Bovenop de overkapping wordt een boulevard bestaand uit vier baanvakken (twee in elke richting) aangelegd met groene zones, fietspaden en vier rotondes die het mogelijk maken het verkeer toe te laten tot de locaties ten zuiden en ten noorden van de snelweg van Playa de Las Américas, in de richting van Torviscas en Fañabé.

Het nieuwe team van het Departement Openbare Werken, Huisvesting en Mobiliteit van de Canarische regering – dat werd samengesteld na de laatste stemming – kondigde de toewijzing aan van het contract voor het opstellen van het project en de gezamenlijke uitvoering van de werkzaamheden aan de tunnel van de TF-1 tussen Playa de Las Américas (Arona) en Fañabé (Adeje) voor 90.420.945 euro. 

De werken werden aanbesteed aan een joint venture gevormd door Acciona Construcción S.A., AMC Construcciones y Contratas 2014 S.L. en El Silbo Construcciones y Obras S.L. zal het project opstellen en de werken uitvoeren op drie kilometer snelweg. De uitvoeringsperiode van de werken bedraagt 45 maanden vanaf de ondertekening van het gunningscontract.

Vertraging

Het project heeft een vertraging opgelopen van ongeveer zes maanden als gevolg van een geschil tussen de bedrijven die als eerste en tweede uit de bus kwamen, na de eerste gunning op 13 december 2022. Het geschil werd opgelost door de administratieve rechtbank voor openbare aanbestedingen ten gunste van de eerdergenoemde joint venture. 

Vooreerst moet er een derde rijstrook worden aangelegd tussen Playa de Las Américas en Oroteanda (Las Chafiras). Dit traject van negen kilometer omvat een directe toegangsweg voor voertuigen die vanuit de gemeenten Adeje, Guía de Isora en Santiago del Teide naar het Hospital del Sur rijden, zodat ze niet naar de bovenste rotonde in Los Cristianos hoeven te rijden en vervolgens weer terug naar het ziekenhuis in het hoger gelegen deel van El Mojón.

Op deze manier komt het verkeer dat vanuit het zuidwesten van het eiland komt niet terecht op de rotonde bij de ingang van Los Cristianos, die meestal erg druk is en op bepaalde momenten van de dag vastloopt. Het belangrijkste is echter dat het de tijd verkort die nodig is voor spoedtransporten van patiënten naar het ziekenhuis.

Foto: Gobierno de Canarias

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img