Op en rond het eiland is er weinig luchtvervuiling, er hangen dus ook beduidend minder partikels in de lucht als je het vergelijkt met de Lage Landen. Dat impliceert een betere zichtbaarheid. Weliswaar niet waar te nemen over een korte afstand, maar kijk je naar het heelal dan zie je op Tenerife veel meer hemellichamen dan in je moederland.
Sterrenkijken doe je best in een duistere onbezoedelde omgeving, zo is er minder contrast tussen de lichtsterkte op de plaats waar je je bevindt en de donkere ruimte in het heelal. De Canarische archipel is meteen ook een uitgelezen plaats om optimaal de ruimte in te kijken door een pure en onbezoedelde atmosfeer. Daardoor is het zicht naar boven helemaal optimaal waardoor sterren en andere interplanetaire materie scherper waarneembaar is.
De Geminiden, voor de eerste keer opgemerkt in 1862, slaan opnieuw toe en de Canarische Eilanden is dé ideale plaats om deze gade te slaan. Ze vallen met honderden naar beneden en dringen door onze dampkring, waar ze verdampen in een hels lichtspoor.
De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar een planetoïde. De flitsenregen wordt veroorzaakt wordt door de stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon. Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 tot 120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn.
De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen; dat noemen we de radiant.
Het beste moment om Geminiden waar te nemen is op 13 december rond 22.00 uur CAN, dan staat de radiant op 70° boven de horizon in het zuidzuidoosten en er zullen 95 à 120 meteoren per uur te zien zijn. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en hebben korte sporen. Rond 07.00 uur gaat het schemeren en om 07.49 uur komt de zon op. Dan verdwijnt het vallende spektakel.
Om een idee te geven; de meteorieten van de Geminiden stevenen af op onze dampkring met een snelheid van 35 km/sec of ongeveer 124.560 km/h. Dit lijkt veel, maar als je deze snelheid vergelijkt met de snelheid van de Perseïden, dan is dit langzaam. De meteorieten van deze laatste botsen met een snelheid van 59 km/sec of ruim 212.000 km/h op onze dampkring.
Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren te kunnen waarnemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste ingrediënten om een rustig kijkmoment in te bouwen.
Wie de sterrenregen van de Geminiden wil zien kan dat via het internet. Het astronomisch fenomeen wordt uitgezonden op Sky-live.tv vanaf 22.30 uur CAN.
Let op, alle uren staan in Canarische tijd (CAN).
Foto: http://hemel.waarnemen.com/
Mijn man en ik, vooral ik dan, ben ook overtuigd dat mijn wiegje op de verkeerde plaats stond. heb heimwee. Was al een keer of 20 of meer in Tenerife en mis m’n ?️ ongelofelijk. Hopelijk lukt het om in mei volgend jaar weer eens een week of 3 af te komen.?? En hopelijk heeft de covid geen dramatische economische gevolgen, waar ik wel voor vrees ??
Dag Dorine, er worden maatregelen genomen om het COVID-19-virus in te dijken. Het duurt langer dan verwacht, akkoord, maar finaal komt alles goed.