donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsVALLENDE STERREN - PERSEÏDEN 2023
spot_img

VALLENDE STERREN – PERSEÏDEN 2023

De meteorenzwerm Perseïden brengt naar jaarlijkse gewoonte een vallende-sterren-spektakel. Dit jaar gebeurt dit in de nacht van 13 op 14 augustus 2022. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen, zowel op Tenerife als in de Lage Landen, het hoofd strekken om de meteorenzwerm te aanschouwen als de hemel wolkeloos blijft. 

De waarnemingen op Tenerife geven een absoluut zuiver beeld omdat er op en rond het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is en om te ontsnappen aan de lichtpollutie klim je beter naar hogere regionen. Las Cañadas is dé ideale plaats om ongestoord sterren te kijken. Ook nu zullen velen naar boven rijden op het spectaculair spektakel waar te nemen. Op TV

Traditie

Veel mensen trekken voor een sterrenregen naar boven. Hoe hoger, hoe donkerder en zuiverder de lucht. Waar zich veel volk verzamelt moeten maatregelen getroffen worden, dacht de overheid en treft maatregelen in functie van mens en natuur. Dit is een traditionele zomeractiviteit waarbij speciale aandacht moet worden besteed aan netheid en doorgang door niet-geautoriseerde gebieden waardoor de overheid vraagt om het gezond verstand te gebruiken, de signalisatieborden te respecteren en de aanwijzingen van het parkpersoneel op te volgen.

Zandkorrel

Sterren zijn kleine stofdeeltjes, sommige kleiner dan een zandkorrel, die vrijkomen uit kometen – of asteroïden – tijdens hun banen rond de zon. De wolk van deeltjes (meteoroïden genoemd), wordt verstrooid door de baan van de komeet en passeert de aarde op haar jaarlijkse pad rond de zon. Tijdens deze ontmoeting vallen de stofkorrels uiteen als ze met hoge snelheid de atmosfeer van de aarde binnenkomen, waardoor de lichtgevende sporen ontstaan die door wetenschappers meteoren worden benoemd.

De Perseïden komen van de komeet Swift-Tuttle. die in 1862 werd ontdekt en een diameter heeft van ongeveer 26 kilometer. Dit is zowat het grootste object dat periodiek de aarde nadert. De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, omdat het punt aan de hemel waar dit sterrenbeeld zich bevindt de plek is waar ze geboren lijken te worden.

Kijken

Het beste moment om naar het heelal te kijken is in de vroege uren van 14 augustus tussen 01.00 en 02.45 uur. Vanaf middernacht staat het sterrenbeeld Perseus in het zenit, dit is het punt dat zich loodrecht boven de waarnemer bevindt. Wees geduldig en zoek een donker hoekje en maak het comfortabel. Warme kledij is in veel gevallen warm aanbevolen. Gedurende 15 minuten de hemel observeren moet garant staan om 20 tot 25 meteoren waar te nemen.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanop een donkere plaats, met het blote oog, minstens 15 minuten, te kijken in noordoostelijke richting. 

Op TV

Wie niet op Tenerife is of zich elders op een bewolkte locatie bevindt kan de activiteit van de Perseïden volgen op televisie. Sky-Live.tv zal in de nacht van 12 augustus om 22.50 CAN (21.50 uur lokale tijd in de Lage Landen) een uitzending starten van het vallende-sterren-spektakel. Ok te volgen via het via het YouTube kanaal en de sociale netwerken van Sky-Live.tv.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Instituto de Astrofísica de Canarias, de Junta de Extremadura via het Extremadura Buenas Noches project, het Astrotourism Promotion Programme van SODEPAL, het Cabildo de La Palma, de MAGIC telescopen en CTAO (Cherenkov Telescope Array Observatory).

Tip: wie ’s nachts langer onder de blote hemel staat koelt snel af, kleed je daarom goed aan.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img