zondag, juni 16, 2024
HomeBlogNieuwsVALLENDE STERREN IN NOVEMBER
spot_img

VALLENDE STERREN IN NOVEMBER

Op en rond het eiland is er weinig luchtvervuiling, er hangen dus ook beduidend minder partikels in de lucht als je het vergelijkt met de Lage Landen. Dat impliceert een betere zichtbaarheid. Weliswaar niet waar te nemen over een korte afstand, maar kijk je naar het heelal dan zie je op Tenerife veel meer hemellichamen dan in je moederland. De vallende sterren in november boven de Canarische Eilanden zijn het kijken waard.

De belangrijkste en meest spectaculaire meteorenzwermen zijn de Lyriden (eind april), de PerseIden (midden augustus), de Orioniden (begin oktober), de Leoniden (midden november) en de Geminiden (midden december).  

Onbezoedeld

Sterren kijken doe je best in een duistere onbezoedelde omgeving, zo is er minder contrast tussen de lichtsterkte op de plaats waar je je bevindt en de donkere ruimte in het heelal. De Canarische archipel is meteen ook een uitgelezen plaats om optimaal de ruimte in te kijken door een pure en onbezoedelde atmosfeer. Daardoor is het zicht naar boven helemaal optimaal waardoor sterren en andere interplanetaire materie scherper waarneembaar is.

De Leonidenregen ontstaat wanneer de aarde door een ring gaat die gevuld is met fragmenten van komeet 55P/Tempel-Tuttle, die werd ontdekt in 1865. Daardoor verdampen de meteorieten wanneer ze in contact komen met de atmosfeer van de aarde en geven op deze manier de lichtgevende gloed creëren die wij een vallende ster noemen. Alle meteoren in een meteorenregen hebben een punt van oorsprong, in dit geval het sterrenbeeld Leeuw of Leo, vandaar de naam Leoniden.

253.800 kilometer per uur

Elk jaar tussen 6 tot 30 november vindt de Leoniden-meteorenregen plaats. Met een gemiddelde activiteit tussen de 10 en 20 meteoren per uur, is de nacht van 17 op 18 november het aangewezen moment om naar boven te kijken. We geven rendez-vous tussen een en drie uur Canarische tijd,  want in deze tijdsspanne verwachten we ongeveer 15 meteoren per uur. We kijken dan best in noordwestelijke richting.

De radiant van de zwerm – het punt van waaruit ze lijken te komen – staat dan ongeveer 57° boven de horizon, in het zuidzuidoosten. Om een idee te geven; de meteorieten van de Leoniden stevenen af op onze dampkring met een snelheid van 71 km/sec of ongeveer 253.800 km/h. 

Met het blote oog

Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren te kunnen waarnemen. We stellen ons best op in een donkere omgeving – Las Cañadas del Teide is de allerbeste locatie – zonder lichtvervuiling.  Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste ingrediënten om een rustig kijkmoment in te bouwen. De vallende sterren in november zullen u alvast intimideren.

Wil u meer weten over heelalkijken, dan kan dat HIER.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

ONBEKEND TENERIFE

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM GARACHICO

ZOMERZONNEWENDE

spot_img