maandag, juli 15, 2024
HomeBlogVALLENDE STERREN
SEB LEESON LEGAL GROUP

VALLENDE STERREN

Op en rond het eiland is er weinig luchtvervuiling, er hangen dus ook beduidend minder partikels in de lucht als je het vergelijkt met de Lage Landen. Dat impliceert een betere zichtbaarheid. Weliswaar niet waar te nemen over een korte afstand, maar kijk je naar het heelal dan zie je op Tenerife veel meer hemellichamen dan in je moederland.
Sterren kijken doe je best in een duistere onbezoedelde omgeving, zo is er minder contrast tussen de lichtsterkte op de plaats waar je je bevindt en de donkere ruimte in het heelal. De Canarische archipel is meteen ook een uitgelezen plaats om optimaal de ruimte in te kijken door een pure en onbezoedelde atmosfeer. Daardoor is het zicht naar boven helemaal optimaal waardoor sterren en andere interplanetaire materie scherper waarneembaar is.

De Geminiden, voor de eerste keer opgemerkt in 1862, slaan opnieuw toe en de Canarische Eilanden is dé ideale plaats om deze gade te slaan. Ze vallen met honderden naar beneden en dringen door onze dampkring, waar ze verdampen in een hels lichtspoor.

De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar een planetoïde. De flitsenregen wordt hier veroorzaakt wordt door de stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon. Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 tot 120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn.

De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen; dat noemen we de radiant.

Het beste moment om Geminiden waar te nemen is op 14 december vanaf 05.15 uur CAN, dan staat de radiant op 47° boven de horizon in het westen en zullen er zo’n 120 meteoren per uur te te zien zijn. Er kunnen op Tenerife meer dan 120 meteoren per uur worden waargenomen, een waar lichtspektakel. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur en hebben korte sporen. Rond 07.00 uur gaat het schemeren en om 07.47 uur komt de zon op. Dan verdwijnt het vallende spektakel.

Om een idee te geven; de meteorieten van de Geminiden stevenen af op onze dampkring met een snelheid van 35 km/sec of ongeveer 124.560 km/h. Dit lijkt veel, maar als je deze snelheid vergelijkt met de snelheid van de Perseïden, dan is dit langzaam. De meteorieten van deze laatste botsen met een snelheid van 59 km/sec of ruim 212.000 km/h op onze dampkring.

Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren te kunnen waarnemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste ingrediënten om een rustig kijkmoment in te bouwen.

Let op, alle uren staan in Canarische tijd (CAN).

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ZANDTAPIJT

CRUISETOERISTEN

SEB LEESON LEGAL GROUP