zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsVAKANTIEVERHUUR OP TENERIFE
spot_img

VAKANTIEVERHUUR OP TENERIFE

Vakantieverhuur op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden is steeds een hot item geweest omdat er veel vraag naar is en omdat deze niche deels in een wettelijk kader werd ondergebracht. De toekomstige wet van de Canarische Eilanden zal ruimte moeten maken voor nog meer particulier vakantieaanbod, de Viviendas Vacacionales of Vv’s. De vraag is enkel maar of dit een oorlogsverklaring betekent aan de hotels en parahotels. Er komt alvast geen moratorium op de toeristische verhuur, dat schreven wij reeds in ons artikel dd. 4 november 2023.

Juni 2013 is een belangrijke datum om te begrijpen hoe het vakantiefenomeen zich in Spanje heeft ontwikkeld. Het huuraanbod van vakantiehuisjes is in een snel tempo de hoogte ingegaan en heeft zoveel huurders gecreëerd dat de bezetting in hotels en aparthotels, overal ter wereld, een ferme knauw heeft gekregen. Toen werd een ingrijpende wijziging in de desbetreffende regelgeving goedgekeurd. Vanaf dat moment viel de vakantieverhuur niet langer onder de Ley Estatal de Arrendamientos Urbanos (LAU) of de wet op de stedelijke verhuur, maar onder de regelgeving voor toerisme, waarvan de bevoegdheden exclusief werden overgedragen aan de autonome gemeenschappen.

Juridisch vacuüm

De hotellobby zelf heeft druk uitgeoefend op de nationale regering om de verhuur van woningen voor minder dan zes maanden uit de LAU te schrappen, omdat deze de wildgroei van illegale toeristenbedden op de markt beschermde en aldus oneerlijke concurrentie in de hand werkte. Dezelfde lobby beweerde en beweert nog steeds dat zij onder zware bureaucratische en fiscale druk staat door de laksheid waarmee steeds meer privéwoningen aan toeristen worden verhuurd.

Alleen Madrid, Catalonië en de Balearen reageerden met enige snelheid om de vakantieverhuur in hun regio te reguleren. In de rest van de autonome regio’s, waaronder de Canarische Eilanden, was er echter een juridisch vacuüm, zodat deze woningen van illegaal naar ‘alegaal’ (noch gereguleerd, noch verboden) gingen. De vakantieverhuur op Tenerife zat toen in een impasse.

In werkelijkheid duikt er een fenomeen van groot belang op dat is gekoppeld aan wat de ‘samenwerkende economie’ wordt genoemd. Honderdduizenden huizen concurreren op digitale platforms om toeristen te winnen. Voor deze portalen is dit big business, maar daarnaast was het aanbod zeer welkom bij een groeiend segment van reizigers die liever een huisje of appartement huurt dan in een hotelkamer slapen.

De economische recessie die hard werd gevoeld tussen 2008 en 2014 verarmde de middenklasse, die een beroep deed op de beschikbare middelen – waaronder huisvesting – om de recessie en om in 2020 en 2021 de gevolgen van de pandemie te overleven.

Arbitrale tussenkomst

De oorsprong en de realiteit achter de vakantiewoningen zijn zo verschillend dat het onmogelijk is om deze in één enkele regelgeving te behandelen. Het reguleren van deze gevarieerde casuïstiek is natuurlijk geen gemakkelijke taak, maar op de Canarische Eilanden heeft men het geprobeerd met een beperkende wetgeving en dat resulteerde in twee acties. De eigenaars van de Vv’s hebben zich in 2013 verenigd in de Asociación Canaria de Viviendas de Alquiler om hun belangen te verdedigen en de rechtbanken trokken talloze decreten in twijfel of verklaarden deze nietig.

Zowel het Hooggerechtshof en de Hoge Raad van Justitie van de Canarische Eilanden als de Nationale Commissie voor de Mededingingsmarkt spreken zich al jaren uit tegen de regels voor het vakantieaanbod die men op de Canarische Eilanden probeert op te leggen. Zij beschouwen dit als een aanval op de vrije concurrentie. 

Niemand tevreden

Noch de eigenaars van de vakantiewoningen, noch de hoteliers zijn tevreden met de huidige wetgeving. La Asociación Canaria del Alquiler Vacacional (ASCAV) vindt het ‘te beperkend’ en Ashotel (Asociacion Hotelera y Extrahotelera) – de vereniging die hotels en aparthotels verenigd – ‘te dubbelzinnig’. 

Feit is dat men op de Canarische Eilanden een sectorwet – de toerismewet – heeft willen belasten met een veel complexer probleem dat niet alleen deze wet, maar ook de regionale wetgeving zelf overstijgt. Vakantiewoningen zijn geen bepalende factor in de ernstige problemen rond de toegang tot huisvesting, maar ze zijn wel een invloedrijke factor. De vakantieverhuur op Tenerife is maar voor de helft geregeld.

Sleutel

De Partido Popular heeft opnieuw de doos van Pandora geopend en wil een nieuwe verordening goedkeuren in de loop van 2024. Wat al bestaat zal niet worden verboden, maar er zullen grenzen worden gesteld aan het aantal Vv’s dat in de toekomst kan worden toegestaan. Naast het feit dat ze op straatniveau moeten liggen en een onafhankelijke toegang moeten hebben, zullen er ook andere algemene parameters worden vastgesteld, zoals het maximale aantal woningen per appartementsgebouw.

De sleutel tot de toekomstige regelgeving is dat deze ruimte zal maken voor individuele Vv’s en daarmee de oorlog zal verklaren aan logiesverstrekkende bedrijven die onder de noemer ‘NoHotel’ of ‘ParaHotel’ vallen. Van de 47.000 Vv’s die momenteel op de Canarische Eilanden bestaan – in 2015 waren er 30.000 – is minder dan de helft, ruim 22.000, eigendom van één eigenaar. De rest is verdeeld over eigenaars die meerdere woningen bezitten en de markt verstoren. Het debat gaat niet over het aantal, maar over het concept, horen we in de wandelgangen. 

Nieuw toeristisch tijdperk

Het fenomeen vakantieverhuur houdt rechtstreeks verband met het succes van de toeristische sector.  Het houdt ook verband met de prijzen en vooral met de prijsstijgingen van dergelijke accommodatie, die het gevolg is van de opeenvolgende crisissen en het rampzalige huisvestingsbeleid van de afgelopen decennia. De voorbije 20 jaar is het aantal leegstaande woningen met 52% toegenomen, van 138.000 in 2001 tot 211.000 in 2021, terwijl er nauwelijks sociale woningen zijn gebouwd. 

De VV’s zijn vooral het product van een nieuw tijdperk, waarin de bovengenoemde factoren gecombineerd zijn met de consolidatie van de digitale wereld in de mondiale en lokale economie. Deze nieuwe realiteit zal door de complexiteit van de toeristische sector door geen enkele regelgeving gereguleerd kunnen worden. De vakantieverhuur op Tenerife zit in de lift, nu nog afwachten welke hoogte de lift bereikt in 2024.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

VACCINATIE TEGEN RODDELS

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img