zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsVAKANTIEVERHUUR EN DE TOEKOMST
spot_img

VAKANTIEVERHUUR EN DE TOEKOMST

Vakantieverhuur en de toekomst – Juni 2013 is een belangrijke datum om te begrijpen hoe het vakantiefenomeen zich in Spanje en dus ook op Tenerife heeft ontwikkeld. Het huuraanbod van vakantiehuisjes is in een snel tempo de hoogte ingegaan en heeft zoveel huurders gecreëerd dat de bezetting in hotels en aparthotels een ferme knauw heeft gekregen.

Toen werd een ingrijpende wijziging in de desbetreffende regelgeving goedgekeurd. Vanaf dat moment viel de vakantieverhuur niet langer onder de Ley Estatal de Arrendamientos Urbanos (LAU) of de wet op de stedelijke verhuur, maar onder de regelgeving voor toerisme, waarvan de bevoegdheden exclusief werden overgedragen aan de autonome gemeenschappen.

Verbolgen

Ruim tien jaar later komt er een Wet voor Toeristisch Gebruik van Woningen – nu nog een wetsvoorstel – die de huurprijzen nog verder de hoogte zal injagen. De Asociación Canaria del Alquiler Vacacional (ASCAV) – de Canarische Vereniging van Vakantieverhuur – reageert verbolgen en wijst het wetsvoorstel in zijn geheel af. Dit is geen wet die het toeristisch gebruik van woningen reguleert, maar een wet die garant staat voor de uitroeiing van vakantieverhuur op Canarische Eilanden of met andere woorden: vakantieverhuur en de toekomst staan geen eerlijk leven geschoren.

Afbouw

Met dit wetsvoorstel worden vakantiewoningen gediscrimineerd. Meer zelfs, met de tekst van het wetsvoorstel is het slechts een kwestie van tijd voordat er geen vakantiehuur meer kan worden aangeboden. Zo zien we dat de beperkende maatregelen, die in Spanje en de rest van de EU zijn uitgevaardigd over vakantiewoningen, nefast zijn voor de verhuur van woningen. Het doel werd duidelijk gemaakt door de regering van Canarische Eilanden, namelijk het verbieden van nieuwe vakantiewoningen in Canarische Eilanden vanaf nu en het geleidelijk elimineren van degenen die momenteel legaal actief zijn.

Bijna onmogelijk

Het wetsvoorstel is feitelijk een moratorium op vakantiewoningen op de Canarische Eilanden, want vanaf de inwerkingtreding van de wet zullen er geen nieuwe vakantiewoningen worden toegelaten tenzij deze uitdrukkelijk door de gemeentelijke planning worden toegestaan (precies het tegenovergestelde van wat we nu hebben). Momenteel heeft bijna geen van de 88 gemeenten in Canarische Eilanden zijn PGO aangepast om vakantiewoningen mogelijk te maken, dus ze zullen automatisch verboden zijn in al deze gemeenten. Bovendien legt het wetsvoorstel zoveel voorwaarden op aan de gemeenten die vakantiewoningen willen toestaan, dat het zeer moeilijk zal zijn om aan deze eisen te voldoen; de vakantieverhuur wordt op deze manier pootje gelegd en daardoor worden de vakantieverhuur en de toekomst geen partners. Vakantieverhuur en de toekomst worden het pad gekruist door een wetsvoorstel waarin niet is nagedacht en hoogstwaarschijnlijk door een rechtbank van tafel zal worden geveegd als ongrondwettelijk.

Naast het instellen van een moratorium, voorziet de wet in de geleidelijke uitroeiing van de vakantiewoningen die momenteel legaal actief zijn in Canarische Eilanden, die hun verantwoordelijkheidsverklaring hebben ingediend en belastingen betalen op de eilanden.

Criteria

Het overgangsregime dat van toepassing is op bestaande vakantiewoningen, die zijn ingeschreven in het Algemeen Toeristisch Register van Canarische Eilanden, is onmogelijk toepasbaar omdat ze een termijn krijgen van 5 jaar om zich aan te passen aan de technische eisen die gestipuleerd staan in art. 5 d. Het gaat hier voornamelijk over airconditioning en/of verwarmingstoestellen, minimale energieclassificatie C of B, warm water via zonnepanelen of soortgelijke, oplaadpunt voor elektrische voertuigen, berijdbare en verharde toegang tot de woningen, en een paar opsommingen meer. Wanneer de vakantiewoningen niet voldoen, zullen ze worden uitgesloten.

Nog criteria

Na die 5 jaar hebben ze nog eens 5 jaar – in totaal 10 jaar vanaf de goedkeuring van de wet – om aan alle eisen van de wet te voldoen. Dit is het moment waarop de overgebleven woningen de genadeslag zullen krijgen want er worden geen woningen toegelaten in appartementsgebouwen; dit zijn studio’s, flats, appartementen en eenheden van minder dan 44 m2 voor 2 personen en minder dan 250 m2 in een gebouw bestemd voor vakantiewoningen en andere activiteiten.

Nog meer criteria

Het wetsvoorstel bepaalt ook dat er geen woningen meer in landbouwgebouwen (finca’s) mogen komen, er geen woningen buiten het bestemmingsplan mogen liggen en er geen aaneengeschakelde eengezinswoningen – enkel deze die alleen staan – mogen worden gebouwd. Bovendien komt er een verbod op nieuwe bouwconstructies voor vakantieverhuur omdat een minimale ouderdom van 10 jaar voor het gebouw is vereist) en er geen woningen

Het wetsvoorstel voorziet ook in de totale verbanning en het verbod om de activiteit 10 jaar lang  uit te oefenen voor alle woningen waarvan de verantwoordelijkheidsverklaring wordt ingetrokken, zonder de mogelijkheid om te herstellen of binnen 10 jaar een nieuwe aanvraag in te dienen.

Ongrondwettelijk

Het wetsvoorstel is flagrant ongrondwettelijk omdat het exclusieve bevoegdheden van de staat schendt en de lokale autonomie van de gemeenten beperkt. Het is een ware onteigening van onze eigendommen, benadrukt Javier Valentín, vicepresident van ASCAV, omdat het vrijwel elke inhoud aan het eigendomsrecht en het recht op vrij ondernemerschap ontneemt. Deze rechten worden beschermd door de Spaanse Grondwet (artikelen 33 en 38 CE). Het staat gelijk aan onteigening omdat het zulke strenge beperkingen oplegt aan het legitieme eigendomsrecht dat het vrijwel inhoudsloos wordt gemaakt, waardoor het de facto wordt onteigend en de waarde van het onroerend goed daalt.

Inhaalmanoeuvre

Het wetsvoorstel stelt absoluut geen echte maatregelen voor om meer woningen te bevorderen om het probleem van het gebrek aan woningen in Canarische Eilanden op te lossen. De regering van Canarische Eilanden heeft 15 jaar lang haar werk verzuimd op het gebied van huisvesting en nu wil ze met een drastisch wetsvoorstel dit goedmaken, ten nadele van de eigenaars. En dat terwijl er op de Canarische Eilanden meer dan 211.000 woningen onbewoond zijn.

Conclusie

Samengevat gaat het om een wetsvoorstel op de vakantiewoningenwet in Canarische Eilanden, de strengste en meest restrictieve poging tot nu toe door de Canarische regering sinds 2015. Deze zal duidelijk negatieve gevolgen hebben in de komende jaren:
1) Vernietiging van meer dan 50.000 directe banen.
2) Vernietiging van meer dan 2,7 miljard euro per jaar die direct wordt gegenereerd en volledig in Canarische Eilanden blijft.
3) Duizenden kleine zelfstandigen en lokale bemiddelende kleine bedrijven zullen gedwongen worden te sluiten.
4) Eigendommen zullen worden verkocht aan buitenlandse investeerders die straffeloos van buiten ons land zullen opereren, buiten het toezicht van de regering van Canarische Eilanden.
4) Het zal het probleem van het gebrek aan woningen en de stijging van de huurprijzen niet oplossen.

De oplossing is meer publieke woningen bevorderen, de bouw van betaalbare privéwoningen stimuleren, een veilig en betrouwbaar juridisch kader creëren zodat eigenaren hun woningen op de lange termijn huurmarkt kunnen aanbieden, zelfs met garantie van de overheid voor de huurbetalingen zodat gezinnen in nood op gelijke voet toegang hebben.

Zo niet wordt het een kluwen waarbij Tenerife ten onder gaat. Vakantieverhuur en de toekomst moeten verzoend worden en dat kan niet met een wetsvoorstel dat nu op tafel ligt. Hopelijk stemt een meerderheid in het Canarische parlement tegen dit dwaze amendement.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Beste Guy, dat de verhuur wordt gereguleerd is op zich prima om wildgroei tegen te gaan. Wat ik echter niet begrijp is dat de Canarische overheid de illegale verhuur niet aanpakt. Deze (voornamelijk) appartementen blijven buiten schot terwijl ze aan geen enkele regel moeten voldoen. Als deze praktijken en appartementen van de markt verdwijnen komen er vanzelf veel meer woningen op de markt voor locals.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WONEN EN WERKEN OP TENERIFE

WEBCAM PLAYA FAÑABÉ

WEBCAM ROYAL DELFIN

spot_img