maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsVAKANTIEVERHUUR BLIJFT GROEIEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

VAKANTIEVERHUUR BLIJFT GROEIEN

Vakantieverhuur in Spanje, op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden blijft groeien sedert de coronapandemie. In 2023 registreerde het Instituto Nacional de Estadística (INE) een totaal van 340.424 woningen voor vakantiegebruik in Spanje. Ruim zes procent van het aangekochte vastgoed op Tenerife wordt geregistreerd om verhuurd te worden als vakantiewoning.

Vakantiewoningen hebben in de afgelopen jaren een duidelijke groei gekend, vooral na de COVID-19-pandemie is er een sterke stroming op gang gekomen.

Stijging

De groei op de Canarische Eilanden is wijdverbreid, maar is het meest opvallend in kleinere of meer landelijke gemeenten. De verhouding is duidelijk: 88% wil een pas aangekochte woning zelf gebruiken, 5,9% wil het vastgoed verhuren op korte of lange termijn en 6,1% wil het pand te huur aanbieden als vakantiewoning. Dit blijkt uit een studie opgesteld door Solvia en Fotocasa.

De toename van de toeristische verhuur heeft ertoe geleid dat Spanje in 2023 beschikt over 340.424 woningen voor vakantiegebruik, wat een stijging betekent van 9,3% in vergelijking met 2022. Op de Canarische Eilanden zin er 44.376 vakantiehuisjes, 1,3% van het totale aantal vakantiewoningen in Spanje.

Op de Canarische Eilanden

Het aantal vakantiewoningen in de Canarische gemeenten is met ruim 6% gestegen in vergelijking met 2022. Gemeenten zoals Santiago del Teide, El Tanque of San Juan de la Rambla op Tenerife hebben een toename van 4,1 procent geregistreerd in de laatste vier jaar.

Het effect van vakantieverhuur blijft groeien en de autonome gemeenschappen ontsnappen niet aan deze trendverandering. Toeristen vermijden meer en meer het traditionele model kiezen om een complete woning te reserveren voor een paar dagen vakantie.

Spaanse regio’s

De hoogste gemiddelde prijs voor het kopen van een woning in Spanje is Santa Eulalia del Río, op Ibiza, met 4.836,2 euro/m², gevolgd door de gemeente Ibiza op Ibiza (4.350 euro/m²), San Sebastián (4.265,5 euro/m²) en Calvià, op Mallorca (4.261,2 euro/m²). Andere zeer toeristische gemeenten zoals Sitges, in Barcelona (4.017 euro/m²) en Marbella in Málaga (3.037 euro/m²) behoren ook tot de duurste locaties.

Alle vakantielocaties leveren doorgaans winst op als men besluit te kopen voor verhuur, maar vooral de kustlocaties kunnen hogere rendementen garanderen. Ibiza wordt meteen de kampioen bij uitstek als het om de woningwaarde gaat. Gandía of Laredo zijn dan de locaties waar de grootste winstmarges worden genoteerd.

Dit komt door de grote toestroom van toeristen – hoewel de aankoopprijs in deze gevallen vaak hoger is – of vanwege de positieve verhouding tussen de investeringskosten en de opbrengsten uit verhuur. Dit is het geval voor Gandía (Valencia), Laredo (Cantabrië) of El Ejido (Almería).

Guy Devos © Photography

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

‘S LANDS WIJS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ZUIDELIJKE GEMEENTE GROEIT

TEIDE TE VOET

FEESTDAGEN 2017

SEB LEESON LEGAL GROUP