zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsVAKANTIEHUIZEN OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

VAKANTIEHUIZEN OP DE CANARISCHE EILANDEN

Vakantiehuizen op de Canarische Eilanden zitten in de lift in kleine gemeenten met minder dan 5.000 inwoners. De stijging is opmerkelijk te noemen, vooral na de coronapandemie waar de archipel volledig werd gedomineerd door het COVID-19-virus. Terwijl in grotere steden zoals Santa Cruz de Tenerife de groei aanwezig is, valt deze in kleinere of landelijkere gemeenschappen des te meer op.

Op de Canarische Eilanden zijn er 28 gemeenten met minder dan 5.000 inwoners, verspreid over de oostelijke provincie (waaronder Betancuria op Fuerteventura, en Artenara, Tejeda, en Valleseco op Gran Canaria) en de westelijke provincie (waaronder Buenavista del Norte, El Tanque, San Juan de La Rambla, Fasnia, Garachico, Vilaflor en Los Silos). Deze locaties noteren een groei van het aantal vakantiewoningen, al varieert de mate van groei.

Stijging

Neem bijvoorbeeld de gemeente El Tanque op Tenerife met 2.784 inwoners, waar de toename van vakantiewoningen tussen 2020 en 2023 opvallender is dan in Santa Cruz. Volgens gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) – het Nationaal Instituut voor Statistiek – betreffende het aantal toeristische woningen tot augustus 2023, blijkt een stijging van drie procent vergeleken met dezelfde periode in 2020. Aan het eind van 2023 waren er op Canarische Eilanden 195.994 plaatsen in vakantiewoningen, wat 36% vertegenwoordigt van de totale capaciteit hotels, appartementen en vakantiehuizen.

Ook op de kleinere eilanden

Betancuria bijvoorbeeld heeft 816 inwoners en bevat 25 toeristische woningen, een groei van 2,13 procent in drie jaar. Tejeda met 1.844 inwoners ziet een toename van 1,01 procent met 86 woningen. Andere gemeenten zoals Valleseco noteren een lichte daling, anderen zoals El Tanque tonen een significante toename van 2,22 procent in de periode die volgde na de coronapandemie.

De groei in vakantiewoningen is niet beperkt tot Tenerife. Op de kleinere eilanden zoals La Gomera, waar bijna alle gemeenten minder dan 5.000 inwoners hebben, is er ook een merkbare toename. In Hermigua bijvoorbeeld, met 140 vakantiewoningen, is er een toename van 1,46 procent in drie jaar. Op El Hierro vertoont El Pinar met 103 vakantiewoningen en een stijging van 1,59 procent ook een significante groei.

Uitdagingen

Dergelijke ontwikkelingen hebben aanzienlijke sociaal-economische implicaties. Hoewel de groei van vakantiewoningen nieuwe kansen biedt voor toeristische ontwikkeling en economische winst genereren, brengt het ook uitdagingen met zich mee zoals verdringing van lokale inwoners, stijgende vastgoedprijzen en veranderingen in de gemeenschapsstructuur. Vooral in gebieden met historisch lagere bevolkingsdichtheid kan de plotselinge toename van toeristische activiteiten leiden tot spanningen en de noodzaak voor nieuwe infrastructuur en diensten.

Balans behouden

Politieke en sociale belanghebbenden op de eilanden pleiten daarom voor het bevorderen van toerisme in verschillende gebieden die te maken hebben met ontvolking. Dit moet echter weloverwogen gebeuren om de balans tussen toeristische ontwikkeling en het behoud van de lokale levenskwaliteit te bewaren. Met de beschikbare gegevens is het duidelijk dat hoewel deze gemeenten traditioneel niet toeristisch zijn, ze een vergelijkbare of zelfs grotere groei hebben ervaren dan typische toeristische gebieden zoals San Bartolomé de Tirajana of Adeje.

Conclusie

Samenvattend, de toename van vakantiewoningen in minder bevolkte gemeenten op de Canarische Eilanden is een trend die aandacht verdient, niet alleen vanwege de economische voordelen, maar ook vanwege de bredere maatschappelijke en culturele impact die het kan hebben op deze minder grote gemeenschappen.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img