Het vaccinatieproces ter bestrijding van het COVID-19-virus op de Canarische Eilanden begon op 27 december 2020 met de bedoeling om 70% van de bevolking tegen de zomer 2021 in te enten. Vandaag is ruim 20% van de bevolking ingeënt en kregen er al 124.687 personen een tweede prik.
Op zondag 27 december 2020 maakte de president van de Canarische Eilanden, Angel Victor Torres, het vaccinatieprogramma bekend en op dezelfde dag werden de eerste prikjes gezet bij bejaarden in een aantal zorgverblijven.
Het beleid is ervan overtuigd dat het beoogde doel tegen de zomer zal worden bereikt.
Op 14 februari werden er reeds 40.799 personen gevaccineerd. Daarna werd het aantal inentingen, stelselmatig en afhankelijk van de leveringen, verhoogd tot het absolute record van 17.609 inentingen op één dag.
De inspanningen om het gestelde doel te bereiken waren zo groot dat op 19 maart het plan Sumamos Salud+Economía werd ontplooid om de massale vaccinatie te versnellen. Daarbij werden er 150 bedrijven en 50 maatschappijen betrokken om deze uit te voeren.
De weg is echter niet altijd gemakkelijk geweest. Problemen bij Pfizer en de stopzetting gedurende twee weken bij AstraZeneca hebben het plan even uit balans gebracht, maar daarna ging het weer vooruit zoals voorzien.
In de voorbije drie maanden tijd is men erin geslaagd om 100 000 personen in te enten. Het aantal besmettingen in de bejaardentehuizen kelderde en verdween bijna helemaal, hetgeen de doeltreffendheid van de vaccins aantoonde en een aanmoediging was voor de overheid en al diegenen die met de vaccinaties bezig waren.
Zo is men erin geslaagd om 20% van de doelbevolking ten minste één dosis toe te dienen en 125.000 mensen te voorzien van een tweede prik.
Er valt nog meer goed nieuws te rapen. Er wordt een vierde vaccin naar de archipel gestuurd, dat door Europa onlangs werd goedgekeurd. Het vaccin van Johnson & Johnson biedt het voordeel dat er maar één dosis moet ingespoten worden om immunisatie te bereiken. Dit zal de vaccinatiecampagne een ferme duw in de rug geven en enige normaliteit teruggeven om de coronapandemie, langzaam maar zeker, naar het verdommenishoekje moeten verwijzen.