Uv staat voor ultraviolet en is een ander woord voor zonkracht. De zonnestralen stralen licht en warmte op ons af en voeden mens en natuur. Licht is enkel het zichtbare deel van wat door de zon uitgestuurd wordt. Dit is ongeveer de helft van de straling, de andere helft bestaat hoofdzakelijk uit infrarode straling en voor een klein deel uit ultraviolet licht dat niet met het oog waargenomen kan worden.
Ultraviolette straling heeft een paar nadelen.
Het menselijk oog ontwikkelt staar (als ouderdomsverschijnsel) na lange blootstelling aan zonlicht, ondanks dat de ooglens het oog beschermt en deze stralen tegenhoudt vooraleer zij het netvlies bereiken.
Ook de huid is gevoelig aan uv-straling. Vooral aan de uv-A-straling die melanoom veroorzaakt. Dit is de meest dodelijke vorm van huidkanker. Deze straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid.
Voordelen
Maar er zijn ook voordelen als je van de zon geniet. De huid wekt vitamine D op als het wordt bestraald met zonlicht en is belangrijk voor de opname van calcium dat we nodig hebben voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Specialisten wijzen er op dat een mens 15 minuten zonlicht per dag moet ontvangen om het vitaminepalet op peil te houden.
Zonlicht zorgt er ook voor dat virussen en bacteriën buiten het lichaam minder lang overleven.
De intensiteit van ultraviolette straling is vooral afhankelijk van de hoogstand van de zon. In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. Dat hebben wij uitvoerig behandeld in ons artikel ZONNECRÈME VERPLICHT.
Straling
De zon staat op haar hoogste punt tussen 12.00 en 15.00 uur en straalt dan het hardst. De hoeveelheid uv-straling is afhankelijk van een aantal factoren. Wolken, vocht en stof remmen de straling af. Wateroppervlaktes, witte zandstranden en ijsvlaktes versterken de straling.
De temperatuur op aarde heeft evenwel geen invloed op de uv-straling: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.
Ozon houdt de meeste uv-B-straling tegen, de uv-A-straling gaat er dwars door.
Uv-index
De index die werd opgesteld is een maattabel voor de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Kijk daarvoor op de tabel onderaan dit artikel. Waar een maximale uv-index van 6 tot 7 mogelijk is op een zomerse dag in de Lage Landen komen we op Tenerife aan dubbele cijfers. Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben is de uv gestegen tot index 12, terwijl het buiten niet eens heet is. Het is momenteel 26 graden Celsius warm en geen wolkje te bespeuren. De gezonde, pure lucht waarin veelal stofdeeltjes ontbreken helpt de uv-index naar een hoger niveau. Boven op Las Cañadas en rond de Teide is de straling zelfs nog iets gevaarlijker en dient er extra bescherming aangebracht te worden.
Beschermingsmiddelen
Met al dat mooie weer zouden we bijna aan de essentie voorbijgaan. Wij moeten ons lichaam beschermen. Een zonnebril voor de ogen, een hoofddeksel om de schedel koel te houden, voldoende drinken om uitdroging tegen te gaan en smeren tegen de uv-straling met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Wat je nog meer kunt doen kun je lezen in ons artikel KOELTE ONDER DE ZON.
Wie meer wil weten, kan het Nederlands rapport over uv-straling en gezondheid lezen.

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.