zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesUNIEKE ZANDSTRANDEN

UNIEKE ZANDSTRANDEN

Er zijn tal van zaken die Tenerife aantrekkelijk maken. Toeristische trekpleisters, pittoreske plaatsen, culturele activiteiten, geschiedkundige bezienswaardigheden, een diversiteit in fauna en flora, een uitzonderlijke orografie en een reusachtige berg midden op het eiland zijn de ingrediënten die zorgen voor een magnetisering van het eiland.
Maar helemaal bovenaan deze lijst prijkt het klimaat en daarbij zijn strand, zon en zee de spelmakers. Laat ons duidelijk zijn, de kustlijn is vooral geen biotoop van de goudgele zandstranden. 

Strandtoeristen verwachten een mooi en onderhouden strand dat er uitnodigend bij ligt en daarom stellen de gemeentebesturen en de overheid alles in het werk om deze locaties aantrekkelijk te maken. Ook het aanvullen van de zandvoorraad op de stranden is een constante want het aantrekkelijke goudgele zand aan de zuidelijke kusten ter hoogte van Los Cristianos en Playa de las Américas verdwijnt stelselmatig.

Goudgeel of geelbruin

Stranden ontzanden, of met andere woorden, stranden spoelen weg. Dit fenomeen krijg je vooral door woelige kustwateren die veroorzaakt worden door mar de fondo, een winderig fenomeen dat grotere golven aan land laat rollen. Daardoor verdwijnt er strandzand in zee en moeten de stranden op regelmatige basis opnieuw gevoed worden met vers zand.
Het is niet evident om op een vulkaaneiland, waar zwart de overheersende kleur is, blond of goudgelig zand uit te strooien om aldus supermooie playas te bekomen. Vraag is dan maar, hoe komt dat mooie zand op de stranden terecht?

In deze context vertelt Miguel Bercerra, coördinator van ‘toerisme en strategische projecten’ van het Cabildo de Tenerife dat de zuidelijke strandenclaves worden aangevuld door aannemers die de strikte voorwaarden van het strandbeheer moeten opvolgen. Eén van deze regels is de kleur van het zand dat aangevoerd wordt. Rubia in het Spaans, blond in het Nederlands en niets anders. Uit enquêtes blijkt dat de strandbezoeker het meest houdt van goudgele of geelbruine stranden met een middelmatige korrelgrootte en precies dat zand vinden wij niet op natuurlijke wijze terug op het eiland.

Containertransport

Maar hoe geraak je aan ‘blond’ zand? Wij verwijzen daarvoor naar het strand van Las Teresitas waar woestijnzand vanaf de Westelijke Sahara werd geïmporteerd. Prima kwaliteit en de juiste kleur, maar deze containertransporten zijn duur! Dus kiest men voor een tussenoplossing en wordt er een mengeling gemaakt van Afrikazand met Tenerifezand, op een zodanige manier dat de ideale kleur verschijnt. Een andere manier is verzonken en weggevloeid zand terug te pompen naar de stranden, en dat is een stuk goedkoper, zegt Miguel Bercerra.

Het strandzand dat gemengd moet worden met het Saharazand komt van de graafwerken in de haven van Granadilla; de kleur van het gedolven zand is precies de kleur die past bij het Afrikazand en het mengen van deze twee zandsoorten valt relatief goedkoop uit. Als alternatief houden wij zand uit Marokko en Mauritanië achter de hand als reservebuffer. Wij onderhouden met deze twee landen een opperbeste relatie, klinkt het vanuit het Cabildo.

Strand zonder zand

Om kosten te sparen is gezorgd voor een zelfbedruipend systeem en daarom werden er twee ontginningsgebieden geselecteerd die in de toekomst garant moeten staan voor een voldoende zandvoorraad; El Sauzal voor het donkere zand en Santiago del Teide voor het lichtkleurige zand. Voorafgaand aan de zandontginning zal er een ecologische studie gemaakt worden en daarom kan de zandaanvoer ten vroegste gestart worden in 2017.
Er werd alvast reeds een strand aangewezen dat dringend vers zand moet krijgen; playa San Marcos in Icod de Los Viños is bijna een strand zonder zand en moet daardoor dringend aangevuld worden met vers zand. Playa El Camisón is dringend toe aan 10.000 kubieke meter fijn zand om terug te kunnen blinken als voorheen.

Zand zorgt voor toerisme

De eilandregering zoekt gelijktijdig naar afdoende systemen om het zandverlies tegen te gaan. Golfbrekers zijn daarbij een mogelijke oplossing, maar ook meer ingenieuze systemen worden verder onderzocht. Wanneer deze oplossingen in de toekomst worden gerealiseerd is koffiedik kijken. Niemand kan of wil daar een termijn op plakken. Dat het uitgevoerd wordt is zeker, want precies daarvan is de toeristische sector voor een groot deel afhankelijk.

De overheid is er zich terdege van bewust dat de kustgebieden grote aantrekkingspolen zijn die de toeristische economie draaiende houden.
Daarom mogen deze locaties niet stiefmoederlijk behandeld worden, is het devies.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

GEVLEUGELDE WOORDEN

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

ROKEN VERBODEN

STEENMANNETJES VERDWIJNEN