vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogNieuwsUNIEK CANARISCH WOONREGISTER
spot_img

UNIEK CANARISCH WOONREGISTER

Een uniek Canarisch woonregister moet een beter overzicht geven van de woonmarkt op de eilanden. De minister van Toerisme van de Canarische regering, Jéssica de León, laat weten dat de overheid van plan is om een register van de aangeboden woningen op te stellen, inclusief de mensen die er verblijven. Zo kan een gedigitaliseerde vorm worden gebruikt door de administratie en door de politionele overheden.

Dit is in overeenstemming met de aanbevelingen die vorige week werden goedgekeurd in een decreet door het Europees Parlement. Dat vakantiehuizen niet zullen worden verboden of worden uitgezonderd, is alvast een goede reden om te blijven ademhalen.

Toename

Volgens het nationale referentiesysteem voor huurprijzen van woningen zijn de prijzen in Santa Cruz de Tenerife 40% duurder dan ze in feite mogen zijn. Deze situatie is vergelijkbaar met die in Las Palmas de Gran Canaria, waar de huurprijs volgens gegevens van het ministerie van Volkshuisvesting tussen 2015 en 2022 met 22,8% is gestegen. Naast het schaarse aanbod, deels veroorzaakt door de vraag naar vastgoed en de toename van het aantal inwoners door de migratie, zijn de arbeidsomstandigheden en lonen die afwijken van de inflatoire situatie, de belangrijkste oorzaken. Een uniek Canarisch woonregister moet hier soelaas brengen.

Moratorium?

De huisvestingswet stelt voor om de jaarlijkse huurverhogingen te beperken, tot 3% in het geval van 2024. Maar eigenaren van huisjes en appartementen vinden meer winst in vakantieverhuur. Volgens een rapport dat is opgesteld door het Regionale Ministerie van Gezondheid en dat als basis zal dienen voor de toekomstige Wet Duurzaam Toeristisch Gebruik van Huisvesting op de Canarische Eilanden, is ongeveer 1 op de 4 eigendommen die op de archipel te huur wordt aangeboden, vakantiewoningen. Hotels zijn goed voor 46% en appartementen voor 18%. De vraag is enkel: Zal het moratorium op niet-aangegeven vakantiehuizen worden uitgevoerd?

Aanpassingsperiode

Het gezond verstand stelt dat de vakantiehuizen die er zijn zullen blijven. Ze brengen veel kwaliteit naar de eilanden en de overheid zal deze niche verder aanbevelin, zegt De León over de regularisatie van deze accommodaties. Het regionale ministerie is van plan om de groeigebieden in gemeenten en toeristische centra vast te stellen en vooraf een aanpassingsperiode in te voeren, een rol die aan de gemeenten toekomt.

Overgangsperiode

De eilandoverheden willen dat de gemeenteraden de teugels in handen nemen in verband met het uniek Canarisch woonregister om ze in staat te stellen de aanpak te beheren. Daardoor worden huurwoningen niet verdeeld zonder orde of criteria. Gevraagd naar de overgangsperiode, merkte ze op dat het wel eens drie jaar zou kunnen zijn, wat een groot verschil is met de zes maanden die aanvankelijk werden voorgesteld.

De Canarische Eilanden zijn een van de belangrijkste toeristische locaties in Europa die uitstekend herstelde uitstekend na de coronapandemie. De archipel bevat alle elementen om toeristen een zonnig en veilig verblijf aan te bieden is in vergelijking met concurrerende bestemmingen zoals Turkije en Tunesië. De minister bevestigt dat de Canarische Eilanden, volgens de Duitse toeristen, meer toegevoegde waarde en kwaliteit hebben dan de Balearen.

Duits toerisme herstellen

De CEO van Tenerife Toerisme, Dimple Melwani, legt uit dat het fundamenteel is om zich aan te passen aan nieuwe trends om nieuwe sectoren aan te trekken, zoals de jongeren. Digitale marketing is dé strategie om verschillende profielen van reizigers aan te trekken. Hij wijst erop dat de leeftijd van de reiziger varieert afhankelijk van het seizoen, want in de winter zijn het vaker oudere Duitsers die het eiland bezoeken. Voor de schepen/wethouder van Toerisme van Arona is het essentieel om het toerisme bij Duitsers te promoten. Er moet worden gezorgd worden dat de herverdeling van rijkdom ook uitstraling heeft voor andere economische sectoren.

Gran Canaria

De voorzitter van het Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales, hoopt dat de onzekere situatie in Europa geen invloed zal hebben op de situatie op het eiland. Gran Canaria beleeft een goed moment en vindt dat er niet moet worden aangedrongen op het terughalen van de cijfers uit het verleden, maar dat er goed moeten worden uitgekeken naar wat bezoekers uitgeven en in deze lijst staat de Duitse gemeenschap helemaal bovenaan.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

KERST OP TENERIFE

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BEDREIGDE VISSOORTEN

MOJO EN GOFIO

spot_img