zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsUITSLAG VERKIEZINGEN 2023
spot_img

UITSLAG VERKIEZINGEN 2023

The day after … met 99% van de getelde stemmen is de PSOE de grootste partij op Tenerife en haalt ze één zetel meer dan de nationalistische partij van Rosa Dávila. Coalición Canarias verliest (voorlopig) een zetel, maar rekening houdend met de stemmen per post die nog niet werden geteld, zou het wel een dubbeltje op zijn kunnen zijn. De poststemmen die uit Zuid-Amerika komen zijn traditioneel coalitie-getint.

Tenerife, eilandraad

Merkwaardig feit, de Partido Popular verdubbelt het zetelaantal vergeleken bij de verkiezingen in 2019 en behaalt er acht. Zo worden zij de derde én een zeer belangrijke partij bij de komende regeringsvorming. Vox komt uit het niets en haalt meteen twee zetels. Podemos en Ciudadanos (Cs) verdwijnen van het politiek theater. 

Wat kan de huidige president, Pedro Martín, dan doen? Hij kan gokken op een pact met de Volkspartij. Een situatie die jaren geleden ondenkbaar zou zijn geweest, maar die, gezien de uitslagen, niet alleen haalbaar is, maar strikt noodzakelijk om de in de afgelopen vier jaar opgebouwde macht te behouden.

Canarische regering

In het kort. De PSOE behaalt de meeste stemmen, maar het aantal gewonnen stemmen is onvoldoende om een regering te vormen. Nueva Canarias verliest twee zetels en Podemos verdwijnt uit de kamer, terwijl Vox het Canarische politiek landschap op zijn kop zet. De Canarische archipel stemt voor verandering en zodoende kunnen de Coalición Canaria en de Partido Popular een regering vormen.

Huidig president Ángel Víctor Torres (PSOE) wint de regionale verkiezingen op de Canarische Eilanden. Hij was de regeringskandidaat en zijn partij kreeg 23 zetels in het regionale parlement, onvoldoende om een absolute meerderheid te halen.

De ineenstorting aan zijn linkerzijde, met Unidas Sí Podemos die geen enkele zetel behaald en Nueva Canarias met slechts vier zetels – één minder dan in 2019 – is de weg vrijgemaakt voor Fernando Clavijo (Coalición Canaria). Hij krijgt een belangrijke rol toebedeeld om samen met de Partido Popular een politieke formatie te vormen.

De opkomst van Vox met vier afgevaardigden – twee voor Gran Canaria, een voor Tenerife en een voor de regionale lijst – in het Canarische parlement heeft het politieke landschap van de archipel op zijn kop gezet. Niemand had deze wilde invasie van extreemrechts zien aankomen. Door haar kracht zijn de machtsverhoudingen tussen de blokken verschoven ten gunste van rechts, na vier jaar van een linkse meerderheid. VOX is het sterkst gegroeid en deze trend wordt ook gevoeld in andere regionale Spaanse verkiezingen. De kracht van deze partij ligt in de strijd tegen onveiligheid, inzetten op vrijheid, welzijn voor het gezin en de werkgelegenheid.

Per eiland is de PSOE de grootste partij op Lanzarote en Gran Canaria. Op Fuerteventura, Tenerife en La Palma kreeg CC meer steun dan welke andere partij ook en op La Gomera blijft het vicariaat van Casimiro Curbelo en ASG erboven uitsteken, terwijl AHI op El Hierro wordt beloond voor de inspanningen uit het verleden.
Unidas Sí Podemos en Drago Verdes Canarias delen elk ongeveer 3% van de stemmen, waardoor geen van beiden een zetel verwerven.

Gemeenteraadsverkiezingen

Naast de regionale verkiezingen (Canarias) en de verkiezingen voor de eilandraden waren er ook verkiezingen voor de 31 gemeentebesturen van Tenerife. Door de verscheidenheid van het politiek aanbod per gemeente en de onmogelijkheid om alle verkozenen per gemeente op te lijsten, verwijzen wij u graag naar de regionale pers op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img