zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsTWEEDEHANDS VOERTUIGEN
spot_img

TWEEDEHANDS VOERTUIGEN

Zoals overal ter wereld zijn tweedehands voertuigen niet weg te denken uit het economische circuit die bepalend is voor de vrije mobiliteit. Hun traject is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, kilometerstand, eigendomsgeschiedenis, technische staat en marktvraag. Ze worden tweedehands aangeboden aan particulieren, autodealers en gaan veelal naar het buitenland. Zwaar beschadigde voertuigen belanden meestal in het recyclagecircuit.

Ook op de Canarische Eilanden is er een markt voor tweedehands auto’s. In de eerste 11 maanden van 2023 werden er 82.054 occasie auto’s verkocht op de Canarische Eilanden. Dit is een groei van 6% vergeleken met dezelfde periode in 2022. De brongegevens en het cijfermateriaal werden ons verstrekt door Faconauto en Ganvam.  

Circulatie

In november zelf werden er 7.823 tweedehands auto’s verkocht, wat een daling is van 3,8%. Volgens ingewijden en bronnen hierboven benoemd zal de nationale tweedehandsmarkt in Spanje het boekjaar 2023 afsluiten met een geschatte groei van 2,5%, tot meer dan 1,9 miljoen verkochte eenheden. Tot november werden er op nationaal niveau in totaal 1.742.021 tweedehands personenauto’s verkocht, een stijging van 2,2%.

Uit een analyse per leeftijd blijkt dat een op de vier tweedehands personenauto’s (25,6%) die tot nu toe dit jaar zijn verkocht jonger was dan vijf jaar. Deze jonge modellen registreerden in totaal 446.639 eenheden, wat 6,5% meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging heeft te maken met het herstel van de voorraad, na de chipcrisis.

Oud versus jong

Leasing- en autoverhuurbedrijven, die in het verleden de vernieuwing van hun wagenpark moesten uitstellen als gevolg van spanningen in de toeleveringsketen, noteren een groei van meer dan 30% in hun transacties van tweedehands auto’s. Dat toont aan dat hun wagenparken op een normale manier worden vernieuwd en dat de markt wordt geïnjecteerd met een aanbod waar veel vraag naar is vanwege de verhouding prijs-kwaliteit.

De transacties van tweedehands auto’s in leasecontracten steeg tot en met november tot +34,4%, terwijl de verkoop van tweedehands auto’s door leasingbedrijven met 30,4% steeg. De verkoop van tweedehands voertuigen van 10 tot 15 jaar oud blijft dalen. Tot nog toe bedroegen werden er 316.437 occasies verkocht, een daling van 16,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks deze daling blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de verkochte tweedehands voertuigen in Spanje 11,2 jaar bedraagt. 40,2% van de tweedehandsmarkt in Spanje bestaat uit modellen van meer dan 15 jaar oud, een stijging van 7%. Dit toont aan hoe moeilijk de gemiddelde burger het heeft om toegang te krijgen tot eigen mobiliteit en problemen heeft met de lage uitstootnormen.

Diesel versus benzine

Daarom pleiten Ganvam en Faconauto om jonge tweedehands auto als hefboom in te zetten om toegankelijke en betaalbare mobiliteit te garanderen. Ze pleiten voor een stimuleringsplan dat voertuigen tot vijf jaar oud ondersteunt, zodat de laagste inkomens hun oude auto kunnen inruilen voor een jonger model dat meer voldoet aan de doelstellingen van decarbonisatie.

Wat de brandstof betreft, laten de gegevens zien dat de tweedehandsmarkt grotendeels op diesel draait, namelijk 55,5%, gevolgd door benzinemotoren, met 37,2%. 
Geëlektrificeerde voertuigen hebben nog geen gewicht gelegd in de schaal van de tweedehands voertuigen. Elektrische auto’s vertegenwoordigen 0,6% van het totaal, terwijl de plug-in hybrides 0,8% voor hun rekening nemen, toch een stijging van 31,3%.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CUEVA DE BENCOMO

MACARONESIË

spot_img