maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesTV-ONTVANGST OP TENERIFE

TV-ONTVANGST OP TENERIFE

Er bestaan twee categorieën bij mensen die voor een korte of langere periode op Tenerife verblijven. Een eerste groep personen laat het thuisland los en komt naar het eiland om zich te laten verwennen door lokale geneugten. Een ander deel houdt zich hardnekkig vast aan het land van herkomst en geniet bovenal van het klimaat. Dit kun je aantonen met duizend-en-een voorbeelden, ‘gastronomie’ is hierin het meest kenmerkend. 

Je komt naar Tenerife en je zoekt de traditionele geneugten op. Je trekt op culinaire verkenning of je houdt je op in een eettent uitgebaat door landgenoten en je voelt jezelf een beetje thuiskomen. Pas op! Daar is niets verkeerd mee. In beide gevallen steun je de eilandeconomie.

Kijken in eigen taal

TV-kijken past helemaal niet in dat lijstje. Het gaat hier niet om het al dan niet loslaten van het thuisfront. Het gaat hier over een ingebakken gewoonte die je van kindsbeen af werd ingelepeld. Het gaat hier over de taal en het begrijpen ervan. Ook residenten die al decennialang op het eiland wonen hebben nood aan Nederlandstalige tv-informatie en dito ontspanning. Tv-kijken doe je in je eigen moedertaal. De uitzondering bevestigt ook hier de spreekwoordelijke regel.

Als je het Spaans onder de knie hebt zap je wel eens naar TV Canarias en andere Spaanstalige zenders maar uiteindelijk keer je terug naar de programma’s die in je moedertaal worden uitgezonden vanuit je vaderland.
Handig om contact te houden met onze taal en ons land, en al zeker voor de expats die hun kleine kinderen willen voorzien van een Nederlandstalig tv-aanbod.

Technologische vooruitgang

In de huidige tijd zijn de mogelijkheden legio. Op technologisch vlak heb je keuze zat om Belgische of Nederlandse tv binnen te halen in het stekje waar je verblijft. Met of zonder kabel, het maakt niets meer uit. Het internet biedt diverse mogelijkheden aan die je als kijker kunt gebruiken. De een kiest voor zus, de andere voor zo, maar zijn al deze ontvangstmogelijkheden wel betrouwbaar en, blijft het systeem waarvoor je betaalt, vooralsnog een tijdlang bestaan?
Het minste wat je kan zeggen is dat het medialandschap voor iedereen in beweging blijft. Systemen om je een digitaal tv-beeld aan te bieden komen en gaan.

De verleden tijd

De slechte leerlingen van de klas waren Bhaalu en WeepeeTV en bestaan al lang niet meer. De eerste overtrad de rechten van de zenders door hun signaal heruit te zenden en bovendien werden de talrijke inbreuken op de auteurswet de reden om de volledige handel en wandel van overheidswege stop te zetten. De tegenhanger WeepeeTV heeft dan weer de concurrentiestrijd binnen de mediawereld niet overleefd. Alle abonnees bleven verweesd achter en hadden een receiver op overschot.
DPG Media trok de stekker uit de tv-app Stievie op 1 september 2020 en elk online videoplatform die technologisch de old-school-weg opging werd stopgezet.

Veel aanbod is illegaal

Er bestaat ook een grijze zone van waaruit tv-programma’s worden aangeboden. IPTV lijkt me een perfecte oplossing in het buitenland. Je koopt een kleine mediaspeler – op Chinese websites al te koop voor een paar tientallen euro’s – en je abonneert je bij iemand die Vlaamse zenders en Nederlandse zenders belooft. Garanties dat het ding zal blijven werken heb je niet, de garantie loopt maar tot aan de winkeldeur. De garantie van dergelijke toestellen is quasi nihil en bovendien moet je steeds de leverancier controleren op de beloofde zenders. En bovendien is veel IPTV-aanbod illegaal.
Lees HIER meer daarover.

Slingbox

Minder bekend maar goed werkend is de Slingbox. Dit is synoniem geworden voor de generatie digitale toestellen waarvan de firma Sling Media de originele uitvinder was. De toestellen zijn in staat om het signaal van de kabel-tv om te zetten in een internetstream dat je aan de andere kant van de wereld gewoon kan bekijken alsof het je eigen privétoegang is tot het Belgisch of Nederlands kabelnetwerk.
Door het tv-aanbod via nieuwe technologieën is de Slingbox niet meer aantrekkelijk en schrijven deze af als een verouderd systeem.

Satelliettelevisie

En dan is er ook nog satelliettelevisie. TV-Vlaanderen voor de Belgen en Canal Digital voor onze Nederlandse vrienden. Je moet er een schotel en een decoder voor neerpoten. Dit is de meerprijs die je betaalt voor een stabiele HD-ontvangst en om toegang tot alle Nederlandstalige zendstations te blijven behouden. Uiteraard zitten deze niet allemaal in het basispakket en moet je bij uitbreiding dezer extra bijbetalen. Beide aanbieders hebben nu ook de mogelijkheid om via het internet hun product binnen te halen. Op deze manier verdwijnen de schotelantenne’s uit het zicht. 

Radde verkopers

Welke keuze je ook maakt, de prijs die je betaalt voor een eventuele installatie en de kost van het abonnement moet je steeds afwegen tegen het aanbod en de kwaliteit die je ervoor ontvangt. Tv-kijken in high definition  is vandaag een must; laat niet met je sollen door kwakzalvers en pseudohandige Harry’s die beweren dat zij technisch onderlegd zijn. Misschien zijn het wel radde verkopers van systemen die nauwelijks werken of binnenkort gewoon van de mediamarkt verdwijnen.

Maar de tijd staat niet stil, de technologie ook niet. Op vandaag kun je op alle multimedia-apparaten tv kijken. Elke zender die zichzelf respecteert beschikt over een eigen app waarop je een of meerdere kanalen kunt bekijken. Dit heet ‘live tv‘. Op een smart-tv kun je dan weer op het internet, maar dat is de andere kant van de medaille.

Met dank aan André Boeckx en Roland de Schrijver voor de technische ondersteuning voor dit artikel.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

IK KOM ERAAN

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES