donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsTROPISCHE STORM OF NIET?
SEB LEESON LEGAL GROUP

TROPISCHE STORM OF NIET?

Komt er een tropische storm voorbij de Canarische Eilanden? Velen onder ons worden bij het lezen van deze openingszin gekatapulteerd naar 2005, toen Delta ten noorden van de archipel voorbijtrok en een spoor van vernieling trok op Tenerife. Deze subtropische storm legde een grillige en onvoorspelbare weg af over de oceaan en geen enkele meteoroloog had toen gedacht dat het stormspoor in een ongebruikelijke oostelijke richting zou trekken.
Tenslotte passeerde Delta als extratropische storm, ongeveer 165 kilometer ten noorden van de Canarische Eilanden. De schade was niet te overzien.

In een vorig artikel kun je meer lezen over TROPISCHE STORMEN.

Weerkaarten projecteren opnieuw een traject van een stormdepressie boven de oceaan dat zich in noordoostelijke richting begeeft en een beetje lijkt op de weersituatie uit 2005.
De naam van het meteorologisch verschijnsel is Theta. Belangrijk is te weten dat stormen worden gevoed met warm oceaanwater waardoor warme lucht en vochtige lucht samen opstijgen.

Weermodellen laten ons een baan zien die Theta in noordnoordoostelijke richting volgt en volgens Aemet, het Spaanse meteorologisch instituut, de Canarische Eilanden niet zou bereiken. Maar, er is één grote maar. Dit is de situatie op vandaag en doordat meteorologie geen exacte wetenschap is, kan deze situatie snel veranderen, vooral de weg die een storm aflegt is nooit vooraf te definiëren.
 
We merken echter op dat er de volgende dagen toch een weersverandering in de lucht hangt.
We verwachten grote golven aan de west- en noordkust van de westelijk gelegen eilanden. De bewolking neemt toe vanaf donderdag en vanaf vrijdag valt er lokaal regen door een passage van een geassocieerd front. Later trekt Theta voorlangs, verwacht wordt op 200 tot 300 kilometer afstand van de Canarische Eilanden. Vermoedelijk zal dat wind genereren.

Wij herhalen dat er op vandaag geen zekerheid bestaat over de weersverwachtingen van de volgende dagen. Stormdepressies hebben rare kuren in zich en sluipen soms onverwacht in een andere richting.
De foto hieronder toont ons de intensiteit en traject dat Theta mogelijks aflegt.

Afbeelding
Foto: @AEMET_Canarias

UPDATE 12-11-2020
Het traject dat de tropische storm Theta volgt is enigzins veranderd en daardoor komt het meteorologisch onheil nu toch dichter bij de Canarische Eilanden voorbij. Er worden ronde de stormdepressie windsnelheden gemeten van meer dan 100 kilometer per uur, maar vanaf vrijdag verzwakt het stormfront langzaam.

De woordvoerder van de AEMET, Rubén del Campo, zegt dat met de koerswijziging Theta dichter bij de Canarische Eilanden voorbij zal komen en dat zowel de oceanische als de atmosferische omstandigheden niet meer zo gunstig zijn om de toestand van de tropische storm te handhaven. Daarom verwachten meteorologen dat de storm naar het noordoosten zal geduwd worden en tussen zaterdag en zondag definitief uit de omgeving van de Canarische archipel zal wegtrekken.

Wij onthouden dat vooral La Palma onder invloed komt te liggen van een voorbijtrekkende storm waarbij vanaf zaterdag windsnelheden tot 90 kilometer per uur verwacht worden. Voor de overige eilanden zal de wind ook aanwakkeren, maar in mindere mate. De noord- en westkusten van Tenerife, La Gomera en in mindere mate El Hierro, zullen de gevolgen van een significante maritieme storm het hardst voelen. Deze situatie kan duren tot zondag 15 november 2020.

Info: www3.gobiernodecanarias.org gepubliceerd op 13-11-2020
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP