zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsTROPISCHE DEPRESSIE OSCAR 
spot_img

TROPISCHE DEPRESSIE OSCAR 

Enkele dagen geleden gaven we tekst en uitleg over het aankomende weer dat zich verplaatste richting Tenerife en de rest van de Canarische Eilanden in ons artikel DIPJE IN HET LENTEWEER. Vandaag schuift de tropische storm Oscar voorlangs en in de sleep van deze depressie kunnen wij het slechtste weermoment voor de komende vierentwintig uur verwachten.

Het weer wordt deze week in hoofdzaak bepaald door een botsing van een lagedrukgebied of depressie met vochtige koudere maritieme lucht ten noordwesten van Canarias en een anticycloon of hogedrukgebied met warme, droge landlucht boven het West-Afrikaanse continent en de Westelijke Sahara. De Atlantische buien zijn eerder uitzonderlijk en vooral een zeldzaamheid in deze tijd van het jaar.

Waarschuwingen door Aemet

De tropische depressie is ten zuiden van de Azoren voorbijgetrokken en meteen herinneren we onze eigen weerspreuk ‘Een depressie boven de Azoren is wind om onze oren’. Door het feit dat de luchtmassa rond een depressie zich in tegenwijzerzin verplaatst krijgen de westelijke kustgebieden de volle laag. 

Vijf eilanden vallen onder de meteorologische waarschuwingen van het meteo-orgaan Aemet en van de Canarische overheid (zie afbeelding onder). Regen, wind en hoge golven door een sterke zeedeining zijn prominent aanwezig en kunnen schade veroorzaken op dinsdag 6 juni en woensdag 7 juni 2023.

Vijf eilanden

We overlopen even de eilanden waar meteorologische omstandigheden hard kunnen uitpakken.

La Palma
Voor dinsdag is er een oranje waarschuwing in hoger gelegen gebieden en in het westen van het eiland vanwege harde wind met rukwinden tot 90 kilometer per uur. Er is ook een gele waarschuwing voor neerslaghoeveelheden tot 60 liter per vierkante meter gedurende een periode van twaalf uur, voor zware zeedeining en voor de harde windstoten in de kustgebieden.

Tenerife
Aemet heeft een oranje waarschuwing toegekend voor het noorden van het eiland en voor het noordwestelijk gelegen Parque Rural de Teno. Er worden windstoten verwacht van 90 kilometer per uur. Er is een gele waarschuwing uitgevaardigd voor geaccumuleerde neerslag tot 15 liter per vierkante meter in één uur en voor windstoten tot 70 kilometer per uur voor de rest van het eiland. Grote golven ten gevolge van zware zeedeining kunnen de kustgebieden gevaarlijk maken.

La Gomera
Er is een gele waarschuwing voor neerslag met een geaccumuleerde hoeveelheid van 60 liter hemelwater per vierkante meter in 12 uur met pieken tot 15 liter per vierkante meter in één uur. De gele waarschuwing geldt ook voor windstoten tot 70 kilometer per uur voor het hele eiland.

El Hierro
Voor het kleinste westelijk eiland is er een gele waarschuwing voor regen op dinsdag en woensdag met een mogelijke neerslaghoeveelheid van van 15 liter per vierkante meter in één uur en 60 liter per vierkante meter geaccumuleerd in 12 uur.

Gran Canaria
Op dinsdag zijn er gele waarschuwingen voor het volledige eiland ten gevolge windstoten tot 70 kilometer per uur en voor regen tot 15 liter per vierkante meter in één uur. Voor woensdag dekt de gele waarschuwing neerslag tot 60 liter per vierkante meter gedurende 12 uur.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BELACHELIJKE NIEUWE LOCATIE

WEBCAM PLAYA DE SANTIAGO

WEERRADAR KLAAR IN 2023?

spot_img