zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsTROPISCH MINIBOS IN ADEJE
spot_img

TROPISCH MINIBOS IN ADEJE

We moeten toegeven aan het feit dat er klimaatveranderingen optreden. Of je nu een believer of een non-believer bent, doet niets ter zake. We moeten eerlijk zijn en toegeven dat er iets aan het veranderen is. Er doen zich significante verschuivingen voor in de wereldwijde weerpatronen. Om zich te wapenen tegen de invloeden worden er her en der maatregelen genomen. Een tropisch minibos in Adeje is er een van.

De afgelopen decennia hebben meteorologische extremen wereldwijd onze aandacht getrokken, met ongekende hittegolven, verwoestende stormen en grote temperatuurschommelingen. Dit werpt prangende vragen op over de stabiliteit van ons klimaat en dit dwingt ons om de mogelijke oorzaken op te sporen en oplossingen te overwegen.

Fris en vochtig

In Adeje steekt men letterlijk het mes tussen de tanden en neemt men een ongewoon, maar dapper initiatief. Adeje realiseert een bos waar eetbare producten worden gekweekt en hoopt aldus een steentje bij te dragen tot de klimaatverandering. Het stedelijke minibos heeft al meer dan 15 ton groenten en fruit opgeleverd, die aan de voedselbank werd geschonken. 

Ondanks het feit dat het productieve bos zich in stedelijk gebied bevindt, met hogere temperaturen door de uitstraling van wegen en bebouwing, is de omgeving fris en vochtig. Het bos is gelegen in het Centrale Park van Adeje en werd deels door gemeentelijk personeel aangelegd en onderhouden. Een tropisch minibos in Adeje is aldus aanwezig. 

Natuurklas

De grote zuidelijke long werd vier jaar geleden gesponsord door niemand minder dan Robert Kennedy, advocaat, milieuactivist en neef van de voormalige president van de Verenigde Staten, die een drakenboom plantte als symbool van een betere en duurzame wereld in de strijd tegen klimaatverandering. Het bos groeide in oppervlakte en van de ruim 30.000 vierkante meter is reeds meer dan 60% beplant. Na voltooiing zullen er 25.000 plantensoorten terug te vinden zijn, waaronder fruitbomen, sierplanten, palmbomen, aromatische, medicinale en culinaire planten.

Nog niet alles is gerealiseerd. Naast de grote botanische tuin, die een lagune heeft van 290 kubieke meter, verblijven er vogels en vissen en is er een kleine waterval als centraal element. Een deel in het noordelijke deel zal worden ingericht als een gebied dat is gewijd aan landbouw en lokale ambachten. Daar wordt een natuurklas opgericht in een oud pakhuis, waar ooit tomaten werden verpakt (Fyffes), waar bezoekers uitleg zullen krijgen over het hoe en het wat van en over de agrobosbouw. Het is belangrijk om de toeristische sector en de agrarische sector met elkaar te verweven.

Natuurlijk ecosysteem

Juan Antonio Hernández, landbouwingenieur, internationaal consultant en een van de belangrijkste architecten van het project, zegt dat de eerdere vuilnisbelt nu een locatie is geworden waar voedsel wordt geproduceerd en waar groene werkgelegenheid wordt gecreëerd. De hoofdreden in de niet aflatende keuze om de klimaatverandering te bestrijden als we willen dat onze kleinkinderen een gezonde toekomst worden bezorgd.

Carlos Borromeo Falcón, architect, landmeter en gemeenteambtenaar meent te weten dat de lasagne-methode de beste techniek is. Daarin worden vier lagen aangebracht bestaande uit aarde, compost, houtsnippers en plantenresten. Bovendien is de plaatsing en de nabijheid van de verschillende soorten is erg belangrijk om een optimaal natuurlijk ecosysteem te creëren. 

Natuurlijke barrière

Het tropische minibos in Adeje, heeft nog geen officiële naam. De bestaande naam Parque Central lijkt niet te voldoen aan het ecologisch en klimatologisch streven. De naam moet een eerbetoon zijn aan een long in een stedelijke omgeving die een nieuwe gemeentelijke ontwikkelingspool is geworden.

Deskundigen benadrukken dat dit soort parken voordelen heeft voor het milieu en helpt om het broeikaseffect te verminderen, bodemerosie te voorkomen en het grondwaterniveau te verbeteren. Er wordt geschat dat één hectare bos ruim 18 ton CO2 absorbeert, 12 ton zuurstof produceert en 13 ton organisch materiaal bijdraagt. Bovendien vormt het minibos voor een natuurlijke barrière tegen wind, regen en geluid.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

GOEDE RESTAURANTS

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img