zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsTRIBUNAAL VERSUS HOOFDSTAD VAN TENERIFE
spot_img

TRIBUNAAL VERSUS HOOFDSTAD VAN TENERIFE

Tribunaal versus de hoofdstad van Tenerife is de omschreven actie waarbij een aantal genomen beslissingen in verband met de lage-emissiezone (LEZ) door de rechterlijke macht worden teruggeschroefd.

Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) – het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden – heeft de artikelen van de verordening inzake mobiliteit en verkeersveiligheid van Santa Cruz opgeschort. Deze gaven de gemeenteraad de bevoegdheid om de toegang van voertuigen om milieuredenen te verbieden, met inbegrip van de instelling van de zogenaamde stedelijke zone.

De vraag werd op 24 april 2024 door de Asociación de Vecinos Urban Centro El Perenquén ingediend waarin werd gevraagd om de opschorting van vijf artikelen van de verordening inzake mobiliteit en verkeersveiligheid in de gemeente Santa Cruz.

Opschorting

Concreet verzocht de buurtvereniging om de opschorting van de artikelen 6.1, 10.1, 20, 24 en 25 van de verordening, die op 17 januari 2024 werd gepubliceerd in het staatsblad van de provincie.
De voorschriften waarvan de werking is opgeschort, gaven de gemeenteraad van de hoofdstad Tenerife de bevoegdheid om bepaalde voertuigen de toegang tot bepaalde delen van de wegen te verbieden (artikel 6) en om, om redenen van milieu of volksgezondheid, het parkeren of de toegang tot bepaalde gebieden te verbieden, met uitzondering van voertuigen met een milieuvignet (artikel 10).

Het TSJC schorst ook de artikelen 20 en 21, die betrekking hebben op het verbod van toegang, verkeer en parkeren van bepaalde voertuigen in voetgangerszones, de beperking van de toegang voor bepaalde voertuigen in voetgangerszones (artikel 22) en de afbakening van het stedelijk gebied (artikel 24). Volgens de aanklager zijn deze bepalingen in strijd met het rechtszekerheids- en het evenredigheidsbeginsel en ontbreken zij in de verplichte herinnering. 

Iedereen gelijk voor de wet

Evenzo herinnert het Opperste gerechtshof van de Canarische archipel eraan dat deze zelfde verordening reeds nietig is verklaard bij arrest van 23 september 2020 wegens het ontbreken van het verplichte advies van de informatieve commissie. 

Ten slotte is de beschikking van oordeel dat het algemeen belang beter wordt beschermd door de bestreden verordeningen bij wijze van voorzorgsmaatregel op te schorten en wijst het Hof erop dat het gemeentelijke besluit om een nieuw stadsmodel op te leggen, dat in de bestreden verordening wordt nagestreefd, “overeenkomstig de wet moet worden geformaliseerd”. 

Milieuvignetten

De Asociación de Vecinos Urban Centro El Perenquén heeft dit beroep ingesteld op grond van schending van het rechtszekerheidsbeginsel door het gebrek aan specificiteit van maatregelen zoals de mogelijkheid voor de gemeenteraad om de toegang tot bepaalde wegen te verbieden zonder de redenen en gevallen te specificeren.

De vereniging ziet ook een duidelijke schending van het evenredigheidsbeginsel wanneer het voorziet in de mogelijkheid om bepaalde voertuigen de toegang tot bepaalde wegen of gebieden te ontzeggen, afhankelijk van de onlangs ingevoerde Milieuvignetten. Bovendien stelt de vereniging dat het toepassingsgebied van de voorrangszones voor voetgangers niet is gespecificeerd, waarin de toegang voor voertuigen van bewoners, burgers in het algemeen en winkeliers eveneens verboden is. 

Guy Devos © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


 Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET WEER OP TENERIFE

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

spot_img