maandag, maart 4, 2024
HomeBlogWeetjesTRAMLIJN IN HET ZUIDEN?
spot_img

TRAMLIJN IN HET ZUIDEN?

Het openbaar vervoer scoort hoge cijfers in Tenerife. Wie daaraan denkt heeft het over Titsa. TITSA is het acroniem van ‘Transportes Interurbanos de Tenerife SA’ dat zoveel betekent als ‘Openbaar Vervoer in Tenerife NV’. Maar ook Metro Tenerife, het trambedrijf waarin de overheid participeert, speelt een belangrijke rol in het noorden. 
Met ruim 60 miljoen passagiers en meer dan 600 voertuigen is dit dé vervoersmaatschappij bij uitstek.  Daaronder verstaan wij 530 bussen en 26 trams. En wat met een tramlijn in het zuiden?

Deze laatste wordt ook wel eens ‘de kleine trein’ genoemd en deze gedijt uitstekend in het noorden van het eiland. Dit transport wordt bijzonder gewaardeerd door de klant en door de uitbater want hier gaan zuinigheid, comfort en ecologie samen op een geruisloos spoor. Wij stellen ons enkel de vraag waarom een tramlijn niet kan gerealiseerd worden in de zuidelijke toeristische regio.

Geen uitbreiding, of toch wel?

De eilandregering wilde in het verleden het tramspoornet uitbreiden naar het beursgebouw ‘La Cinta Ferial’, naar het strand van Las Teresitas en naar de luchthaven van Los Rodeos. Door economische omstandigheden, door coronaperikelen en vooral door een besparingsplan werden de projecten van de uitbreiding van Lijn 1 afgevoerd. Tot groot jolijt van veel inwoners van het hoofdstedelijk gebied werd Lijn 2 daarentegen wel uitgebreid tot in La Gallega. Met vier jaar vertraging weliswaar, maar dat zijn wij hier stilaan gewoon aan het worden, denk maar aan de ringsnelweg.

Voor- en nadelen

Er kan niet eenduidig gesteld worden dat het gebruik van trams efficiënter is dan bussen. Dit dient geval per geval geëvalueerd op basis van vervoerscapaciteit, levensduur, milieu-impact, inpasbaarheid in omgeving, investerings- en gebruikskosten. Een tram is wel meer geschikt om grote reizigersstromen te vervoeren in een stedelijke omgeving. De trams hebben gemiddeld ook een langere levens- en gebruiksduur dan bussen, een grotere maximale capaciteit en een lager energieverbruik. Het grote nadeel is de aanleg van de tramlijn maar eens deze werken zijn uitgevoerd is het nadeel ook verdwenen.

Andere voordelen van een tram in een stedelijke omgeving zijn de grotere vervoerscapaciteit, de beperkte lokale milieu-impact en het constante ruimtegebruik. Bij een frequentie van 6 minuten kunnen tussen 1.500 en 2000 mensen worden vervoerd per tramlijn per richting. Voor dezelfde vervoerscapaciteit per bus dienen de bussen om de 3 minuten te rijden. Er zijn dus tweemaal zoveel voertuigen en chauffeurs nodig om dit met bussen te realiseren.

Analyse

Diezelfde regering maakt nu een studieronde om een tramlijn te voorzien in het zuiden van het eiland. Het mikt daarvoor op de zuidelijke toeristische regio’s Arona en Adeje. Er zal vooral onderzocht worden hoe het nieuwe ziekenhuis van El Mojón met een nieuwe tramlijn beter bereikbaar kan gemaakt worden. Rendabiliteit hangt hoofdzakelijk van twee factoren af; hoeveel betalende reizigers bieden zich aan en hoeveel kost de uitbating van deze tramlijn. Een analyse die de belangrijkheid van het project accentueren en waarvan al enkele cijfer zijn uitgelekt.

Cijfers

De studie concludeert dat deze tramroute een dagelijks aanbod van ongeveer 29.000 passagiers zou moeten verwerken om rendabel te zijn; dat is 8,2 miljoen passagiers per jaar. Dit lijkt onnoemelijk veel maar als je dat vergelijkt met tramlijn 1 is dit aantal kleiner. Op de hoofdstedelijke tramlijn rijden dagelijks 44.000 personen mee of een totaal van 13 miljoen passagiers per jaar.

Als wij de tramlijn reflecteren naar het zuiden dan ontstaan er een aantal mogelijkheden om een aanzienlijk en aantrekkelijk traject uit te stippelen binnen de gemeenten Arona en Adeje. De uitbesteding van de studie moet vooral klaarheid scheppen over de vraag of het project op lange termijn een kans heeft om te overleven. Zo zullen de onderzoekers zeker rekening houden met een overdaad aan voertuigen op het eiland en met de daaraan gekoppelde parkeerproblemen. Adequaat openbaar vervoer is dé stimulans om het aantal personenwagens in het verkeer te doen dalen. 

Voorlopige studie

De voorzitter van de eilandregering zegt dat het hier gaat over een voorlopige studie waarvan nog niet duidelijk is wanneer deze kan gerealiseerd worden. We zetten stap voor stap; eerst de studie over de haalbaarheid, dan een gedetailleerde rekenoefening en finaal de goedkeuring van aanbesteding en uitvoering. Deze laatste zijn nog niet voor morgen.

De voorstanders van het idee zwaaien al met een aantal voordelen die een tramlijn in het zuiden biedt. De regio met de grootste bevolkingsdichtheid op het eiland zal deze manier van verplaatsen zeker waarderen. Meer zelfs, een aantal bekende en aantrekkelijke locaties zouden met de tram op een ecologische manier kunnen bereikt worden. Wij denken dan spontaan aan het Magma Center, het politiebureel, Siam Mall, de havens van Puerto Colón en Los Cristianos en een aantal ziekenhuizen, waaronder het nieuwe ‘Hospital del Sur’ op de locatie ‘El Mojon’.

Een schitterend idee, een consequente voorziening, een ecologisch verantwoorde gedachte. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd en wordt ooit gerealiseerd binnen een onafzienbare tijd. Een tramlijn in het zuiden? Mañana dus.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

CARNAVAL 2018

TAJINASTES

spot_img