vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogGastronomieTRADITIONELE GUACHINCHES OP TENERIFE
spot_img

TRADITIONELE GUACHINCHES OP TENERIFE

Traditionele guachinches op Tenerife hebben het hard te verduren omdat deze etablissementen sterk afhangen van de economische druk. De term ‘Guachinche’ is in de loop der tijd een commercieel label geworden. Veel restaurants, eetgelegenheden en wijnhuizen gebruiken deze naam om hun zaken te promoten, ook al voldoen ze niet aan de traditionele kenmerken om een eerbare guachinche  genoemd te worden

Er is veel gediscussieerd en geschreven over het regularisatieproces van de Tenerfiaanse guachinches, wat heeft geleid tot uiteenlopende meningen over een zeer complex onderwerp. In dit verband zijn overheidsinstanties zoals de Canarische regering, de Insulaire Raad van Tenerife en de gemeenten er niet in geslaagd om een overeenkomst te bereiken of een passende oplossing te bieden voor de kwestie van de traditionele guachinches op Tenerife, die een belangrijk onderdeel vormen van het gastronomische erfgoed van het eiland.

Misleiding

We hebben moeite gedaan om de tien beste traditionele guachinches op Tenerife te lijsten. De authentieke traditionele guachinches worden steeds schaarser op Tenerife, omdat de term ‘Guachinche’ in de loop der tijd een commerciële label is geworden dat door talrijke restaurants, eetgelegenheden, wijnhuizen en taveernes wordt gebruikt om hun bedrijf te promoten alsof het echte moderne guachinches zijn. We hebben ons vooral niet laten vangen door deze misleiding. 

In werkelijkheid hebben grote wijnhuizen en bepaalde zakelijke groepen binnen de gastronomische industrie op Tenerife hun invloed uitgeoefend op zowel de regularisatie van traditionele guachinches als op hun geleidelijke verdwijning in de loop der tijden. De horecasector heeft het gebruik van de naam ‘Guachinche’ weten te benutten door deze als een moderne versie van deze etablissementen te registreren. 

Succes

De overlevering vertelt ons dat het woord ‘guachinche’ afkomstig is van de Engelse uitdrukking ‘I am watching you’, wat de Engelse kopers van wijn enkele eeuwen geleden zouden hebben gezegd tegen de Canarische boeren. Deze boeren organiseerden feestjes met eten en drinken om hun wijnoogst te verkopen. Eind de jaren zestig van de twintigste eeuw werd de term opnieuw populair, ongetwijfeld lag de economische crisis aan de basis van het heropleven van guachinches. Het resultaat was zo groot dat het succes tot op vandaag voortduurt. 

Bergflanken in het noorden

Guachinche – in Gran Canarias wordt dit een bochinche genoemd – verspreidt de aroma’s van tijm, laurier en verse rozemarijn, terwijl de warmte van het fornuis de geuren van varkensvlees, konijn en kip verspreiden. De voortreffelijke jonge wijnen van de eigen oogst verblijden de klanten terwijl de familiale sfeer in het etablissement voor iedereen voelbaar is.   

We weten dat Canariërs van nature feestelijk zijn, en zich comfortabel voelen met de mensen die zij liefhebben. Zij houden van eenvoud in het leven. Daarom bezoeken complete families al jarenlang deze etablissementen op de bergflanken in het noorden van Tenerife. Het doel is om huisgemaakte maaltijden te eten en de huiswijnen te drinken. 

Pseudo-etablissementen

Een ander belangrijk aspect is dat in traditionele guachinches op Tenerife geen onderscheid wordt gemaakt tussen sociale klassen. Iedereen is gelijk en eet en drinkt hetzelfde. De traditionele maaltijd die vandaag werd bereid en wijn van eigen oogst. 

Tot slot, de traditionele guachinches op Tenerife en de bochinches op Las Palmas Gran Canaria zijn uniek in de wereld. In de afgelopen jaren zijn de traditionele guachinches veelal vervangen door de pseudo-guachinches door politieke en commerciële invloeden. Wijn van eigen oogst komt er niet meer op tafel en de menu’s bevatten tientallen gerechten. De tafels die gedekt zijn met witte tafelkleden, de frisdranken en allerlei desserts doen ons niet meer denken aan traditionele guachinches op Tenerife.

Top tien 

Veel mensen, vooral toeristen, denken een traditionele guachinche binnen te stappen en worden dan verrast door de hoge rekening die ze krijgen. Het valse gebruik van de naam guachinche heerst momenteel op Tenerife als misleidende reclame.

Hieronder de lijst van de tien beste traditionele guachinches op Tenerife:
Guachinche Chiqui (Tamaide-La Corujera)
Guachinche Las Galanas (Los Realejos)
Guachinche Perico el del 5 Valle (La Orotava)
Guachinche Casa Estela (La Perdoma-La Orotava)
Guachinche La Chaotera (La Orotava)
Guachinche El Molinero (La Perdoma)
Guachinche Finca El Pino (La Orotava)
Guachinche Alicia (La Matanza)
Guachinche José El Rinconero (Santa Úrsula)
Guachinche Los Gómez (La Orotava)

Guy Devos Copyright Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM PLAYA SAN TELMO

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

WEBCAM PLAYA DEL DUQUE

spot_img