vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeetjesTRADITIONELE CANARISCHE KLEDIJ
spot_img

TRADITIONELE CANARISCHE KLEDIJ

Op Tenerife en bij uitbreiding op de overige eilanden van de Canarische archipel bestaat er een traditionele klederdracht die representatief is geworden voor elk van de eilanden. Deze traditionele Canarische klederdracht wordt gedragen door Canarische culturele groepen en folkloristische groeperingen bij volksfeesten en talrijke festiviteiten. 

Hét feest bij uitstek is El baile de Magos, het feest waarbij bijna 15.000 Canariërs zich verzamelen op de vooravond van de verjaardag de stichting van Santa Cruz. Dit jaar bestaat Santa Cruz 529 jaar. Drie mei is een feestdag en staat gekend bij de lokale inwoners als ‘Santa Cruz de Mayo’ of ‘Fiesta de las Cruces’. De hoofdstad wordt dan versierd met tientallen kruisen die versierd worden met bloemen en fruit en vervolgens op de voetpaden van de Ramblas worden uitgestald zodat iedereen ervan kan genieten. 

Mago y Maga

De kostuums waarmee de Canarische bevolking zich, afhankelijk van het eiland of het gebied waartoe zij behoort, geïdentificeerd wordt, staan bekend als typische Canarische kostuums. Mago en Maga betekenen respectievelijk tovenaar en tovenares in het Nederlands, maar heeft helemaal niet te maken met magie of toverkunst.

Hun oorsprong is zeer divers. Veel typische Canarische kostuums zijn geïnspireerd op de traditionele Canarische klederdracht, de kleding die in het verleden door de inwoners van een bepaalde streek werd gebruikt en waarvan de stoffen, vormen en versieringen, verschilden naargelang de sociale klasse waartoe zij behoorden. Andere traditionele kostuums werden zelf ontworpen en waren destijds zo populair bij de Canarische gemeenschap dat ze uiteindelijk hun symbool van identiteit werden.

Evolutie van de klederdracht

Tegenwoordig heeft elk eiland zijn eigen ‘tovenaars’-kostuum, die heel verschillend van elkaar kunnen zijn. Soms verschilt de Mago- en Maga-kledij per gemeente van elkaar, maar op Tenerife wordt de traditionele klederdracht uit La Orotava aanvaard als eilandkledij.

De traditionele klederdracht die elk van de eilanden of gemeente vertegenwoordigen bij elk volksfeest, was in veel gevallen nooit de kledij die door de volksklasse van enig tijdperk werd gebruikt. Met andere woorden, de typische Canarische kostuums zijn het resultaat van de evolutie van kledij die in het verleden werden gedragen, maar niet noodzakelijk identiek zijn aan de traditionele kostuums van een bepaalde regio uit een bepaalde tijd.

Wol uit Engeland

De opvallenste details van de typische klederdracht op Tenerife is de wollen rok van de vrouw, die uit veelkleurige stroken bestaat en waarover een wit katoenen schort met borduurwerk en kant wordt gedragen. Ook de manta esperancera (mantel die oorspronkelijk in La Esperanza werd gedragen) van de mannen valt bijzonder goed op. Deze is gemaakt van wol en heeft er een lange geschiedenis opzitten.

De Esperanceras waren initieel dekens die in Engelse huisgezinnen waren uitgegroeid tot de meest symbolische mantels van de Canarische boeren. Zij beseften dat de dekens die de Engelsen gebruikten om hen ’s nachts warm te houden, gebruikt konden worden als mantel om hen te beschermen tegen de regen en de koude in het noorden van het eiland, vooral in de winterperiode.

Oorbellen en corsetten

Dankzij de nauwe handelsbetrekkingen tussen de Canarische eilanden en Engeland, brachten de Canariërs de Engelse wollen dekens mee, vouwden ze dubbel en bonden een koord om de hals om ze als mantel te gebruiken. Vooral in La Esperanza, waar er zich veel miezerige en kille weersomstandigheden voordoen en vandaar dat ze de naam manta esperancera meekregen.

Op Tenerife dragen de mannen veelal beenstukken en vrouwen zetten een hoedje op of dragen een sjaal draagt die het hoofd bedekt. 
In het kort kunnen we zeggen dat Magas zich tooien met hoofddeksels en/of sjaals, oorringen en corsetten en dat de heren rechte linnen hemden met lange of korte mouwen aantrekken en leren schoenen dragen. Mannen dragen steeds een klassieke hoed, een conische of een montera, afhankelijk van het type kostuum dat zij aanhebben.

Elk eiland heeft zijn eigen vestimentaire gewoonte als het om de traditionele klederdracht gaat. Niet alleen de kledij varieert in kleur en model, ook de accessoires verschillen van eiland tot eiland.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ACHTER DE SCHERMEN

GOEDKOPER REIZEN

spot_img