donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogCultuurTRADITIE OP TENERIFE LOS FINAOS
SEB LEESON LEGAL GROUP

TRADITIE OP TENERIFE LOS FINAOS

De periode rond 1 november staat vooral bekend om Halloween, Allerheiligen en Allerzielen. De typische traditie op Tenerife Los Finaos komt daar nog eens bovenop en heeft een diepe worteling in de cultuur en de geschiedenis van het eiland. Het benadrukt het belang en het respect voor degenen die ons zijn voorgegaan. Deze viering doet terugdenken de voorouders, de rijke cultuur en de geschiedenis van Tenerife en de overige Canarische Eilanden.

Los Finaos is een Canarische traditie die teruggaat tot de inheemse Guanche-bevolking. Het woord ‘finaos’ komt van het Guanche-woord ‘finados’, wat ‘de doden’ betekent. Los Finaos is een traditie die de banden tussen huidige generaties en de voorouders versterkt. 

Offers en muziek

De typische traditie op Tenerife Los Finaos wordt gevierd van 31 oktober tot 2 november. Het is een feest dat in de loop der tijd verloren is gegaan door de opkomst van Halloween. Tijdens Los Finaos bezoeken mensen de graven van hun dierbaren op begraafplaatsen en versieren deze met bloemen, kaarsen en andere offers. Ze brengen ook eten en drinken mee om te delen met de overledenen, in de overtuiging dat hun geesten zich tijdelijk bij de levenden zullen voegen. Een kenmerkend gerecht dat tijdens de typische traditie Los Finaos wordt bereid, is gofio, een traditioneel gerecht gemaakt van gemalen geroosterde granen. 

In sommige regio’s gaan mensen gekleed in traditionele klederdracht en spelen ze volksmuziek terwijl er gedanst wordt. Dit draagt bij aan de feestelijke sfeer. In een ver verleden was het de gewoonte om granen, wijn, levende rammen, manden brood, broodjes, enz. op de grafstenen te leggen om de kosten van de begrafenis en de mis voor de doden te dekken.

Zielemissen

Tijdens de traditie op Tenerife Los Finaos bezoeken mensen de graven van hun dierbaren op begraafplaatsen en versieren deze met bloemen, kaarsen en andere offers. Ze brengen ook eten en drinken mee om te delen met de overledenen, in de overtuiging dat hun geesten zich tijdelijk bij de levenden voegen. De typische traditie op Tenerife Los Finaos vindt zijn oorsprong in de 15de eeuw, het waren religieuze handelingen en werden zielenmissen genoemd.
De ranchos de ánimas waren groepen die van deur tot deur gingen om een mis op te dragen voor de overledenen. Door te bidden voor de overledenen, dacht men de tijd in het vagevuur te verkorten, een tijd die men er doorbracht om de zielen te zuiveren na de dood.

Familiebanden

Een andere traditionele gewoonte is het eten van speciale gerechten. Op deze dagen is het gebruikelijk om pan de muertos te eten, een soort zoet brood dat is versierd met botten en schedels. Ook de torrijas zijn populair, dit is een ander soort brood dat is gefrituurd in olie en wordt geserveerd met honing of suiker.

De typische traditie op Tenerife Los Finaos wordt door groeperingen en buurten levendig gehouden omdat Allerheiligen en Allerzielen een belangrijk onderdeel zijn van de Canarische cultuur. Dit zijn dagen om een tijdlang stil te staan bij het leven en de dood, een periode waarin de band met de familie wordt versterkt.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP