zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsTOVENAARSBAL OP TENERIFE
spot_img

TOVENAARSBAL OP TENERIFE

Tovenaarsbal op Tenerife is een feest als geen ander omdat dit verjaardagsevenement doorgaat onder strikte voorwaarden. Aansluitend op ons artikel TRADITIONELE CANARISCHE KLEDIJ waarin wordt beschreven hoe, waar en wanneer deze kledij wordt aangetrokken, wordt nu een festiviteit belicht waarop Magos en Magas zich massaal aanbieden.

In 2022, de eerste editie na de coronapandemie meldden er zich meer dan 14.000 personen op hét feest bij uitstek in Santa Cruz om te kunnen aanschuiven aan een van de zeshonderd tafels die waren samengebracht voor de het tovernaarsbal El Baile de Magos de Santa Cruz de Tenerife.

Calle La Noria

Elk jaar op 3 mei wordt de verjaardag gevierd en elk jaar op de vooravond van de verjaardag van de stichting van Santa Cruz is het koekenbak. Vandaag verjaart de stad voor de 530ste keer sinds haar ontstaan en om dit te vieren kan hete traditionele Baile de Magos (goochelaarsbal) niet ontbreken. Kort voor negen uur, de geplande begintijd voor het evenement, stroomden de straten van de hoofdstad vol met mensen in traditionele klederdracht op weg naar het gebied rond Calle La Noria.

Goocheltrucje

Het Spaanse woord magos betekent hier niet letterlijk goochelaar en nog minder tovenaar. De uitdrukking mago, maga en magos verwijzen naar een oud traditioneel verhaal waarin boeren en boerinnen zo werden genoemd omdat ze op bepaalde activiteiten en evenementen in een kleurrijke en nette feestkledij verschenen in plaats van in hun vuile gekreukte werkkledij van op het land. Ze veranderden zichzelf in een ander plaatje en zo werd allusie gewekt op een goocheltruc. Op deze manier werd de magokledij de enige echte Canarische traditionele feestkledij.

3 mei 1494

Aroma’s van traditionele Canarische gerechten en desserts, smaken van lokale wijnen en parrandas van gitaren en timples, zorgden voor de muzikale animatie in een stad met een rijke geschiedenis. Aan de voet van de Iglesia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción, staat het het eerste houten kruis dat op 3 mei 1494 door de Castiliaanse legers van Alonso Fernández de Lugo op het strand van Añazo werd gespijkerd om de oprichting van de haven en de plaats Santa Cruz te herdenken.

Kledijvoorwaarden

De 700 tafels, elk voorzien met tien stoelen, verdeeld over de verschillende straten en pleinen, waren binnen de 15 minuten uitverkocht waren zodra ze in de verkoop gingen. Uiteindelijk daagden er ruim 13.000 magos en magas op om deel te nemen aan dit traditioneel evenement, het tovenaarsbal op Tenerife.
De toegang tot het terrein was, zoals elk jaar, gratis met 10 controleposten waar de festivalgangers werden gecontroleerd op een  correcte traditionele kledij en schoeisel. Dat was de enige vereiste om toegang te krijgen tot het totaalspektakel.

Muzikaal amusement

Muziek was uiteraard een van de hoofdrolspelers van de avond. Vanaf 22.00 uur vermaakten in totaal zes parrandas de wijk Campo Castro, waaronder Tonique, Nijota, Farutes del Atlántico, Virgen de la Alegría, Parranda la Era en Amuley. Ondertussen werden op het Plaza de Europa de gebruikelijke Bailes de Taifa (Taifa dansen) gehouden met de groepen Orígenes, Aceviños, Princesa Dácil en Delicias del Teide.

Aan het einde van de voorstellingen, tegen middernacht, vond in de Charco de la Casona, een podium naast de Puente del Cabo, de traditionele verbena plaats met deelname van het Orquesta Revelación, het Orquesta Generasión en het optreden van Pepe Benavente, die het podium deelde met beide muziekgroepen, evenals zijn eigen repertoire. Het tovenaarsbal op Tenerife duurde tot in de vroege uurtjes.

Foto: Baile de Magos in Adeje – Photo@costa_adeje

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM PLAYA DE TROYA

DIVERSE WANDELINGEN

spot_img